Προβιοτικά για Φούσκωμα: Θεραπεία, Δοσολογία και Παρενέργειες

Προβιοτικά για Φούσκωμα: Θεραπεία, Δοσολογία και Παρενέργειες

Προβιοτικά για Φούσκωμα: Θεραπεία, Δοσολογία και Παρενέργειες

Το φούσκωμα είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο φούσκωμα, συμπεριλαμβανομένης της ανισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση που βοηθά στη διαχείριση της γαστρεντερικής υγείας βελτιώνοντας την πέψη, μειώνοντας την παραγωγή αερίων και βελτιώνοντας τη συνολική υγεία του εντέρου.

Κατανοώντας το φούσκωμα

Σχεδόν όλοι όσοι γνωρίζετε έχουν νιώσει, κάποια στιγμή, αέρια, διογκωμένη ή φουσκωμένη. Το κοιλιακό φούσκωμα είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα γαστρεντερικά συμπτώματα, το οποίο χαρακτηρίζεται από παγιδευμένα αέρια, πληρότητα και κοιλιακή πίεση. Συνήθως, αυτό το συναίσθημα εμφανίζεται μετά το φαγητό και υποχωρεί αυθόρμητα. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, το φούσκωμα και η διάταση είναι χρόνια και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά τους.

Τα αίτια του φουσκώματος είναι ποικίλα, πολύπλοκα και ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητά. Οι κοινές αιτίες ποικίλλουν από διατροφικές συνήθειες έως ιατρικές παθήσεις. Ακολουθούν μερικά κοινά παραδείγματα:

  • Υπερφαγία
  • Κατανάλωση πολλών τροφών που παράγουν αέριο (φασόλια, φακές, λάχανο, κρεμμύδια και ανθρακούχα ποτά)
  • Κατάποση αέρα από το να τρώτε πολύ γρήγορα, να μασάτε τσίχλα ή να μιλάτε ενώ τρώτε
  • Τεχνητά γλυκαντικά (σορβιτόλη και μαννιτόλη μπορεί να είναι δύσκολα αφομοιώσιμα)
  • Ξαφνική αυξημένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Το χρόνιο φούσκωμα μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις υγείας όπως:

  • SIBO - βακτηριακή υπερανάπτυξη λεπτού εντέρου (μη φυσιολογική αύξηση του συνολικού πληθυσμού βακτηρίων στο λεπτό έντερο)
  • Δυσανεξίες στη λακτόζη, τη φρουκτόζη και άλλες υδατάνθρακες
  • Ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη
  • Γαστροπάρεση (μια κατάσταση όπου το στομάχι αδειάζει πιο αργά από το κανονικό)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και άλλες διαταραχές που επηρεάζουν το παχύ έντερο

Οι γυναίκες έχουν συνήθως υψηλότερα ποσοστά φουσκώματος από τους άνδρες. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος και οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του κύκλου είναι πιθανές εξηγήσεις για το φούσκωμα στις γυναίκες, επειδή οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού, κάτι που συμβάλλει στην αίσθηση φουσκώματος.
Διάφορες καθημερινές συνήθειες, όπως η έλλειψη άσκησης και ύπνου, το στρες και το άγχος, το κάπνισμα ή το ποτό, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη για την υγεία στον ξενιστή».

Είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί — βακτήρια ή ζυμομύκητες, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο. Είναι γνωστό ότι έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες για να επιβιώσουν στο γαστρεντερικό σωλήνα λόγω της αντοχής τους στο όξινο pH του στομάχου και της ανοχής τους στη χολή και το παγκρεατικό υγρό. Τα προβιοτικά αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ομάδα ωφέλιμων μικροοργανισμών που μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, διάφορα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (ξινολάχανο, kimchi, miso, πίκλες), κομπούχα, τυριά (γκούντα, τσένταρ) και διάφορα συμπληρώματα διατροφής.

Οφέλη των προβιοτικών

Αυτοί οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί εκτελούν αρκετούς σημαντικούς ρόλους μέσα στο σώμα μας, που σχετίζονται κυρίως με τη θετική επιρροή και τη διατήρηση της υγείας του εντέρου μας και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ακολουθούν ορισμένες πιθανές βασικές λειτουργίες των προβιοτικών:

  • Εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η κακή διατροφή, η ασθένεια ή η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, με αποτέλεσμα την κακή πεπτική υγεία. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου μας.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής αντισωμάτων και να υποστηρίξουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από παθογόνους ιούς και βακτήρια παράγοντας αντιικές και αντιμικροβιακές ενώσεις.
  • Ενίσχυση της πεπτικής υγείας. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των τροφίμων, με αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, με την παραγωγή αντιικών και αντιμικροβιακών ενώσεων, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα προβιοτικά μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψουν επιβλαβείς βακτηριακές λοιμώξεις ή να βοηθήσουν στην αποκατάσταση κατεστραμμένων μικροβίων μετά από μολύνσεις ή τη χρήση αντιβιοτικών.
  • Μεταβολικές επιδράσεις. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, επιλεγμένα προβιοτικά με πρεβιοτικά βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα νηστείας και μείωσαν το μεταβολικό στρες.
  • Οφέλη ψυχικής υγείας. Τα προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, που είναι το δίκτυο που συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα με τη γαστρεντερική οδό.
  • Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Ορισμένα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL). επίσης, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση παράγοντας βιοενεργά πεπτίδια (μικρές πρωτεΐνες) που δρουν σαν φυσικές ενώσεις που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Αυξήστε την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ορισμένα προβιοτικά μπορούν να συνθέσουν βιταμίνες όπως Β ή Κ και μπορεί να ενισχύσουν την απορρόφηση μετάλλων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο).

Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία σας βασίζονται στην τρέχουσα έρευνα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πολλά επιστημονικά ερωτήματα σχετικά με τα προβιοτικά παραμένουν αναπάντητα και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Οι Lactobacillus και Bifidobacterium είναι γνωστά είδη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στα προβιοτικά. Άλλα βακτηριακά είδη, όπως ο Enterococcus, ο Streptococcus και η Escherichia, χρησιμοποιούνται επίσης ως προβιοτικά. Το Saccharomyces boulardii είναι ένας τύπος ζύμης που χρησιμοποιείται ευρέως ως προβιοτικό, αν και κανονικά δεν βρίσκεται στον ανθρώπινο εντερικό σωλήνα. Λόγω της ικανότητάς του να αναπτύσσεται στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος και της αντοχής του στα αντιβιοτικά, αυτό το στέλεχος ζύμης συνιστάται για όσους ακολουθούν παρατεταμένη θεραπεία αντιβιοτικών.

Τα προβιοτικά βοηθούν στο φούσκωμα;

Στην επιστημονική βιβλιογραφία, μπορείτε να βρείτε ανάμεικτα στοιχεία σχετικά με το εάν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στο φούσκωμα. Συνολικά, τα προβιοτικά μπορούν να τροποποιήσουν το μικροβίωμα του εντέρου, που σημαίνει ότι μπορούν δυνητικά να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και τις κινήσεις του εντέρου, και κάνοντας αυτό, θα μπορούσαν να βοηθήσουν με το φούσκωμα ή άλλα πεπτικά προβλήματα.

Σε μια μελέτη, ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) έλαβαν προβιοτικό στέλεχος Bacillus coagulans. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες σοβαρότητας φουσκώματος.

Ωστόσο, σε μια δοκιμή με 275 συμμετέχοντες που έλαβαν έγκλειστο B. infantis, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο φούσκωμα. Παρά τα διάφορα αποτελέσματα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσουμε επιστημονικές μελέτες ή κλινικές δοκιμές για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα στελέχη, δόσεις και τον ακριβή μηχανισμό δράσης των προβιοτικών στο φούσκωμα.

Και για να αναγνωρίσουμε πώς τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν το φούσκωμα, πρέπει να καταλάβουμε πώς τα αέρια εισέρχονται ή παράγονται στο έντερο. Το φούσκωμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυξημένης παραγωγής αερίου ή, με άλλους όρους, ζύμωσης.

Πώς μπορούν τα προβιοτικά να μειώσουν το φούσκωμα;

Ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στους πιθανούς τρόπους με τους οποίους τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα:
Εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Τα προβιοτικά βακτήρια ανταγωνίζονται άλλα παθογόνα βακτήρια για θρεπτικά συστατικά και μπορούν επίσης να ρυθμίσουν το pH στο έντερο.

  • Ενίσχυση της πέψης. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη ορισμένων τροφών. Για παράδειγμα, ορισμένα προβιοτικά στελέχη παράγουν ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης και, με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν το φούσκωμα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Η κινητικότητα του εντέρου ρυθμίζεται από το εντερικό νευρικό σύστημα (ENS) που βρίσκεται στο εντερικό τοίχωμα. Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επικοινωνήσει με το κεντρικό νευρικό σύστημα, που σημαίνει ότι η κινητικότητα μπορεί να ρυθμιστεί από τη σύνθεση της μικροχλωρίδας.
  • Μείωση της φλεγμονής. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην κινητικότητα και την ευαισθησία του εντέρου, οδηγώντας σε φούσκωμα. Τα προβιοτικά μπορεί να προάγουν ένα αντιφλεγμονώδες περιβάλλον, το οποίο μειώνει το φούσκωμα.
  • Ενίσχυση της λειτουργίας του φραγμού του εντέρου. Τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν τον μηχανισμό του φραγμού του εντέρου, συμβάλλοντας στη μείωση του φουσκώματος.
  • Παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Τα προβιοτικά μπορούν να ζυμώσουν τις διαιτητικές ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία αργότερα παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του εντέρου, μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου.

