ΓΕΝΙΚΑ
Το έλκος στομάχου συνίσταται σε μικρές τρύπες στη βλεννογόνο περιοχή του στομαχιού ή του εντέρου, η οποία το προστατεύει από την είσοδο οξέων. Παρουσιάζεται κυρίως στα άτομα των δυτικών κοινωνιών, εξαιτίας περισσότερο του σύγχρονου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από έντονο στρες και κακή διατροφή. Δε θεωρείται μεταδοτικό και η θεραπεία του σε αρχικό στάδιο είναι σχετικά εύκολη.
Υπάρχουν διάφορα είδη έλκους, όπως αυτό του δωδεκαδάκτυλου, με συμπτώματα τον έντονο πόνο στην κοιλιά και το φούσκωμα μετά το φαγητό, που προσβάλλει κυρίως τους άντρες ηλικίας 40-50 ετών, του στομάχου (γαστρικό) και του οισοφάγου, που παρουσιάζονται σπανιότερα και οφείλονται στην υπέρμετρη χρήση του αλκοόλ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Μαύρα ή κόκκινα αιματηρά κόπρανα
- Κάψιμο ψηλά στην κοιλιά κυρίως πριν και μετά τα γεύματα ή νωρίς το πρωί μετά την πόση πορτοκαλάδας, καφέ ή αλκοόλ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
- Έχετε έλκος και νιώσετε κόπωση και αποκτήσετε ωχρότητα στο δέρμα, διότι μπορεί να αιμορραγείτε.
- Έχετε γαστρικό έλκος και πονέσετε πολύ στην πλάτη ή κάτω από το στέρνο.
- Όταν νιώθετε επαναλαμβανόμενο πόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Έχετε έλκος και το υγρό του εμετού έχει κόκκινο ή σκούρο χρώμα ή τα κόπρανά σας έχουν επίσης την ίδια απόχρωση, σημάδι ότι αιμορραγείτε.
- Έχετε έλκος και αρχίσει να σας «λούζει κρύος ιδρώτας» με τάση λιποθυμίας, σημάδι ότι το έλκος σας αιμορραγεί και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.
ΑΙΤΙΕΣ
Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το στρες, η κακή διατροφή, δηλαδή η κατάχρηση λιπαρών τροφών, αλκοόλ και καφέ και η προδιάθεση για στομαχικές εκκρίσεις είχαν την αποκλειστικότητα στις αιτίες εμφάνισης έλκους στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου.
Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπεύθυνη για την εμφάνιση έλκους είναι κάποια λοίμωξη από βακτηρίδια, ενώ σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει η μεγάλη κατανάλωση αναλγητικών, όπως ασπιρίνης για ανακούφιση από τον πόνο, (κυρίως από τους ηλικιωμένους που πάσχουν από αρθρίτιδα), η γήρανση των πόρων που έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο στο στομάχι περισσού μέρους της χολής, και αναμφίβολα το κάπνισμα.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Ο ασθενής που πάσχει από έλκος θα πρέπει αφού συμβουλευθεί το γιατρό του, να προβεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία με το βάριο, προκειμένου να διαγνωσθεί το είδος έλκους από το οποίο έχει πάσχει. Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει στάσιμη ή παρουσιάσει νέα συμπτώματα, τότε ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση, προκειμένου να φανεί αν υπάρχει αιμορραγία ή καρκίνος και στην περίπτωση αυτή να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μετά τις ανάλογες οδηγίες του γιατρού.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία ελαφριάς ή μέτριας μορφής έλκους μπορεί να βασιστεί σε απλή αγωγή ή σε αντιβίωση αν έχει την αιτία της σε βακτηρίδια. Οι βαρύτερες μορφές έλκους καταλήγουν συνήθως σε χειρουργική επέμβαση.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Η συμβατική ιατρική αποσκοπεί κυρίως στη μείωση των γαστρικών οξέων κι αυτό το επιτυγχάνει με τη χορήγηση αντιόξινων στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων και πριν από τον ύπνο. Στην περίπτωση που η αιτία εμφάνισης του έλκους βρίσκεται σε κάποιο βακτήριο, συνιστάται η παράλληλη χορήγηση αντιβιοτικών και βισμουθίου. Αν όλα τα παραπάνω δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ίσως χρειαστεί εγχείρηση τόσο για καταπολέμηση πιθανής αιμορραγίας και όσο και για μείωση των οξέων του στομάχου.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η εναλλακτική θεραπεία από μόνη της δεν προσφέρει ιδιαίτερη βοήθεια, παρά μόνο σε συνδυασμό με τις συμβατικές ιατρικές μεθόδους.
- Ο βελονισμός δρα αποτελεσματικά κατά του στρες και των παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
- Οι ασκήσεις γιόγκα, διαλογισμού και βιοανάδρασης, όπως επίσης το μασάζ και ο θεραπευτικός οραματισμός μπορούν αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα, να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ανακούφιση από το στρες που διεγείρει την έκκριση γαστρικών οξέων.
- Από τη βοτανοθεραπεία προτείνεται η γλυκόριζα ως ρόφημα βοηθά αρκετά στην αντιμετώπιση στομαχικών δυσλειτουργιών, αρκεί η χρήση να γίνεται με μέτρο.
- Τα συμπληρώματα και οι βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το τζελ αλόης, οι φυτικές ίνες και ιδιαίτερα ο χυμός λάχανου που περιέχει γλουταμίνη, δρουν θετικά στην προστασία του βλεννογόνου του στομάχου και καλό είναι η πρόσληψή τους να γίνεται καθημερινά.
- Ο ενεργός άνθρακας, που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί από φαρμακεία ή καταστήματα υγιεινής, σε συνδυασμό με νερό, αποτελεί ρόφημα που ανακουφίζει από τον πόνο.
- Να αποφεύγετε το γάλα και γενικότερα ό,τι περιέχει ασβέστιο, καθώς ερεθίζει το έλκος διεγείροντας την έκκριση οξέων.
- Η πρόσληψη σιδήρου κρίνεται απαραίτητη για τα άτομα που έχουν αναιμία, όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο η πρόσληψή του διότι μπορεί να ερεθίσει το έλκος.
- Το άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής σε σταθερό ρυθμό επί μισή ώρα σε καθημερινή βάση δρα καταλυτικά στην καταπολέμηση του άγχους, χαλαρώνοντας τον οργανισμό.
Διαβάστε επίσης...
Πώς Θα Ξεκολλήσετε Τα Αυτοκόλλητα Από Τα Ντουλάπια Της Κουζίνας Σας;
Πως Θα Ξεκολλήσετε Τα Αυτοκόλλητα Από Τα Ντουλάπια Της Κουζίνας Σας
ΠερισσότεραΟινοτουρισμός: Γνωρίστε τα μυστικά του κρασιού στη φύση
Μια εμπειρία που απογειώνει τις αισθήσεις, γευτείτε τα με τη συνοδεία εκλεκτών σνακ
Περισσότερα