Η κτηνοτροφία αυξάνει τις εκπομπές μεθανίου, αλλά συμβάλλει επίσης στην αποψίλωση των δασών, τη ρύπανση των υδάτων, την ατμοσφαιρική ρύπανση και πολλά άλλα.
Κατά τη διάρκεια ενός έτους, μια αγελάδα θα εκκρίνει περίπου 220 κιλά μεθανίου. Ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που τα πρώτα 20 χρόνια μετά την άφιξή του στην ατμόσφαιρα, το μεθάνιο έχει πάνω από 80 φορές μεγαλύτερη θερμαντική ισχύ από το διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια αγελάδες στον πλανήτη είναι μεγάλο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η κτηνοτροφία είναι ο κύριος μοχλός αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών.
Πολλές λύσεις έχουν προταθεί για να περιοριστεί το πρόβλημα του μεθανίου στη γεωργία. Το 2022, μια μάσκα δέσμευσης μεθανίου έλαβε το βραβείο Terra Carta Design Lab και επαίνεσε τον Βασιλιά Κάρολο. Και μόλις πέρυσι, αποκαλύφθηκε ότι στις βρετανικές αγελάδες θα μπορούσαν να δοθούν «αναστολείς μεθανίου» σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές από τη κτηνοτροφία.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι τα προϊόντα καταστολής του μεθανίου. Αλλά ακόμα κι αν εργάζονται για τη μείωση του μεθανίου, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Ένα ισχυρό αέριο, αποδεικνύεται, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν έναν ολόκληρο μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων, αντί για μικρές διορθώσεις όπως μάσκες και συμπληρώματα.
Τον Μάρτιο του 2023, μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή τόνισε ότι η εστίαση στη μετάβαση του συστήματος τροφίμων προς τη φυτική γεωργία θα μπορούσε να προσφέρει το ένα τρίτο των μειώσεων των εκπομπών που χρειαζόμαστε. Αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου αριθμού ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, της ρύπανσης των υδάτων και της απειλής των ζωονοσογόνων ασθενειών. Και, φυσικά, θα μπορούσε επίσης να μειώσει σημαντικά τον πόνο των ζώων - που αυτή τη στιγμή, δισεκατομμύρια ζώα εκτρέφονται σε βιομηχανοποιημένες συνθήκες.
Όμως η μείωση του μεθανίου δεν θα διορθώσει το πρόβλημα των ζώων. Αυτά τα άλλα ζητήματα σχετίζονται επίσης με τη βιομηχανοποιημένη ζωική παραγωγή. Παρακάτω διαβάστε τις 6 επιπτώσεις της εκπομπής μεθανίου από την κτηνοτροφία.
1. Αποψίλωση των δασών
Σύμφωνα με το WWF, στον χρόνο που χρειάζεται για να πούμε τη λέξη «αποδάσωση», δηλαδή όταν το φυσικό δάσος καταστρέφεται. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλούς λόγους.
Πρώτον, πολλά από αυτά τα δάση φιλοξενούν απειλούμενα και σπάνια είδη, συμπεριλαμβανομένων των ουρακοτάγκων, των ρινόκερων, των ελεφάντων, των τίγρεων και των τζάγκουαρ. Όταν τα ενδιαιτήματά τους καταστρέφονται, αυτά τα ζώα όχι μόνο μένουν χωρίς τροφή και στέγη, αλλά είναι επίσης πιο ευάλωτα στη σύγκρουση ανθρώπου-άγριας ζωής.
Δεύτερον, αυτά τα δάση είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη δέσμευση άνθρακα. Όταν τα δέντρα μεγαλώνουν, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αλλά όταν κόβονται ή καίγονται, όλος αυτός ο άνθρακας απελευθερώνεται πίσω στην ατμόσφαιρα. Το WWF σημειώνει ότι η απώλεια και η καταστροφή των δασών προκαλεί περίπου το 10% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Υπάρχουν αρκετές βιομηχανίες που οδηγούν την αποψίλωση των δασών κόβοντας δέντρα για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για δραστηριότητες που οδηγούν στο κέρδος. Το φοινικέλαιο, η σόγια (τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές) και η ξυλεία είναι τρία κύρια παραδείγματα. Αλλά ένας από τους χειρότερους ένοχους είναι η βιομηχανία βοείου κρέατος. Στην πραγματικότητα, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο πλέον εκπέμπει περισσότερο άνθρακα από ό,τι απορροφά, το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης των δασών προκαλείται από την εκτροφή βοοειδών.