Ποιο προβιοτικό στέλεχος είναι καλύτερο για το φούσκωμα και τα αέρια;

Τα καλύτερα προβιοτικά στελέχη

Μια μελέτη μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε το 2023 αποκάλυψε τρία προβιοτικά στελέχη και δύο μείγματα σημαντικά ανώτερα από το εικονικό φάρμακο στη μείωση του κοιλιακού φουσκώματος. Αυτό το άρθρο περιλάμβανε 39 μελέτες στις οποίες δοκιμάστηκαν 13 προβιοτικά ενός στελέχους και 11 ομάδες πολλαπλών στελεχών. Ο Lactobacillus plantarum, ο Lactobacillus plantarum, ο Bacillus coagulans και το Bifidobacterium longum συν Lactobacillus rhamnosus ήταν αποτελεσματικοί στη βελτίωση των βαθμολογιών φουσκώματος της κοιλιάς.

Ο Lactobacillus plantarum βρίσκεται συνήθως σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (ξινολάχανο, kimchi, τουρσιά, γιαούρτι ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, ψωμί με προζύμι).

Το Bacillus coagulans είναι ένα ευεργετικό προβιοτικό βακτήριο που είναι αρκετά ανθεκτικό και μπορεί να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες (όξινο περιβάλλον του στομάχου). Δεν είναι τόσο κοινό σε παραδοσιακά ζυμωμένα τρόφιμα όπως άλλα στελέχη. Ως εκ τούτου, μερικές φορές, το στέλεχος Bacillus coagulans προστίθεται στα τρόφιμα προκειμένου να ενισχυθεί η περιεκτικότητά τους σε προβιοτικά (για παράδειγμα, σε προβιοτικά γιαούρτι ή γαλακτοκομικά προϊόντα, ποτά ή χυμούς, προβιοτικά σνακ μπαρ).

Το Bifidobacterium longum είναι ευρέως γνωστό για τις θετικές του επιδράσεις στην υγεία του εντέρου - βρίσκεται συνήθως στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και είναι ένα από τα πρώτα βακτήρια που αποικίζουν το έντερο των βρεφών. Μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση: γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, kimchi ή miso.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα προβιοτικά για το φούσκωμα;

Η χρήση προβιοτικών για να βοηθήσει με το φούσκωμα περιλαμβάνει την επιλογή των σωστών στελεχών, τη χρήση της κατάλληλης δόσης και τη διατήρηση των

στάση. Πρώτα απ 'όλα, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα συμπληρωμάτων, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Επιλέξτε από τα στελέχη που αναφέρονται παραπάνω ή άλλα στελέχη που είναι γνωστό ότι βοηθούν στο φούσκωμα και τα αέρια (Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, άλλα).

Λαμβάνετε το προβιοτικό συμπλήρωμα καθημερινά, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε μέρα. Να ελέγχετε πάντα τις οδηγίες του συμπληρώματος για να δείτε εάν τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται με ή χωρίς τροφή. Ορισμένα προβιοτικά στελέχη θα πρέπει να λαμβάνονται με το φαγητό, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβίωσή τους μέσω του πεπτικού συστήματος. Επίσης, ακολουθήστε τη συνιστώμενη δοσολογία.

Δοσολογία

Η δοσολογία των προβιοτικών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το συγκεκριμένο στέλεχος των βακτηρίων και την ατομική σας κατάσταση υγείας.

Οι μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFUs) είναι ένα μέτρο στη μικροβιολογία για την εκτίμηση του αριθμού βιώσιμων κυττάρων μυκήτων ή βακτηρίων σε μια δόση. Όταν μιλάμε για προβιοτικά, αυτός ο αριθμός υποδεικνύει ζωντανούς, ενεργούς μικροοργανισμούς που μπορούν να διαιρεθούν, να σχηματίσουν αποικίες και να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Συνήθως, τα προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν 1–10 δισεκατομμύρια CFU ανά δόση, ενώ ορισμένα προϊόντα μπορεί να έχουν έως και 50 δισεκατομμύρια CFU ή και περισσότερο.

