Πρέπει να εγκαταλείψετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Πρέπει να εγκαταλείψετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Πρέπει να εγκαταλείψετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η αποχώρηση από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πολύ προσωπική απόφαση που μπορεί να είναι ταυτόχρονα ελευθερωτική και προκλητική. Ο εγκέφαλος είναι καλωδιωμένος για να αισθάνεται εθισμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάρη στις υπέροχες χημικές εκρήξεις.

Η αποχώρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει οφέλη για την ψυχική υγεία, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους εγκαταλείπετε τα social media και να τιμήσετε την απόφασή σας. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook είναι ένα τόσο κοινό μέρος της ζωής μας. Η κύλιση, η ανάρτηση και το "μου αρέσει" είναι αναπόσπαστο μέρος της ημέρας. Είναι εξίσου συνηθισμένο με εκείνη την πρώτη γουλιά καφέ και τα check-in πολλές φορές την ημέρα είναι ο κανόνας.

Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται ότι το Facebook και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνονται υπερβολικά χρονοβόρες και γεμάτες κουτσομπολιά, τι-αν, υπονοούμενα, ταπεινές καυχησιές και επιχειρήματα.

Εάν βρίσκεστε στα πρόθυρα να εγκαταλείψετε οριστικά το Facebook, μπορεί να παλεύετε με ένα σωρό συναισθήματα «να μείνω ή να φύγω».

Η αποχώρηση από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μια απόφαση που έρχεται πάντα εύκολα. «Είναι μια πολύ προσωπική απόφαση που μπορεί να επιφέρει τόσο απελευθέρωση όσο και προκλήσεις καθώς προσαρμοζόμαστε σε αυτή τη μετατόπιση», λέει ο Δρ Daniel Glazer, κλινικός ψυχολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τραύμα. Ο Δρ. Γκλέιζερ είναι ο συνιδρυτής πολλών πλατφορμών τεχνολογίας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Αίθουσες Θεραπείας των Η.Π.Α. Αναφέρεται στην απόφαση ως «επαναφορά τρόπου ζωής», εξηγώντας ότι είναι μια εμπεριστατωμένη διαδικασία που μπορεί «να ανοίξει το δρόμο για πιο σκόπιμη, αυθεντική ζωή ευθυγραμμισμένη με τις βαθύτερες αρχές σας».

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντισταθείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι περνούν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως κάνουμε check-in κατά τη διάρκεια της εργασίας, ίσως κάνουμε κύλιση σε εσωτερικούς χώρους όταν έχει ηλιόλουστη μέρα έξω ή ίσως χάνουμε τον ύπνο αναρωτιόμαστε αν ένα συγκεκριμένο άτομο δημοσίευσε μια απάντηση.

Υπάρχει ένας λόγος που συμβαίνει αυτό: ο εγκέφαλός μας είναι κυριολεκτικά καλωδιωμένος για να συνεχίσει να κάνει κύλιση, να δημοσιεύει και να κάνει βαθιές βουτιές στην πρόκληση της ενότητας σχολίων για κάποιο λόγο. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν τον εθισμό μας στις επιτυχίες της ντοπαμίνης», λέει η Diane Hilleary, L.C.S.W, ψυχοθεραπεύτρια και εκτελεστική διευθύντρια, Atlanta Center for Self-Compassion. «Το να το αφήσουμε πίσω μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα πλήξης, ταραχής ή αισθήματα λύπης ή μοναξιάς που καταπιέζαμε».

Το Facebook δημιούργησε μια πλατφόρμα που δημιούργησε έξοχα έναν διαδικτυακό κόσμο που παρέχει την ψευδαίσθηση των προσωπικών συνδέσεων καθώς συνεχίζει να χτίζει αλγόριθμους που ωθούν τις πιο προσωπικές μας στενές σχέσεις στην άκρη με στόχο να χτίσουμε όλο και περισσότερες συνδέσεις. Καθώς συμβαίνει αυτό, δημιουργεί την ανάγκη να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι και να διατηρούμε αυτές τις σχέσεις, κάτι που ενισχύει την παραγωγή ορμονών του στρες και αυξάνει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Για πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μια αναμφισβήτητη αίσθηση ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή πέρα ​​από την οθόνη του υπολογιστή, αλλά η σκέψη της διαγραφής όλων ή των περισσότερων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και μοναξιά.

