Τι είναι η Σαρκοπενία;

Τι είναι η Σαρκοπενία;

Η σαρκοπενία είναι η προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης. Το σύνδρομο συνήθως σχετίζεται με ηλικιωμένους, καθώς συνήθως αναπτύσσεται λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Ο επιπολασμός της σαρκοπενίας εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 5-13% για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και 11-50% για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.

Η σαρκοπενία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινή σας δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής σας. Η δυσκολία στο περπάτημα, το ανέβασμα σκαλοπατιών και η μεταφορά βαρέων αντικειμένων είναι κοινές προκλήσεις με τη σαρκοπενία. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

Υπάρχει μια σειρά από διαθέσιμες εξετάσεις για τη διάγνωση της σαρκοπενίας. Τα τεστ αξιολογούν τη μυϊκή δύναμη, την ποιότητα των μυών και τη φυσική απόδοση.

Αν και δεν έχουν εγκριθεί φάρμακα για τη θεραπεία της σαρκοπενίας, πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη.

Συμπτώματα σαρκοπενίας

Τα κύρια συμπτώματα της σαρκοπενίας είναι η χαμηλή μυϊκή λειτουργία, η χαμηλή μυϊκή δύναμη και η χαμηλή μυϊκή μάζα. Η απώλεια μυϊκής μάζας συνοδεύεται από συσσώρευση λίπους στους μύες, η οποία συμβάλλει στη μείωση της μυϊκής δύναμης.

Άλλα συμπτώματα της σαρκοπενίας περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή της κινητικής λειτουργίας
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Αργή ταχύτητα περπατήματος
  • Δυσκολία στη μεταφορά και ανύψωση βαρέων αντικειμένων
  • Δυσκολία στο ανέβασμα σκαλοπατιών
  • Αύξηση πτώσεων
  • Σωματική αδυναμία

Τι προκαλεί τη σαρκοπενία;

Η σαρκοπενία εμφανίζεται συχνότερα λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Η προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 30 και 50 ετών και κορυφώνεται μετά από 60 χρόνια. Περίπου το 10% των ανθρώπων παγκοσμίως άνω των 60 ετών έχουν σαρκοπενία.

Διάφοροι μηχανισμοί μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση σαρκοπενίας με τη γήρανση, όπως:

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η γήρανση προκαλεί συχνά αλλαγές στη σύσταση του σώματος, οδηγώντας σε αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους και μειωμένη μυϊκή μάζα. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές δυσλειτουργίες.
  • Μείωση των επιπέδων ορμονών: Η γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων των αναβολικών ορμονών όπως ο αυξητικός παράγοντας-1 που μοιάζει με ινσουλίνη, η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη και η τεστοστερόνη. Αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των μυϊκών ιστών και έτσι η πτώση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει σαρκοπενία.
  • Φλεγμονώδεις δείκτες: Μια αύξηση σε φλεγμονώδεις δείκτες όπως η ιντερλευκίνη (IL)-6, ο παράγοντας νέκρωσης όγκου-άλφα, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η IL-1 που εμφανίζεται με τη γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε σαρκοπενία λόγω της επίδρασής τους στους σκελετικούς μύες.
  • Νευροεκφυλισμός: Η γήρανση προκαλεί μείωση των περιφερικών νευρικών ινών, των κινητικών νευρώνων στο νωτιαίο μυελό και του αριθμού των νευρομυϊκών συνδέσεων. Τέτοιες αλλαγές στο νευρολογικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν σαρκοπενία.

Παράγοντες Κινδύνου

Η σωματική αδράνεια και η μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης είναι δύο κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στο γιατί ένας ηλικιωμένος ενήλικας μπορεί να έχει σαρκοπενία. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει.

Είναι πιθανό και οι νεότεροι να αναπτύξουν σαρκοπενία. Τα νεότερα άτομα με φλεγμονώδεις ασθένειες, υποσιτισμό και καχεξία (ακραία απώλεια βάρους και μυϊκή απώλεια) μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σαρκοπενία. Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη σαρκοπενίας περιλαμβάνουν:

  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Χρόνια νεφρική νόσο
  • Συγκοπή
  • Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Καρκίνος

Πώς γίνεται η διάγνωση της σαρκοπενίας;

Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να μπορεί να διαγνώσει τη σαρκοπενία. Η διάγνωση περιλαμβάνει εργαλεία ελέγχου που βοηθούν στον εντοπισμό πιθανών σημείων σαρκοπενίας και που αξιολογούν τη μυϊκή δύναμη, την ποιότητα και τη φυσική απόδοση.

