Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.
Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τους καταναλωτές ότι τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία ενός ατόμου. Η οργάνωση προτείνει επίσης ότι η ασπαρτάμη, ένα δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης, μπορεί να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα από αυτά τα γλυκαντικά μηδενικών ή χαμηλών θερμίδων μπορεί να βλάψουν το DNA ή να θέτουν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς.
Ωστόσο, έρευνα του 2022 βρήκε συσχετίσεις μεταξύ της συνήθους κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη και υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Ποια ποτά είναι καλύτερα για την υγεία κάποιου - ζαχαρούχα ή ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά;
Οι ερευνητές εξετάζουν τη ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά και την υγεία του ήπατος Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου στο JAMA, οι επιστήμονες ήθελαν να προσδιορίσουν εάν η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη ή τεχνητά ζαχαρούχων ποτών θα μπορούσε να συνδεθεί με παθήσεις υγείας που επηρεάζουν το ήπαρ, δηλαδή καρκίνο του ήπατος και χρόνια ηπατική νόσο.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές στρατολόγησαν 98.786 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών που είχαν εγγραφεί στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών από το 1993 έως το 1998. Η ομάδα αξιολόγησε την πρόσληψη αναψυκτικών με ζάχαρη και φρουτώδων από τους συμμετέχοντες μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν συμπεριέλαβαν τον χυμό φρούτων στην αξιολόγηση.
Η ομάδα αξιολόγησε την πρόσληψη τεχνητά ζαχαρούχων ποτών από τους συμμετέχοντες σε μια παρακολούθηση 3 ετών.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 20,9 ετών, οι ερευνητές εξέτασαν τα περιστατικά καρκίνου του ήπατος και θνησιμότητας λόγω χρόνιων ηπατικών παθήσεων, όπως η ηπατίτιδα, η λιπώδης ηπατική νόσος και η κίρρωση.
Συνολικά, 207 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος κατά την περίοδο παρακολούθησης και 148 πέθαναν από χρόνια ηπατική νόσο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη καθημερινά είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του ήπατος και θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο από εκείνες που κατανάλωναν τρεις ή λιγότερες μερίδες το μήνα.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό καρκίνου του ήπατος μεταξύ των γυναικών που έπιναν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά ή ποτά φρούτων την ημέρα ήταν 18,0 ανά 100.000 άτομα-έτη. Αντίθετα, τα ποσοστά μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν τρία ή λιγότερα ποτά με ζάχαρη ανά μήνα ήταν 10,3 ανά 100.000 άτομα-έτη. Επιπλέον, τα ποσοστά θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο ήταν 19,8 ανά 100.000 άτομα-έτη στις γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη την ημέρα και 7,2 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε εκείνες που κατανάλωναν τρία ή λιγότερα κανονικά αναψυκτικά ανά μήνα.
Ωστόσο, τα ποτά φρούτων δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με το θάνατο από χρόνια ηπατική νόσο. Όταν εξέτασαν τα τεχνητά γλυκαντικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα ή περισσότερα τεχνητά γλυκαντικά ποτά την ημέρα δεν είχαν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος ή θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν τρία ή λιγότερα από αυτά τα ποτά το μήνα.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι αυτή η έρευνα ήταν παρατηρητική, επομένως τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι τα τακτικά αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα φρουτώδη ποτά προκαλούν προβλήματα στο συκώτι. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ηπατικής νόσου και καρκίνου θα μπορούσαν να έπαιξαν ρόλο στα ευρήματα.
Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά πιο ασφαλή από τη ζάχαρη;
Σε πρόσφατη δήλωση του FDA, ο οργανισμός δήλωσε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής, έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του ΠΟΥ ότι η ένωση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τόσο η ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να βλάψουν την υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Circulation, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, λέει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και τεχνητά ζαχαρούχα σχετίζεται με θνησιμότητα — που προκαλείται κυρίως από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Με τόσα αντικρουόμενα στοιχεία, φαίνεται ότι οι επιστήμονες και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θα συνεχίσουν να συζητούν τις επιπτώσεις της ζάχαρης έναντι των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία – αφήνοντας το κοινό να αναρωτιέται ακόμα ποιο γλυκαντικό είναι το καλύτερο.
Για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές φυσικές ζάχαρης που ίσως αξίζει να εξεταστούν. Αυτά περιλαμβάνουν φρούτα μοναχού, στέβια, ερυθριτόλη και άλλα. Ωστόσο, παρά τη φυσική τους προέλευση, η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην εξετάζει εάν ορισμένες από αυτές τις εναλλακτικές ζάχαρης με βάση τα φυτά - όπως η ερυθριτόλη - έχουν αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Πηγές
- British Journal of Sports Medicine. Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction.
- Nature Reviews Endocrinology. The role of sugar-sweetened beverages in the global epidemics of obesity and chronic diseases.
- JAMA. Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Liver Cancer and Chronic Liver Disease Mortality.
- Circulation. Long-Term Consumption of Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Mortality in US Adults.
Διαβάστε επίσης...
Μήπως πρέπει να σταματήσετε να τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά;
Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, αλλά όχι σε σημείο που να μας εμποδίζει
ΠερισσότεραΗ σύνδεση μεταξύ της αναπνοής και της ψυχικής υγείας
Το Breathwork, η πρακτική του να εστιάζεις στην αναπνοή σου και να αναπνέεις με πρόθεση
Περισσότερα