Μια ευαίσθητη περίοδος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά την εφηβεία μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για επιθετικές και παρορμητικές συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή, εάν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης σε ποντίκια που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια ισχύουν και για τους ανθρώπους.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα διαδικτυακά στο περιοδικό Molecular Psychiatry, διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος σε ποντίκια μέσης εφηβείας είναι ευαίσθητος στην ντοπαμίνη και η έκθεση σε υπερβολική ποσότητα ντοπαμίνης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προκαλεί αλλαγές στην εγκεφάλου που οδηγούν σε επιθετικές και παρορμητικές συμπεριφορές κατά την ενηλικίωση.
Ο εντοπισμός ευαίσθητων αναπτυξιακών περιόδων που επηρεάζουν σύνθετες συμπεριφορές, όπως η παρορμητικότητα και η επιθετικότητα, είναι ένας νέος τομέας στην ψυχιατρική έρευνα και θα πρέπει να βοηθήσει στην κατανόηση της προέλευσης των ψυχιατρικών διαταραχών, καθώς και στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία τους.
Ευαίσθητες χρονικές περίοδοι σε ψυχιατρικές ασθένειες
Καθώς οι οργανισμοί μεγαλώνουν από έμβρυο σε ενήλικο, περνούν από ευαίσθητες χρονικές περιόδους όταν οι αναπτυξιακές τροχιές επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ενώ αυτή η μορφή αναπτυξιακής πλαστικότητας είναι συνήθως ευεργετική για τον οργανισμό, μερικές φορές η φυσιολογική ανάπτυξη μπορεί επίσης να διαταραχθεί με αρνητικές συνέπειες. Οι ευαίσθητες χρονικές περίοδοι στην ανάπτυξη της όρασης και της ακοής έχουν μελετηθεί καλά, αλλά ο ρόλος των ευαίσθητων χρονικών περιόδων στην ανάπτυξη ψυχιατρικών ασθενειών είναι ως επί το πλείστον άγνωστος.
Οι ερευνητές της Κολούμπια εξέτασαν προσεκτικά το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου επειδή εμπλέκεται σε πολλές νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
Αποτυχία στο "test marshmallow" του ποντικιού
Για να δουν εάν η ανάπτυξη του εγκεφάλου του ποντικιού είναι ευαίσθητη στην ντοπαμίνη σε συγκεκριμένες στιγμές, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια ένα φάρμακο που αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια αξιολόγησαν την παρορμητική συμπεριφορά κατά την ενηλικίωση με την έκδοση του ποντικιού του «test marshmallow». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε επιπλέον ντοπαμίνη στα μέσα της εφηβείας, αλλά όχι στην πρώιμη ή στα τέλη της εφηβείας, ήταν πιο παρορμητικά και πιο πιθανό να επιλέξουν μια μικρή άμεση ανταμοιβή παρά να περιμένουν για μια μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε επιπλέον ντοπαμίνη στα τέλη της εφηβείας ήταν επίσης πιο επιθετικά ως ενήλικες, αλλά δεν έδειξαν διαφορές στη γνώση, τα κίνητρα και τη μνήμη εργασίας. Οι φυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο οδήγησαν αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά, διαπίστωσαν επίσης οι ερευνητές. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε περίσσεια ντοπαμίνης στα μέσα της εφηβείας είχαν πιο ενεργούς νευρώνες ντοπαμίνης στην ενήλικη ζωή και πρόσθετα πειράματα επιβεβαίωσαν ότι αυτή η βιολογική αλλαγή οδήγησε τις επιθετικές και παρορμητικές συμπεριφορές.
Αυτές οι ιδέες μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάγνωσης, της πρόληψης και της θεραπείας των διαταραχών ελλειμματικής προσοχής, της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και των διαταραχών χρήσης ουσιών που συχνά περιλαμβάνουν ελλείμματα στον έλεγχο των παρορμήσεων και αυξημένη επιθετικότητα.
Επιπτώσεις για ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών
Επειδή τα διεγερτικά (συμπεριλαμβανομένων των αμφεταμινών, του άνω μέρους και της έκστασης) αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων στα μέσα της εφηβείας μπορεί να αυξήσει τη φυσιολογική ανάπτυξη με δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες. Τα ψυχοδιεγερτικά συνταγογραφούνται επίσης σε παιδιά για τη θεραπεία διαταραχών ελλειμματικής προσοχής, αλλά η τρέχουσα μελέτη δεν διερεύνησε τις αναπτυξιακές επιδράσεις της ενίσχυσης της ντοπαμίνης σε ποντίκια με ελλείμματα ντοπαμίνης, όπως φαίνεται στη ΔΕΠΥ.
«Σε μια νοσηρή κατάσταση που προκύπτει από ελλείμματα ντοπαμίνης, η παροδική έκθεση σε ψυχοδιεγερτικά κατά την εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να είναι διορθωτική, αλλά αυτή η υπόθεση πρέπει να ελεγχθεί πειραματικά», λέει ο Mark Ansorge, PhD, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Χειρουργοί, οι οποίοι ηγήθηκαν της έρευνας.
«Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε την υποκείμενη βιολογία για να αξιολογήσουμε σωστά τους κινδύνους και τα οφέλη της ψυχαγωγικής ή θεραπευτικής έκθεσης σε φάρμακα πριν από την ενηλικίωση».
Μελέτη: https://www.nature.com/articles/s41380-023-02194-w#Sec16
Διαβάστε επίσης...
Το καρπούζι έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από όσα νομίζετε, σύμφωνα με έρευνα
Το καρπούζι, δημοφιλές ως φρούτο το καλοκαίρι λόγω των δροσιστικών του ιδιοτήτων
ΠερισσότεραΠώς μπορώ να αποκτήσω αυτοπεποίθηση ;
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι μια μάστιγα που στοιχειώνει όλους μας..
Περισσότερα