Τεστ μυϊκής δύναμης

Υπάρχουν δύο τεστ που μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης. Το ένα είναι το τεστ χειρολαβής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της συνολικής δύναμης σε άλλους μύες και μπορεί να βοηθήσει στην ένδειξη τυχόν μείωσης της δύναμης.

Ένα άλλο είναι το τεστ με βάση την καρέκλα. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό της μυϊκής δύναμης των ποδιών, ειδικά του τετρακέφαλου. Το τεστ μετρά τον αριθμό των φορών που μπορείτε να σταθείτε και να καθίσετε από την καρέκλα χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Τεστ Ποιότητας Μυών

Τα τεστ που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της ποιότητας —και μερικές φορές της ποσότητας— των μυών περιλαμβάνουν

  • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI): Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να παρέχει λεπτομερείς εικόνες ιστών και οργάνων μέσα στο σώμα. Βοηθά στην παροχή ακριβών πληροφοριών για τη συνολική μυϊκή μάζα του σώματος.
  • Υπολογιστική τομογραφία (CT): Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί μια σειρά απεικονίσεων ακτίνων Χ για την παροχή εικόνων των οστών και των μαλακών ιστών. Βοηθά στην εκτίμηση της συνολικής άπαχης μυϊκής μάζας.
  • Απορρόφηση ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA): Η DXA χρησιμοποιεί τεχνολογία ακτίνων Χ για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Μπορεί επίσης να εκτιμήσει τη μυϊκή μάζα και την οστική μάζα.
  • Ανάλυση βιοεμπέδησης (BIA): Το BIA χρησιμοποιεί ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση του σώματος, ιδιαίτερα τη μυϊκή μάζα και το σωματικό λίπος.

Δοκιμές φυσικής απόδοσης

Οι δοκιμές φυσικής απόδοσης βοηθούν στον εντοπισμό της σοβαρότητας της σαρκοπενίας. Αυτές οι δοκιμές περιλαμβάνουν:

  • Δοκιμή ταχύτητας βάδισης: Το τεστ ταχύτητας βάδισης μετρά τον χρόνο που χρειάζεται για να περπατήσετε 4 μέτρα με τον συνηθισμένο σας ρυθμό. Εάν η ταχύτητα του περπατήματος είναι μικρότερη από 0,8 μέτρα το δευτερόλεπτο, μπορεί να είναι ενδεικτική σοβαρής σαρκοπενίας.
  • Δοκιμή χρονομετρημένης ανόδου και μετάβασης (TUG): Η δοκιμή TUG μετρά τον χρόνο που χρειάζεται για να σηκωθείτε από μια καρέκλα, να περπατήσετε 3 μέτρα μακριά από αυτήν και να επιστρέψετε στην καρέκλα. Χρόνος άνω των 20 δευτερολέπτων υποδηλώνει κακή φυσική απόδοση.
  • Μικρή μπαταρία φυσικής απόδοσης (SPPB): Η δοκιμή SPPB περιλαμβάνει δοκιμές ισορροπίας σε όρθια στάση, βάσης καρέκλας και ταχύτητας βάδισης. Η ελάχιστη βαθμολογία του τεστ είναι μηδέν και η μέγιστη είναι 12. Μια βαθμολογία μικρότερη από οκτώ υποδηλώνει σοβαρή σαρκοπενία.
  • Το τεστ βάδισης 400 μέτρων: Το τεστ βάδισης 400 μέτρων περιλαμβάνει γρήγορους γύρους 20 μέτρων με δύο λεπτά ανάπαυσης ενδιάμεσα. Το να χρειάζεσαι περισσότερα από έξι λεπτά για να ολοκληρώσεις 400 μέτρα υποδηλώνει σοβαρή σαρκοπενία.

Θεραπείες για τη Σαρκοπενία

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της σαρκοπενίας.5 Αντίθετα, η θεραπευτική προσέγγιση για τη σαρκοπενία περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Φυσική Δραστηριότητα

Η τακτική άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική για τη μυϊκή δύναμη και τη μάζα για τους ηλικιωμένους. Η εκτέλεση προπόνησης ενδυνάμωσης, συμπεριλαμβανομένης της άρσης βαρών και της προπόνησης με αντίσταση, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη και τη λειτουργία. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ρουτίνα άσκησης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης που είναι πιο κατάλληλη για εσάς.