Εάν φύγετε, να ξέρετε ότι θα υπάρξουν προκλήσεις και οφέλη. Δείτε τι να περιμένετε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα οφέλη της διαγραφής λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Βελτιωμένη Ψυχική Υγεία

Ο Δρ. Strohman, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής της Digital Citizen Academy -ένας από τους πρώτους οργανισμούς που επικεντρώθηκε στην εξάλειψη θεμάτων όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η δελεασμός παιδιών, η εκστρατεία και η αυτοκτονία μέσω προγραμμάτων πρόληψης και εκτροπής, εκδηλώσεων και πόρων- εξηγεί ότι:  Η εγκατάλειψη των social media πιθανότατα κάνει θαύματα για την ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση ή η εξάλειψη της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς. Χωρίς τη συνεχή σύγκριση με τις επιμελημένες ζωές των άλλων, τα άτομα μπορεί να έχουν καλύτερη αυτοεκτίμηση και συνολική διάθεση. Επιπλέον, ο Δρ. Strohman λέει ότι η συνεχιζόμενη ροή κοινωνικής πίεσης, αρνητικότητας και διαδικτυακών διαπληκτισμών μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους αγχωμένους. Η μείωση αυτής της έκθεσης μπορεί να δημιουργήσει αυξημένα επίπεδα γαλήνης.

Άμεση αίσθηση ελευθερίας

Ο Δρ Γκλέιζερ λέει ότι όταν εγκαταλείπετε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, «η συνεχής διέγερση και η απόλαυση στις σχολαστικά κατασκευασμένες ζωές άλλων ανθρώπων έχει φύγει». Εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται «μια απέραντη αίσθηση ελευθερίας αφού πατήσουν το delete στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Πάνε οι μέρες της ζωής με βάση το ποιος κάνει ή λέει τι πίσω από μια οθόνη. «Υπάρχει μια ανακούφιση από αυτόν τον ενοχλητικό φόβο ότι θα χάσουμε και τον αδυσώπητο κύκλο αναζήτησης επικύρωσης μέσω likes, shares και σχολίων», σημειώνει ο Dr. Glazer. «Με το αφαιρεθούν τα στοιχεία, βρίσκουν ευκολότερο να παραμείνουν προσγειωμένοι στην παρούσα στιγμή αντί να εμπλακούν σε συγκρίσεις ή επιμέλεια της διαδικτυακής τους προσωπικότητας."

Λιγότερη Σύγκριση, Ανταγωνισμός

Τα γεύματά σας προετοιμάζονται και παρουσιάζονται τόσο όμορφα όσο τα δείπνα του φίλου σας; Είναι η επιδερμίδα σας τόσο αψεγάδιαστη όσο η φιλτραρισμένη, λεία επιδερμίδα του συναδέλφου σας; Είναι το σπίτι σας τόσο εντυπωσιακό όσο εκείνη η κολεγιακή γνωριμία που ήξερες πριν από 15 χρόνια; «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προάγουν αυξημένες σκέψεις σύγκρισης του εαυτού μας με άλλους», λέει η Hilleary. «Είτε νιώθουμε ότι βγαίνουμε στην κορυφή είτε στον πάτο, εξακολουθεί να γεννά εσωτερικός και εξωτερικός διαχωρισμός και ανταγωνισμός. Το να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας τις καλύτερες στιγμές από τη ζωή των άλλων μπορεί να μας βοηθήσει να αγκιστρώσουμε σε μια νοοτροπία που βασίζεται στην ανθρώπινη σύνδεση και συμπόνια».

Ο Δρ Ben Bernstein, ψυχολόγος στο Silver Hill Hospital, ένα κορυφαίο ίδρυμα ψυχικής υγείας στο New Canaan, CT, εξηγεί ότι ο χωρισμός με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί πράγματι να είναι ευεργετικός. «Θα έχετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια για τα πιο ικανοποιητικά κομμάτια της ζωής σας», λέει. «Σε βαθύτερο επίπεδο, θα διαπιστώσετε ότι συγκρίνετε τον εαυτό σας λιγότερο συχνά με άλλους, κάτι που πιθανότατα θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους σε καθημερινή βάση».