Ωστόσο, οι υψηλότερες μετρήσεις δεν ενισχύουν απαραίτητα τα οφέλη για την υγεία του συμπληρώματος. Η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών εξαρτάται επίσης από το στέλεχος των βακτηρίων (δεν έχουν όλα τα βακτήρια την ίδια ικανότητα να επιβιώνουν και να αποικίζουν το έντερο), τον χρόνο χορήγησης και την ηλικία του ασθενούς, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Όταν αγοράζετε προβιοτικά συμπληρώματα, συνήθως, στην ετικέτα, μπορείτε να δείτε τον αριθμό CFU, ο οποίος υποδεικνύει τον αριθμό των βιώσιμων μικροοργανισμών ανά δόση. Θα πρέπει να στοχεύσετε σε προϊόντα που αναφέρουν τον αριθμό των CFU τη στιγμή της λήξης και όχι τη στιγμή της κατασκευής, επειδή η βιωσιμότητα των προβιοτικών θα μειωθεί κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ο αριθμός CFU πρέπει να υπολογίζεται για τη λήξη της ημέρας προϊόντος.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, επομένως, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας σχετικά με την ανάγκη για προβιοτικά για τα οφέλη για την υγεία σας. Οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το επιθυμητό όφελος για την υγεία, το προβιοτικό στέλεχος και τη δόση.

Εάν μόλις αρχίζετε να χρησιμοποιείτε προβιοτικά, ξεκινήστε με χαμηλότερη δόση και αυξήστε σταδιακά. Το σώμα σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτό. Επιπλέον, αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση τυχόν πιθανών παρενεργειών.

Παρενέργειες

Τα προβιοτικά θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικές φορές, μπορεί να έχουν παρενέργειες, ειδικά στην αρχή. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και προσωρινές, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζονται με διάφορα πεπτικά συμπτώματα:

  • Κοιλιακές κράμπες
  • Ναυτία
  • Μαλακά κόπρανα
  • Αέρια και φούσκωμα (αυτές είναι οι πιο συχνές παρενέργειες όταν ξεκινάτε προβιοτικά επειδή το έντερό σας πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου)
  • Διαταραχή γεύσης

Αφού ξεκινήσετε τα προβιοτικά, θα πρέπει να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας, σημειώνοντας τυχόν αλλαγές στο φούσκωμα, τα αέρια ή τη συνολική άνεση του πεπτικού συστήματος. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν η τρέχουσα δόση είναι αποτελεσματική. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες επιμένουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης — ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δόση ή να δοκιμάσετε διαφορετικά στελέχη βακτηρίων.

Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα προβιοτικά για το φούσκωμα

Όταν επιλέγετε τα καλύτερα προβιοτικά για το φούσκωμα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus planarum, Bifidobacterium lactis και άλλα), τη δοσολογία και τη μορφή του προϊόντος. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε διάφορες μορφές, επομένως επιλέξτε τη μορφή που σας ταιριάζει καλύτερα (κάψουλες, δισκία, σκόνες ή υγρά).

Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα είναι να επιλέξετε προβιοτικά από αξιόπιστες μάρκες που πραγματοποιούν δοκιμές τρίτων και μπορούν να εξασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος.
 

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ενώ τα προβιοτικά θεωρούνται ασφαλή για ανθρώπινη χρήση, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνοςτην υγεία σας εάν καταναλώνετε προβιοτικά χωρίς να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του φουσκώματος, συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή ώστε να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία και όχι τα συμπτώματα.

Η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι πολύ σημαντική για την ευεξία μας, έχοντας αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εάν παλεύετε με ήπιο φούσκωμα, αέρια ή άλλες πεπτικές ενοχλήσεις, τα προβιοτικά μπορεί να σας αλλάξουν το παιχνίδι. Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η ενυδάτωση και η διαχείριση του στρες είναι επίσης απαραίτητα για την ευεξία σας. Μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Πηγές

 

Διαβάστε επίσης...

10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στην επιδερμίδα σας!

10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στην επιδερμίδα σας!

10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στην επιδερμίδα σας

Περισσότερα
Σαλάτα: Ποια υλικά να αποφύγετε;

Σαλάτα: Ποια υλικά να αποφύγετε;

Η προσθήκη συστατικών που περιέχουν επιπλέον θερμίδες,λίπος,νάτριο και ζάχαρη υποβιβάζουν τη διατροφική αξία της σαλάτας

Περισσότερα
Βιταμίνη Β-9 : Η βιταμίνη της καλής διάθεσης και όρεξης για ζωή

Βιταμίνη Β-9 : Η βιταμίνη της καλής διάθεσης και όρεξης για ζωή

Βιταμίνη Β-9 : Η βιταμίνη της καλής διάθεσης και όρεξης για ζωή

Περισσότερα