Τα κλειδιά της ευτυχίας σύμφωνα με στη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα στον κόσμο

Τα κλειδιά της ευτυχίας σύμφωνα με στη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα στον κόσμο

Τα κλειδιά της ευτυχίας σύμφωνα με στη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα στον κόσμο

Αν κάποιος σας ρωτούσε ποια επιλογή θα έκανε για την πιο ευχάριστη δυνατή διαδρομή με το τρένο, ποια θα επιλέγατε—να αφιερώνετε τη διαδρομή σας μένοντας με τον εαυτό σας ή να συζητάτε με έναν από τους απρόβλεπτους αγνώστους στο κάθισμα δίπλα σας;

Πολλοί από εμάς θα επιλέγαμε να καθίσουμε αναπαυτικά με τα ακουστικά μας επειδή η σκέψη ότι πρέπει να συνομιλήσουμε με κάποιον που δεν γνωρίζουμε είναι τρομακτική. Υποθέτουμε το χειρότερο, λέει στο Fortune ο Δρ Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας του The Good Life.

Το βιβλίο του χρησιμοποιεί αυτή την ερώτηση για να δείξει πώς συνήθως περιμένουμε να εξελιχθούν οι νέες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Συχνά υποθέτουμε ότι θα είναι αρνητικά ή δυσάρεστα λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει όταν δημιουργούμε μια νέα σύνδεση. Φοβόμαστε την απόρριψη. Ωστόσο, σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι άνθρωποι που αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτή τη συνομιλία βαθμολόγησαν τις μετακινήσεις τους ως πιο ευχάριστες από τον μέσο όρο τους, εκπλήσσοντας τελικά τον εαυτό τους, γράφουν ο Waldinger και ο συν-συγγραφέας του Marc Schulz.

«Δείχνουμε ιδιαίτερα κακοί στην πρόβλεψη των πλεονεκτημάτων των σχέσεων», γράφουν οι συγγραφείς. «Ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι το προφανές γεγονός ότι οι σχέσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Έτσι πολλοί από εμάς προτιμούμε να είμαστε μόνοι».

Στο The Good Life, ο Waldinger και ο Schulz αποστάζουν αυτό που κάνει τους ανθρώπους να βρίσκουν την ευτυχία από μια μελέτη που ξεκίνησε το 1938 μετά τις ζωές 724 φοιτητών του Χάρβαρντ και αγοριών χαμηλού εισοδήματος από τη Βοστώνη στη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα στον κόσμο για την ευτυχία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η εν εξελίξει μελέτη, η οποία επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τους συζύγους και τα παιδιά των αρχικών συμμετεχόντων, αποτελείται από περισσότερα από 2.000 άτομα.

Οι ερευνητές συνέλεγαν τα αρχεία υγείας των συμμετεχόντων κάθε πέντε χρόνια, έκαναν τεστ DNA στην πορεία και λάμβαναν ερωτηματολόγια για τη ζωή και την ευημερία τους κάθε δύο χρόνια. Περίπου κάθε 15 χρόνια, οι ερευνητές συναντούσαν τους συμμετέχοντες αυτοπροσώπως για μια συνέντευξη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ζωή των συμμετεχόντων με την ελπίδα να βρουν το κλειδί της ευτυχίας. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν καλή υγεία.

Ένα πράγμα έγινε αδιαμφισβήτητο: η δύναμη των σχέσεων των ανθρώπων προέβλεψε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ευτυχία τους σε όλη τους τη ζωή. Είναι «εγγενή σε όλα όσα κάνουμε και σε όλα όσα είμαστε», γράφουν οι συγγραφείς.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε μια συζήτηση σε ένα πολυσύχναστο βαγόνι τρένου για να έχετε μια ευτυχισμένη ζωή. Αντίθετα, ο Waldinger λέει ότι θέλει να δείξει πόσο εύκολα, και υποσυνείδητα, παρακάμπτουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε όταν παρασυρόμαστε από τη φασαρία της ζωής.

Όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη ευτυχίας ρωτήθηκαν πώς ξεπέρασαν τις αντιξοότητες -ασθένειες, αναμνήσεις πολέμου και απώλειες- οι σχέσεις τους παρέμεναν πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος της ελπίδας στη ζωή τους, αν θυμόντουσαν το άτομο που τους δάνεισε χρήματα όταν δεν είχαν πουθενά να στραφούν ή ο στρατιώτης που τους κρατούσε στη ζωή όταν πολεμούσαν (πολλοί από τους συμμετέχοντες υπηρέτησαν στον πόλεμο). Καθώς γερνούσαν, οι συμμετέχοντες που μοιράζονταν τις τύψεις κυρίως θρήνησαν πόσο λίγο χρόνο περνούσαν με την οικογένεια και τους φίλους τους και πόσο πολύ νοιάζονταν για το φαινομενικά ασήμαντο – την επαγγελματική επιτυχία και τα χρήματα.

Εάν επιθυμείτε ισχυρότερες συνδέσεις, είστε τυχεροί γιατί οι ερευνητές λένε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, είτε δίνετε προτεραιότητα σε νέες συνδέσεις είτε ενθαρρύνετε παλιές. Εργαστείτε για την «κοινωνική σας φυσική κατάσταση»

Η κοινωνική μας ζωή απαιτεί άσκηση.

Η «κοινωνική φυσική κατάσταση» είναι η ικανότητα να κάνετε απολογισμό των σχέσεών σας και να εργάζεστε πάνω σε αυτές με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Waldinger. Ποια σας δίνουν ενέργεια; Ποιους εκτιμάτε και πώς μπορείτε να τους ενσωματώσετε στη ζωή σας με νέους τρόπους; Θέλετε να κάνετε νέες συνδέσεις; Ακόμη και τα άτομα που θεωρούμε στενούς φίλους μπορούν να αρχίσουν να ολισθαίνουν στη λίστα προτεραιοτήτων καθώς μεγαλώνουμε.

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την «κοινωνική σας φυσική κατάσταση» είναι να εντάξετε χρόνο σχέσης στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, όπως θα κάνατε σε μια συνεδρία στο γυμναστήριο ή σε μια συνάντηση εργασίας.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να βρίσκετε αυτόν τον χρόνο για να κάνετε ένα γρήγορο εβδομαδιαίο τηλεφώνημα με κάποιον που σας λείπει και εκτιμάτε. Ο Waldinger ενθαρρύνει επίσης να κάνετε έναν φίλο στη δουλειά, ζητώντας από κάποιον να κάνει παρέα και να τον γνωρίσετε για ένα κοινό ενδιαφέρον ή λύνοντας ένα επαγγελματικό ζήτημα μαζί.

Για άτομα που θέλουν να κάνουν νέες συνδέσεις, ο Waldinger προτείνει να βάλετε τον εαυτό σας σε περισσότερες θέσεις όπου αυτό είναι δυνατό. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο εάν εργάζεστε από το σπίτι, μετακομίζετε σε μια νέα πόλη ή πλοηγείστε σε μια δυναμική όπου δεν έχετε στενό σημείο επαφής. Αλλά το να βάλουμε τον εαυτό μας έξω είναι ακόμα εφικτό, λέει ο Waldinger. Γίνετε μέλος σε μια τοπική λέσχη βιβλίου ή ενδοσχολική ομάδα, καλέστε έναν φίλο σας ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα εβδομαδιαία ή μηνιαία ή προγραμματίστε την επόμενη επίσκεψή σας σε κάποιον που μένει μακριά σας.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας

Η τεχνολογία μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα συναντιόντουσαν. Αλλά η τεχνολογία μπορεί επίσης να μειώσει την αληθινή εικόνα της ευτυχίας, εξισώνοντας ψευδώς το επίπεδο των πολυτελών και μη ρεαλιστικών σημείων της ζωής των ανθρώπων με το επίπεδο ευτυχίας τους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς να είστε ενεργός καταναλωτής των μέσων δικτύωσης και χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να καλλιεργήσετε σχέσεις αντί να νιώθετε πιο απομακρυσμένοι από αυτές ή ότι δεν είστε τόσο χαρούμενοι όσο οι συνομήλικοί σας. Ελέγξτε με τον εαυτό σας μετά από 10 λεπτά στο διαδίκτυο και αναρωτηθείτε πώς νιώθετε.