Μερικές προκλήσεις του να αφήσεις πίσω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χαμένες Ευκαιρίες

Η αποχώρηση από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα επαφές με μακροχρόνιες επαφές, καθώς και τη δημιουργία νέων φιλιών. Το να μην είσαι τόσο κοντά σε αυτό, εξηγεί ο Bernstein, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής στιγμής της ζωής: στην εύρεση της αγάπης. «Είμαι εκτός Facebook για σχεδόν μια δεκαετία», λέει. «Αλλά άρχισα να βγαίνω με την πλέον σύζυγό μου αφού δημοσίευσε στο Facebook ότι έψαχνε κάποιον να της αγοράσει την καρέκλα του γραφείου της».

Κατέληξε να της ζητήσει να κάνουν μια βόλτα μαζί (είχε ήδη μια καρέκλα) και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. «Έτσι, αν φύγετε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι», λέει ο Δρ Bernstein, «αλλά μπορεί επίσης να χάσετε την αληθινή αγάπη. Δύσκολη επιλογή.”

Περισσότερη προσπάθεια να παραμείνετε στην κορυφή των ενδιαφερόντων σας

Η Δρ Lisa Strohman επισημαίνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως έναν προσωπικό κόμβο για πρόσβαση σε φίλους, δραστηριότητες, ειδήσεις και πολλά άλλα. "Χωρίς αυτό, η ενημέρωση σχετικά με τους αλγόριθμους που είναι συγκεκριμένοι για τα ενδιαφέροντά σας μπορεί να απαιτεί περισσότερη προσπάθεια", λέει. Επομένως, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε πολλούς διαφορετικούς ιστότοπους ή εφαρμογές για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προτιμήσεις της αγαπημένης σας αθλητικής ομάδας, μπάντας ή ειδήσεων. Μπορεί να σας λείπει η μοναδική άνεση που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φόβος απώλειας (FOMO)

Αυτό μπορεί να είναι μεγάλο. Ο Δρ Strohman λέει ότι ο φόβος της απώλειας είναι μια συνηθισμένη συναισθηματική αντίδραση όταν αφήνουμε πίσω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι χτυπάει περισσότερο κατά τα πρώτα στάδια της διαγραφής ενός λογαριασμού. «Μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα λύπης ή περιέργειας για το τι κάνουν οι άλλοι», εξηγεί. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται βαθιά πόνους απώλειας όταν απομακρύνονται από κάτι με το οποίο ασχολούνταν τακτικά.

Συμβουλές για να βοηθήσετε στην πλοήγηση στη ζωή μετά το Facebook

«Για τους ανθρώπους που είναι μανιώδεις χρήστες για χρόνια, μπορεί να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής καθώς προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες δυναμικές», λέει ο Δρ. Γκλέιζερ. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα άσκοπης ή πλήξης χωρίς τη συνεχή διέγερση της πλατφόρμας. Επιπλέον, η αυτοαμφιβολία μπορεί να προκύψει λόγω των κοινωνικών πιέσεων που προωθούν μια διαρκή διαδικτυακή παρουσία».

Να είσαι ρεαλιστικός

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους το κάνετε αυτό και να το τιμήσετε. «Η πιο υγιεινή προσέγγιση είναι να το αντιμετωπίζετε ως μια πολύ σκόπιμη μετάβαση στον τρόπο ζωής που ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές σας αξίες, όχι ως μια παρορμητική απόφαση εξάνθημα», λέει ο Δρ Γκλέιζερ. «Να είστε ρεαλιστές ότι κάποια προσωρινή δυσφορία ή αισθήματα αμφιθυμίας είναι απολύτως φυσιολογικά μέρη της προσαρμογής στην αλλαγή συμπεριφοράς. Μην φοβάστε να μοιραστείτε την πρόθεσή σας με αγαπημένα πρόσωπα που μπορούν να σας υποστηρίξουν στις πιο δύσκολες στιγμές».