Τούτου λεχθέντος, υπήρξε κάποια πρόοδος σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα σφαγεία του κόσμου έχουν μειώσει την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο που προκαλείται από βοοειδή κατά 15% μεταξύ 2010 και 2018.
Αλλά το γεγονός παραμένει σοβαρό γιατί ότι πολλές βραζιλιάνικες αλυσίδες εφοδιασμού που λειτουργούν εντός του τροπικού δάσους είναι περίπλοκες και στερούνται διαφάνειας. Εξάλλου, μεγάλο μέρος της αποψίλωσης των δασών που συμβαίνει σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο είναι παράνομη και είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
2. Υπερβολική χρήση πόρων
Οι κτηνοτρόφοι κόβουν και καίνε τροπικά δάση επειδή χρειάζονται περισσότερο χώρο για τα βοοειδή τους. Σύμφωνα με το Pacific Institute και το National Geographic, για να παραχθεί ένα αυγό, χρειάζονται περίπου 53 γαλόνια νερού. Για ένα κιλό κρέατος κοτόπουλου, είναι περίπου 468 γαλόνια και ένα κιλό βοδινό κρέας απαιτεί 1.800 γαλόνια. Στην πραγματικότητα, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 20 με 33 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης γλυκού νερού σε όλο τον κόσμο.
Τα ζώα χρειάζονται επίσης πολλή τροφή για να συντηρηθούν. Το 2020, μια ανάλυση διαπίστωσε ότι, παράλληλα με την παραγωγή βιοκαυσίμων, το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής φυτικής παραγωγής προορίζεται για τη διατροφή των ζώων. Σύμφωνα με την Greenpeace, η ανάλυση ανακάλυψε ότι το 62 τοις εκατό όλων των καλλιεργειών δημητριακών χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων και μόνο το 23 τοις εκατό χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ανθρώπων. Επιπλέον, το 88 τοις εκατό της σόγιας πηγαίνει σε ζωοτροφές, καθώς και το 53 τοις εκατό των οσπρίων.
«Η ανισορροπία στην παραγωγή και την κατανάλωση οφείλεται στην εστίαση στις καλλιέργειες για το κέρδος, όχι στα τρόφιμα για τους ανθρώπους», σημείωσε η Greenpeace σχετικά με την ανάλυση.
3. Ρύπανση των υδάτων
Η χρήση γλυκού νερού δεν είναι το μόνο ζήτημα που σχετίζεται με το νερό στη κτηνοτροφία. Η βιομηχανία συνδέεται επίσης με τη ρύπανση των υδάτινων οδών μας, λόγω της απορροής από τις φάρμες εργοστασίων που καταλήγουν σε ποτάμια, λίμνες και ρυάκια.
Το 2022, έρευνα του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας αποκάλυψε ότι αρκετοί ποταμοί του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται κοντά σε κτηνοτροφικές φάρμες είναι γεμάτες με υπολείμματα αντιβιοτικών και υπερβακτήρια. Και σύμφωνα με το River Action UK, η απορροή από εντατικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών κατά μήκος του Wye, που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ποταμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει μετατρέψει την πλωτή οδό σε «παγίδα θανάτου άγριας ζωής».
Στις ΗΠΑ, όπου λίμνες κοπριάς συχνά χύνονται σε τοπικές πλωτές οδούς, το πρόβλημα είναι επίσης σημαντικό. Μάλιστα, το 2022, κατατέθηκε μήνυση κατά της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος επειδή δεν κατέληγε σε επείγοντα σχέδια για τον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων από τις φάρμες των εργοστασίων.
4. Ατμοσφαιρική ρύπανση
Τα ζώα παράγουν απόβλητα. Αλλά όλα αυτά τα ούρα και η κοπριά, που εκπέμπουν αέρια όπως αμμωνία, υποξείδιο του αζώτου και υδρόθειο στον αέρα, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο στον πλανήτη, αλλά και στους ανθρώπους.