Παρατηρήστε εάν αισθάνεστε πιο ενεργητικοί και ενθουσιασμένοι όταν συνδέεστε με άλλους ή είστε καταθλιπτικοί και πιο μόνοι. Θα σας δώσει μια ένδειξη για το ποιοι τύποι μέσων ωφελούν εσάς και τις σχέσεις σας.

Καλλιεργήστε τη δύναμη της προσοχής

Ένας από τους δασκάλους του Ζεν είπε κάποτε: «Η προσοχή είναι η πιο βασική μορφή αγάπης». Το να δίνουμε σε κάποιον την προσοχή μας φαίνεται απλό, αλλά μπορεί εύκολα να είναι κάτι που παρακάμπτουμε για πιο βραχυπρόθεσμες ενισχύσεις της διάθεσης, όπως μια ειδοποίηση.

Το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον άλλο είναι η αμέριστη προσοχή μας, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να το δώσουμε στις μέρες μας.

Σταματήστε, ακούστε και δώστε οπτική επαφή όταν ασχολείστε με κάποιον. Ο Waldinger λέει να εξαλείψουμε την πίεση της προσπάθειας να κατανοήσουμε τέλεια κάποιον ή να λύσουμε το πρόβλημά του. Το να ακούμε χωρίς να χρειάζεται να κρίνουμε δείχνει στο άλλο άτομο ότι νοιαζόμαστε περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Το να δημιουργείς νέες συνδέσεις και να αγαπάς τις παλιές σημαίνει να αποδέχεσαι την ευπάθεια που έρχεται με το να νοιάζεσαι για κάποιον και να στηρίζεσαι πάνω του όταν χρειάζεται.

Αν οι μεγαλύτερες χαρές στη ζωή προέρχονται από τις αναμνήσεις μας με τους άλλους, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από την ευκαιρία να έχουμε κάποιον δίπλα μας επειδή δεν θέλουμε ποτέ να ανοιχτούμε ή φαίνεται ότι ζητάμε πάρα πολλά.

«Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για μερικούς ανθρώπους που μπορούν να μάθουν είναι πώς να βοηθούν και —ακόμα πιο δύσκολο για άλλους όσο μεγαλώνουν— πώς να λαμβάνουν βοήθεια», γράφουν οι συγγραφείς. «…καθώς μεγαλώνουμε, ανησυχούμε τόσο για το ότι είμαστε πολύ άποροι όσο και ότι οι άνθρωποι δεν θα είναι δίπλα μας όταν τους χρειαζόμαστε πραγματικά».

Οι σχέσεις είναι περίπλοκες και χρειάζονται προσπάθεια για να διατηρηθούν. Είναι λογικό γιατί μερικές φορές απομακρυνόμαστε από τη γνήσια σύνδεση λόγω φόβου, αλλά το The Good Life μας υπενθυμίζει ότι αξίζει να τα κρατήσουμε και να τα βρούμε—σε οποιαδήποτε ηλικία.

«Οι σχέσεις δεν μας κάνουν χαρούμενους όλη μέρα, κάθε μέρα γιατί κανείς δεν είναι χαρούμενος όλη μέρα, κάθε μέρα», λέει ο Waldinger. «Αυτό που κάνουν είναι να χτίζουν ένα θεμέλιο ευημερίας. Κατασκευάζουν ένα δίχτυ ασφαλείας. Δημιουργούν την αίσθηση ότι έχω ανθρώπους στη ζωή μου όταν τους χρειάζομαι».

Πηγή: https://fortune.com/

Διαβάστε επίσης...

Μπορεί μια γυναίκα να μείνει ανάπηρη από την επισκληρίδιο;

Μπορεί μια γυναίκα να μείνει ανάπηρη από την επισκληρίδιο;

Δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει παράλυτη μια γυναίκα, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να «χτυπηθεί» κάποιο νεύρο.

Περισσότερα
Χάνουν θρεπτικά συστατικά τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Χάνουν θρεπτικά συστατικά τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Τα λαχανικά είναι για πολλούς από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα καθημερινά μας γεύματα.

Περισσότερα
Τροφική Αλλεργία Ή Δυσανεξία; Της Γιούλης Ηλιοπούλου