ΓΕΝΙΚΑ
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση αποτελεί μια πολύ κοινή, μεταδοτική και οξεία ιογενή λοίμωξη που προσβάλλει την πλειοψηφία του πληθυσμού σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του. Προκαλείται από ιό και έχει τα συμπτώματα μιας συνηθισμένης γρίπης, όπως είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πονόλαιμος ή πρήξιμο των αδένων στο λαιμό, το οποίο υποχωρεί σε μερικές μέρες, αλλά αφήνει ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Όταν προσβάλλει μικρά παιδιά έχει πολύ ήπια μορφή και μοιάζει με κρυολόγημα. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στην περίπτωση που προσβάλει ενήλικους ή εφήβους.
Η ανάπτυξή της γίνεται σταδιακά. Ξεκινάει δηλαδή με συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και σωματική αδυναμία και συνεχίζει με διόγκωση λεμφαδένων κυρίως στον αυχένα και τη μασχάλη. Αρκετοί ασθενείς υποφέρουν από έντονο πονόλαιμο που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις βδομάδες, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αναπτύσσουν φλεγμονή στις αμυγδαλές, κόκκινο εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα και διόγκωση του σπλήνα.
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προσβάλλει τις περισσότερες φορές το συκώτι, χωρίς όμως να προκαλείται ηπατική ανεπάρκεια. Ο ίκτερος εμφανίζεται σπάνια, ενώ στις εξίσου σπάνιες, αλλά κύριες επιπλοκές εντάσσονται η ρήξη του σπλήνα, η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα.
Ο ασθενής παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης εντός 2-3 εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να μειώνεται και η κόπωση, η οποία μπορεί να έχει παρατεταμένη διάρκεια, που μπορεί να φτάσει και στους δύο μήνες. Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνο παρουσιάζοντας υποτροπές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στο αρχικό της στάδιο η λοιμώδης μονοπυρήνωση εμφανίζει συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, όπως:
•Αίσθημα κόπωσης
•Πονοκέφαλο
•Πονόλαιμο που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ έντονος
•Ρίγη σε συνδυασμό με πυρετό
•Πόνο στους μυς
Μετά το πέρασμα 2-3 ημερών ενδέχεται να παρουσιαστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
•Διόγκωση λεμφαδένων στο λαιμό, στις μασχάλες ή στη βουβωνική περιοχή
•Ίκτερος
•Εξάνθημα στο πρόσωπο ή σε άλλο σημείο του σώματος, που παρουσιάζει ομοιότητες με αυτό της ιλαράς
•Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, που οφείλεται σε διόγκωση του σπλήνα
•Έντονη φαρυγγίτιδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
•Τα παραπάνω συμπτώματα έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ημερών
•Όταν ο πονόλαιμος είναι επίμονος με διάρκεια μεγαλύτερη των 2 ημερών
•Η διόγκωση των λεμφαδένων επεκταθεί σε ολόκληρο το σώμα
•Νιώσετε πόνο στην περιοχή της κοιλιάς
ΑΙΤΙΕΣ
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι γνωστή και με το όνομα ‘‘η ασθένεια του φιλιού’’, προκαλείται από τον ιό του Epstein Barr ( EBV ) και προσβάλλει τα λευκά αιμοσφαίρια και κυρίως τα λεμφοκύτταρα. Ο ιός αυτός ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών και μεταδίδεται κυρίως με το σάλιο και τον βήχα. Επιπλέον, ο ιός αυτός μετά από μια αρχική λοίμωξη μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια στον οργανισμό χωρίς να προκαλεί προβλήματα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να δραστηριοποιηθεί ξανά. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να προκαλέσει μετάδοση ακόμα και η στενή επαφή με κάποιον που δεν έχει εμφανή σημάδια της νόσου.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση παρουσιάζει πολλά συμπτώματα, γεγονός που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωσή της. Συνήθως, απαιτείται ιατρική εξέταση και βιοψία δείγματος από τον φάρυγγα, έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί ένα τεστ monospot, για ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων που δρουν ενάντια στη μονοπυρήνωση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνη της μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Έτσι, το μόνο που απαιτείται είναι απόλυτη ανάπαυση στο κρεβάτι και επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα με σταδιακό τρόπο.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Πέρα από την ανάπαυση, που θεωρείται πολύ σημαντική, ο γιατρός μπορεί να
να χορηγήσει ασπιρίνη ή παρακεταμόλη για τα απλά συμπτώματα του πυρετού και του πονόλαιμου. Εάν, ωστόσο, ο πονόλαιμος έχει μεγάλη ένταση που σας δυσκολεύει στην αναπνοή ή στην κατάποση, ο γιατρός θα σας συστήσει πρεδνιζόνη, ένα κορτικοστεροειδές σκεύασμα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας συνιστούν ξεκούραση και αποσκοπούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη γρήγορη με τον τρόπο αυτό ανάρρωση. Πιο συγκεκριμένα:
Κινέζικα βότανα: όπως το τζίνσενγκ σε κινέζικη ή αμερικάνικη μορφή που συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης.
