Άρθρο της Jennifer Gerlach. Η Jennifer Gerlach, LCSW, είναι ψυχοθεραπεύτρια με έδρα το Νότιο Ιλινόις και ειδικεύεται στην ψύχωση, τις διαταραχές της διάθεσης και την ψυχική υγεία των νέων ενηλίκων.
Όταν το άτομο με το οποίο πρέπει να βάλεις όρια είναι ο εαυτός σου. Τα όρια με τον εαυτό μας είναι εξίσου σημαντικά.
Το να θέσουμε όρια στον εαυτό μας σημαίνει να λογοδοτούμε και να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό. Η οικοδόμηση αποτελεσματικών ορίων με τον εαυτό μας συνεπάγεται συνέπεια και υπομονή. Τα ουσιαστικά όρια με τον εαυτό μας αφορούν περισσότερο την αγάπη για τον εαυτό μας παρά τον αυτοέλεγχο.
Τα όρια είναι τα όρια που δεσμεύουν αυτό που θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας. Συνήθως μιλάμε για όρια στις σχέσεις με τους άλλους. Ωστόσο, τα όρια είναι εξίσου σημαντικά για εμάς. Αυτοί είναι μερικοί τομείς όπου μετράνε τα όρια με τον εαυτό μας.
Πότε να απευθυνθείτε σε πράγματα (και πότε όχι)
Έχετε βρεθεί ποτέ ξύπνιος στη μέση της νύχτας, προσπαθώντας να καταλάβετε ολόκληρη τη ζωή σας; Ξέρετε, φυσικά, ότι δεν είναι η πιο παραγωγική στιγμή για αυτό. Ωστόσο, η ανησυχία έχει έναν τρόπο να περάσει αυτή τη γραμμή.
Χωρίς όρια, το άγχος μπορεί να διαπεράσει κάθε πτυχή της ζωής μας, καθιστώντας δύσκολη την εστίαση σε οτιδήποτε άλλο όταν εμφανίζεται μια ανησυχία. Το να αφιερώνετε συγκεκριμένο χρόνο στον προγραμματισμό είναι σημαντικό για την ηρεμία. Όταν εμφανίζονται ανησυχίες εκτός εκείνης της ώρας, μπορείτε να ενισχύσετε αυτό το όριο υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τον χρόνο που αφιερώσατε για να εργαστείτε σε αυτό και κρατώντας μια γρήγορη σημείωση για να το αντιμετωπίσετε στη συνέχεια.
Σχετικά με την κριτική αυτο-ομιλία
Είναι τόσο εύκολο να πέσεις σε ένα μοτίβο κριτικής αυτο-ομιλίας και το να σπάσεις αυτό το μοτίβο μπορεί να είναι εξίσου δύσκολο. Οι άνθρωποι τείνουν να μιλούν στον εαυτό τους πολύ πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλον. Ο καθορισμός ορίων σχετικά με την αυτοομιλία μπορεί να ξεκινήσει με το να αναγνωρίζετε όταν λέτε κάτι αγενές στον εαυτό σας και να το αντικαθιστάτε με κάτι πιο λογικό.
Για παράδειγμα, αφού κάνετε ένα λάθος όπως να κλειδωθείτε έξω από το αυτοκίνητό σας, μπορεί να πείτε κάτι σαν, «Είμαι τόσο ανόητος», από συνήθεια. Πιάστε αυτή τη σκέψη και αλλάξτε τη σε κάτι συμπονετικό όπως, "Κλείδωσα τον εαυτό μου έξω. Αυτό είναι αγχωτικό και θα το καταλάβω". Η συμπονετική αυτοομιλία μοιάζει σαν να μιλάς στον εαυτό σου με το ίδιο επίπεδο ενθάρρυνσης που θα έδινες σε κάποιον που αγαπάς, όπως έναν φίλο ή μια αδερφή.
Ρύθμιση χρονικών ορίων
Αυτό είναι ένα δύσκολο μέρος για να θέσουμε όρια με τον εαυτό μας. Η αποσαφήνιση των ορίων από άποψη χρόνου σημαίνει προγραμματισμό χρόνων για δραστηριότητες και διατήρηση αυτών των δραστηριοτήτων εντός αυτών των χρονικών ορίων.