Βρείτε τα με τον εαυτό σας

Ο Δρ Γκλέιζερ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δείχνεις αυτοσυμπόνια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Κρατήστε σημειώσεις για να επεξεργαστείτε όποιες απροσδόκητες σκέψεις ή συναισθήματα εμφανίζονται. Και γεμίστε συνειδητά τον νέο χρόνο και την προσοχή σας με δραστηριότητες και εμπειρίες που σας εμπλουτίζουν πραγματικά από μέσα προς τα έξω». Τι γίνεται αν αισθάνεστε ανήσυχοι ή συχνά αναπολείτε τις ζωές, τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες όλων των φίλων σας; Ο Δρ Strohman λέει ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις μια αίσθηση πλήξης ή να νιώθεις νοσταλγία από προηγούμενες αλληλεπιδράσεις. Ωστόσο, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εστιάσουν περισσότερο στο γεγονός ότι με τους περισπασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο πλάι, είναι δυνατό να «εμπλακούν σε βαθύτερο αυτοστοχασμό και επίγνωση, αποκτώντας καλύτερες γνώσεις για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές».

Συμμετέχετε με ανθρώπους και ενδιαφέροντα της πραγματικής ζωής

Ο Δρ Bernstein τονίζει τη σημασία της συμμετοχής σε αλληλεπιδράσεις με άλλους, αυτοπροσώπως. «Είναι σημαντικό να καλλιεργούμε πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις», λέει. Προτείνει δραστηριότητες όπως να κάνετε τακτικές βόλτες με έναν φίλο, να εγγραφείτε σε μαθήματα εκτός του σπιτιού ή ακόμα και να πιείτε έναν καφέ με κάποιον ως τρόπο να «αντικαταστήσετε τη μοναχική κύλιση με βαθιές και ουσιαστικές συνδέσεις».

«Σε πρακτικό επίπεδο, προτείνω να απενεργοποιήσετε και να διαγράψετε την εφαρμογή από το τηλέφωνό σας», λέει ο Δρ Bernstein. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την εκ νέου συμμετοχή».

Εάν έχετε προβληματιστεί σχετικά με το αν θα αποχωρήσετε ή όχι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Οι ανάγκες και οι λόγοι χρήσης του καθενός διαφέρουν. Για κάποιους, η παραμονή συνδεδεμένη είναι ένα σημαντικό και ευχάριστο μέρος της ζωής. Για άλλους, αυτό που κάποτε ήταν ευχάριστο έχει γίνει μια επανάληψη ανασφάλειας, παρεξηγήσεων και υποκατάστατων συνομιλιών.

Εάν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, σκεφτείτε να καθίσετε με τα λόγια του Δρ. Γκλέιζερ για λίγο: Όταν δεν χρησιμοποιείτε πλέον αυτές τις πλατφόρμες, έχετε «ένα ανανεωμένο κίνητρο για να καλλιεργήσετε βαθύτερες, πραγματικές σχέσεις εκτός των ρηχών διαδικτυακών αλληλεπιδράσεων.

Η εικόνα του εαυτού σας μπορεί επίσης να βελτιωθεί καθώς δεν αναζητάτε επιβεβαίωση μέσω μετρήσεων. Με υπομονή και ανοιχτό μυαλό, αυτή η επαναφορά του τρόπου ζωής μπορεί οπωσδήποτε να ανοίξει το δρόμο για πιο σκόπιμη, αυθεντική ζωή, ευθυγραμμισμένη με τις βαθύτερες αρχές σας. Αλλά η διαχείριση των προσδοκιών είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορέσετε να εργαστείτε εποικοδομητικά στη μετάβαση. Η ελευθερία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αξίζει τον κόπο της επανεγγραφής αυτών των προεπιλεγμένων κυκλωμάτων».

πηγή: https://www.psychologytoday.com

Διαβάστε επίσης...

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Η υπερβολική χρόνια ποσότητα ελεύθερων ριζών στο σώμα προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες

Περισσότερα
Σιωπηλό περπάτημα: Η τελευταία τάση προπόνησης με πολλά οφέλη

Σιωπηλό περπάτημα: Η τελευταία τάση προπόνησης με πολλά οφέλη

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να ανακουφίσετε το άγχος

Περισσότερα
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις λιγούρες για υδατάνθρακες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις λιγούρες για υδατάνθρακες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων υδατανθράκων οδηγεί σε εθισμό που εκδηλώνεται με έντονη πείνα

Περισσότερα