Αρωματοθεραπεία: η οποία συνιστά χρήση λεβάντας, μέντας, περγαμόντου και ευκαλύπτου για τη μείωση της κόπωσης. Δοκιμάστε να ρίξετε στο μπάνιο σας λίγες σταγόνες απ’ αυτά.
Φυτοθεραπεία: με βάση την εχινάκεια, το γαϊδουράγκαθο και τον αστράγαλο δρα σημαντικά στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Επίσης, αρκετά αποτελεσματικό είναι το τσάι από άνθη ζαμπούκου ή χιλιόφυλλου.
Ψυχοσωματική ιατρική: βασιζόμενη στη γιόγκα, το διαλογισμό, τη βιοανάδραση και τον θεραπευτικό οραματισμό, μπορεί να ανακουφίσει από το έντονο στρες και να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ομοιοπαθητική: συνιστά τη χρήση διαφόρων σκευασμάτων ανάλογα βέβαια με τα συμπτώματα και την ιδιοσυγκρασία κάθε ασθενή.
Διατροφή: πρέπει να είναι πλούσια σε φυσικές μη επεξεργασμένες τροφές, δηλαδή σε φρούτα και λαχανικά, διότι συμβάλλει πολύ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλό είναι να αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν κορεσμένα λίπη και ζάχαρη, διότι εμποδίζουν την πέψη, ενώ πρέπει να φροντίσετε να τρώτε 4-6 μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να έχετε μια σταθερότερη απόδοση ενέργειας. Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, όπως χαμηλό σε λιπαρά τυρί, φακές και όσπρια μετά το πρωινό ξύπνημα και πριν το βραδινό ύπνο. Τέλος, μπορείτε να λάβετε συμπληρώματα βιταμίνης A, C, B, καθώς επίσης μαγνήσιο και κάλιο προκειμένου να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη λοιμώδη μονοπυρήνωση στο σπίτι
•Φροντίστε να αναπαύετε το σώμα σας και να απέχετε από τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες τουλάχιστον για ένα μήνα.
•Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών, έτσι ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.
•Προσέξτε τη διατροφή σας, εντάσσοντας σ’ αυτήν τα φρούτα και τα λαχανικά και αποφεύγοντας τα κορεσμένα λίπη, τη ζάχαρη, το αλκοόλ και την καφεΐνη .
•Χρησιμοποιήστε ασπιρίνη για να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο και τον πονοκέφαλο.
•Κάντε γαργάρες με αλατόνερο για να μετριάσετε τον πονόλαιμο.
•Κάντε μασάζ στην περιοχή των νεφρών, έτσι ώστε να μειώσετε το αίσθημα της κόπωσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Αποφύγετε κάθε σωματική άσκηση ή δραστηριότητα προκειμένου να αποφύγετε το ενδεχόμενο ρήξης του σπλήνα σας.
Διαβάστε επίσης...
Ξηροφθαλμία: Εύκολοι τρόποι για να την αντιμετωπίσετε
Η ξηροφθαλμία έχει γίνει μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τη συνολική ποιότητα ζωής.
ΠερισσότεραΙδέες Και Λύσεις Για Τον Κήπο Και Τα Φυτά Σας!
Ιδέες Και Λύσεις Για Τον Κήπο Και Τα Φυτά Σας
Περισσότερα