Διατροφικά Μοτίβα

Οι ειδικοί συνιστούν πρόσληψη 20-35 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά γεύμα για την προώθηση της πρωτεϊνοσύνθεσης των μυών και την αναστροφή της απώλειας μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Μπορεί επίσης να συνιστάται η λήψη ενός ή περισσότερων συμπληρωμάτων για τη διαχείριση της σαρκοπενίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η κακή διατροφική κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μυών. Τα συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν στη σαρκοπενία περιλαμβάνουν: 

  • Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη Β
  • Βιταμίνη C
  • Σελήνιο
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο

Πώς να αποτρέψετε τη σαρκοπενία

Η πρόληψη της σαρκοπενίας μπορεί να μην είναι εντελώς εφικτή καθώς αναπτύσσεται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Ωστόσο, ορισμένες τακτικές μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης, όπως:

  • Μια καλά ισορροπημένη διατροφή με πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας
  • Η κατανάλωση 1,6-1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα
  • Η εκτέλεση ασκήσεων αντίστασης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
  • Η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής

Αλληλεπιδράσεις

Τα άτομα με σαρκοπενία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες καταστάσεις υγείας. Μερικές τέτοιες προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

  • Καρδιαγγειακή νόσος (CVD): Η σαρκοπενία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η σαρκοπενία επηρεάζουν το ένα το άλλο μέσω κοινών μηχανισμών όπως η σωματική αδράνεια, ο υποσιτισμός και οι ορμονικές αλλαγές.
  • Διαβήτης τύπου 2: Η σαρκοπενία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσω μη φυσιολογικής απόρριψης γλυκόζης ως αποτέλεσμα της χαμηλής μυϊκής μάζας.
  • Οστεοπόρωση: Η σαρκοπενία μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια οστού και να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Μια μελέτη του 2022 σε γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση βρήκε ότι υπήρχε 12,9 φορές υψηλότερος κίνδυνος οστεοπόρωσης μεταξύ εκείνων με σαρκοπενία σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν την πάθηση.
  • Γνωστική εξασθένηση: Η έρευνα έχει βρει ότι η σαρκοπενία μπορεί να προκαλέσει γνωστική εξασθένηση λόγω ανωμαλιών στην παραγωγή και έκκριση μορίων που ονομάζονται μυοκίνες, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Κατάθλιψη: Η σαρκοπενία μειώνει τη συνολική ποιότητα ζωής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Συμπέρασμα

Η σαρκοπενία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας και να προκαλέσει δυσκολίες στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Η κατάσταση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και νοσηλειών.

Το πόσο σε μεγάλο βαθμό σας επηρεάζει η σαρκοπενία εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχετε και αν θα εμφανίσετε πτώσεις ή κατάγματα. Η σαρκοπενία σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών και θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση καθώς και με θάνατο εάν έχετε ασθένειες όπως νεφρική νόσο τελικού σταδίου, καρκίνος του παγκρέατος και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πάθησης και στην επιβράδυνση της εξέλιξής της. Η προπόνηση ενδυνάμωσης και η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών, στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και στη γενική φυσική κατάσταση.

Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τακτικά φυσικά και να ενημερώνετε τον ιατρό σας για τυχόν αλλαγές που πιστεύετε ότι είχατε στο βάρος, τη σύσταση του σώματος, τη λειτουργία ή την υγεία σας.

Πηγές

 

 

Διαβάστε επίσης...

Τι Πρέπει Να Προσέχουμε Όταν Αγοράζουμε Γάλα;

Τι Πρέπει Να Προσέχουμε Όταν Αγοράζουμε Γάλα;

Τι Πρέπει Να Προσέχουμε Όταν Αγοράζουμε Γάλα

Περισσότερα
Η μόρφωση ενισχύει τη μνήμη

Η μόρφωση ενισχύει τη μνήμη

Η μόρφωση συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης

Περισσότερα
Άσκηση με άδειο στομάχι, πόσο ωφέλιμο είναι;

Άσκηση με άδειο στομάχι, πόσο ωφέλιμο είναι;

Η άσκηση με άδειο στομάχι σας βοηθά να χάσετε περισσότερο βάρος;

Περισσότερα