Το 2021, μια μελέτη έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη γεωργία οδηγεί σε σχεδόν 18.000 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η πλειονότητα των θανάτων που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων οφείλονται στην κτηνοτροφία και οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε φάρμες κινδυνεύουν περισσότερο.
«Η υψηλή έκθεση στην αμμωνία σχετίζεται με οξεία νόσο του κατώτερου αναπνευστικού, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, ισχαιμική καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα», αναφέρει η World Animal Protection.
Προσθέτει: «Για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, πρέπει να τερματίσουμε την ανάπτυξη της εργοστασιακής γεωργίας και να υποστηρίξουμε τη μετάβαση σε βιώσιμα υγιεινά τρόφιμα που είναι καλά για τους ανθρώπους, τα ζώα και τον πλανήτη».
5. Κίνδυνος ζωονόσων
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «περίπου το 60 τοις εκατό των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών που αναφέρονται παγκοσμίως είναι ζωονόσοι». Και αυτό σημαίνει ότι έχουν μεταδοθεί από ζώα. Πολλά προέρχονται από άγρια ζώα, όπως μαϊμούδες και νυχτερίδες, αλλά τα ζώα που εκτρέφονται στο εργοστάσιο παρουσιάζουν επίσης κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.
«Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες ότι οι [ζωονόσοι] ασθένειες μπορούν να μεταπηδήσουν πολύ εύκολα στον πληθυσμό από τις φάρμες εργοστασίων», είπε ο καθηγητής ψυχολογίας Gordon Hodson, ο οποίος βοήθησε στη συγγραφή μιας εργασίας το 2021 που εξετάζει γιατί οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζονται να αποδεχτούν την κίνδυνος ασθένειας από την εργοστασιακή γεωργία.
Η έρευνα του Hodson εμπνεύστηκε από μια δημοσκόπηση το 2020, η οποία διαπίστωσε ότι μόνο το 15 τοις εκατό των Αμερικανών κατανοούν ότι η ζωονοσογόνος νόσος μπορεί να προέλθει από φάρμες εργοστασίων.
6. Αντοχή στα αντιβιοτικά
Και τέλος, όχι μόνο η εργοστασιακή γεωργία μπορεί να αυξήσει δυνητικά τον κίνδυνο ασθενειών, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίζει τις προσπάθειές μας για τη θεραπεία ασθενειών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζώα σε φάρμες εργοστασίων συχνά υπόκεινται σε πρακτικές χαμηλής μεταχείρισης, και αυτό σημαίνει ότι πολλοί αγρότες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν ασθένειες και λοιμώξεις δίνοντάς τους τακτικά αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Προστασία των Ζώων, περίπου το 75 τοις εκατό όλων των αντιβιοτικών που πωλούνται κάθε χρόνο διατίθενται στην αγορά για χρήση σε ζώα φάρμας και όχι σε ανθρώπους.
Όμως η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μπορούν να μάθουν να αντιστέκονται στα φάρμακα, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά και οδηγώντας στην εξέλιξη των υπερμικροβίων που μπορούν να αποφύγουν τη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι οι λοιμώξεις που συνηθίζαμε να αντιμετωπίζουμε εύκολα, όπως οι ουρολοιμώξεις, θα μπορούσαν να γίνουν κάτι πολύ πιο σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.
«Η μετάβαση σε γεωργικές πρακτικές υψηλότερης ευημερίας είναι κρίσιμη για την επίλυση της κρίσης της δημόσιας υγείας με αντίσταση στα αντιβιοτικά», σημειώνει η World Animal Protection. «Όπως και η καλύτερη κυβερνητική ρύθμιση που αποτρέπει τις εργοστασιακές φάρμες από την κατάχρηση αντιβιοτικών».
Πηγή: https://vegnews.com
Διαβάστε επίσης...
Λερώθηκε Το Αγαπημένο Αρκουδάκι Του Παιδιού Σας;
Λερώθηκε Το Αγαπημένο Αρκουδάκι Του Παιδιού Σας;
ΠερισσότεραΜήπως Σας Αρρωσταίνει Ο Χαρακτήρας Σας;
Η προσωπικότητα κάνει πολύ περισσότερα από το να καθορίζει τον κοινωνικό κύκλο μας
Περισσότερα