Ένα κοινό μέρος για να υπερβείτε αυτό το όριο είναι η εργασία. Μπορούμε να παρασυρθούμε τόσο πολύ σε όλα όσα πρέπει να κάνουμε ώστε να καταλήξουμε να ξοδεύουμε περισσότερες από τις ώρες εργασίας που μας έχουν ανατεθεί σε αυτά τα πράγματα.
Περιγράψτε πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε σε κάτι και εξασκηθείτε να τηρείτε αυτό όσο καλύτερα μπορείτε. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας πιο παραγωγικό μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο γνωρίζοντας ότι έρχεται ένα διάλειμμα.
Αυτοφροντίδα για την ευημερία
Η αυτοφροντίδα σημαίνει ένα εκατομμύριο πράγματα για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Είναι πολύ περισσότερο από το να φτιάξεις τα νύχια σου ή να πιεις έναν γλυκό καφέ. Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει την αναγνώριση και την ικανοποίηση οτιδήποτε μέσα σε ένα φάσμα αναγκών που έχουμε.
Οι πτυχές της αυτοφροντίδας μπορεί να περιλαμβάνουν χρόνο μόνος, σύνδεση, σωματική αυτοφροντίδα, συναισθηματική έκφραση και πολλά άλλα. Ακόμη και εργασίες όπως οι τακτικές επισκέψεις με έναν οδοντίατρο εμπίπτουν στον τίτλο της αυτοφροντίδας. Σημειώστε τι πρέπει να είστε στα καλύτερά σας και προγραμματίστε το.
Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε ότι η άσκηση είναι σημαντική για την ευεξία σας, μπορείτε να γράψετε μια συγκεκριμένη ώρα στο ημερολόγιό σας κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι συμβαίνει αυτό.
Ζήστε με τις αξίες σας
Το να ξεκαθαρίζουμε και να ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας είναι ένα σημαντικό συστατικό του να θέσουμε όρια με τον εαυτό μας. Το πόσο καλά ταιριάζουμε με τις αξίες μας στις πράξεις μας είναι ένα μέτρο αυτοσεβασμού.
Σκεφτείτε τι έχει σημασία για εσάς. Σε νοιάζει η καλοσύνη; Τι θα λέγατε για το επίτευγμα; Εάν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε τις τιμές, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την άσκηση. αν είχατε απεριόριστες δυνατότητες, χρόνο και χρήματα τι θα κάνατε με όλα αυτά; Αυτό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση των προτεραιοτήτων σας.
Όταν κάτι διασχίζει την ηθική σας πυξίδα ή θα έθετε σε κίνδυνο τον αυτοσεβασμό σας, παρατηρήστε το και αναλάβετε δράση. Η ανάληψη και η τήρηση δεσμεύσεων με τον εαυτό σας είναι ένας άλλος τρόπος για να ασχοληθείτε με αυτό το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα αυτοφροντίδας.
Συμπέρασμα
Ενώ συχνά γίνεται λόγος για τα όρια στις σχέσεις, σπάνια σκεφτόμαστε να εφαρμόσουμε τέτοια όρια στον εαυτό μας. Ωστόσο, αυτό είναι το κλειδί για την ευημερία μας. Η αναγνώριση και ο σεβασμός των ορίων μας απαιτεί πρακτική, αλλά αξίζει τον κόπο.
Διαβάστε επίσης...
Νέα Έρευνα: Σε Ποιες Επιφάνειες Επιβιώνει Λιγότερο Ο Κορωνοϊός;
Σε Ποιες Επιφάνειες Επιβιώνει Λιγότερο Ο Κορωνοϊός;
ΠερισσότεραΣκοινάκι Το…Θαυματουργό! Χτίστε Τη Σιλουέτα Σας Πανεύκολα
Σκοινάκι Το…Θαυματουργό! Χτίστε Τη Σιλουέτα Σας Πανεύκολα
Περισσότερα