ΑΚΟΗ Ή ΑΚΡΟΑΣΗ. ΕΣΥ ΠΩΣ ΑΚΟΥΣ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΟΥ;

ΑΚΟΗ Ή ΑΚΡΟΑΣΗ. ΕΣΥ ΠΩΣ ΑΚΟΥΣ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΟΥ;

ΑΚΟΗ Ή ΑΚΡΟΑΣΗ. ΕΣΥ ΠΩΣ ΑΚΟΥΣ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΟΥ;

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν τις λέξεις ακρόαση και ακοή ως συνώνυμες, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ τους. Το ένα είναι πιο ενεργό και απαιτεί προσπάθεια, ενώ το άλλο είναι ακούσιο και φυσικό. Για να κατακτήσετε τη μάθηση και την επικοινωνία, χρειάζεται και ακρόαση και ακοή.

Ας κατανοήσουμε τις διαφορές, έτσι ώστε η γνώση της επικοινωνίας να είναι ένας εφικτός στόχος. Αυτό θα βοηθήσει στο σχολείο, στην εργασία και στη ζωή συνολικά. Σύμφωνα με το λεξικό, η ακοή ορίζεται ως «η διαδικασία, η λειτουργία ή η δύναμη της αντίληψης ενός ήχου». Από την άλλη πλευρά, το ίδιο λεξικό ορίζει την ακρόαση ως «να ακούς κάτι με στοχαστική προσοχή».

Μόνο στους ορισμούς τους, είναι ξεκάθαρο να δούμε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Η ακρόαση απαιτεί προσοχή, που σημαίνει ότι είναι ενεργή. Η ακοή είναι παθητική — δεν μπορείτε να κλείσετε τα αυτιά σας, επομένως οι ήχοι θα εισέλθουν και θα ακουστούν. Αυτό το κάνει ακούσιο.

Ενεργητική έναντι Παθητικής Ακρόασης, διαφορές ακοής και ακρόασης.

Στην ενεργητική ακρόαση ο ακροατής προσπαθεί πραγματικά να εσωτερικεύσει και να καταλάβει αυτό που ακούει. Αυτό απαιτεί κίνητρο και σκοπό. Ο ακροατής έχει την πρόθεση να συνδεθεί και να συμμετάσχει. Κατά την παθητική ακρόαση ο ακροατής είναι αποσυνδεδεμένος και δεν είναι δεκτικός.

Η ακοή είναι συνεχής. Θα ακούτε ήχους όλη μέρα γιατί είναι μια φυσιολογική πτυχή της ύπαρξης. Ωστόσο, η ακρόαση είναι προσωρινή γιατί απαιτεί προσοχή και εστίαση, η οποία δεν μπορεί να δοθεί κάθε ώρα της ημέρας. Ως εκ τούτου, η ακρόαση γίνεται ψυχολογική.

Επίσης, η ακοή είναι ακούσια, που σημαίνει ότι δεν επιλέγετε να το κάνετε. Γι' αυτό μπορείτε να ακούσετε τους ανθρώπους να μιλούν, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να μην ακούτε και να εστιάσετε σε αυτά που λένε. Αυτό μοιάζει με τη φράση «στο ένα αυτί, έξω από το άλλο». Η ακρόαση απαιτεί υπομονή και εξάσκηση. Αυτό βασίζεται σε μερικούς διαφορετικούς λόγους, όπως:

Ο φυσιολογικός λόγος: Ο εγκέφαλός μας μπορεί πραγματικά να επεξεργαστεί λέξεις πιο γρήγορα από ό,τι οι άνθρωποι μπορούν να τις πουν. Η διαφορά είναι μεγάλη. Οι άνθρωποι μιλούν, κατά μέσο όρο, 125 λέξεις το λεπτό, αλλά ο εγκέφαλός μας είναι ικανός να δεχτεί 800 λέξεις το λεπτό. Γι' αυτό μπορούμε να λέμε λέξεις, αλλά και πάλι να σκεφτόμαστε να σκεφτόμαστε καθώς μπαίνουν οι λέξεις.

Ο συναισθηματικός λόγος: Το ποσό με το οποίο ακούμε εξαρτάται από το πόσο μας ενδιαφέρει. Το βάθος στο οποίο νοιαζόμαστε μπορεί να βοηθήσει να περιορίσουμε τις παράπλευρες σκέψεις που μπαίνουν στο μυαλό μας όταν ακούμε κάποιον να μιλάει.

Πώς να γίνετε ενεργός ακροατής

Η ενεργητική ακρόαση απαιτεί προσοχή και προσοχή. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκηθείτε ως ενεργός ακροατής:

1. Κάντε καλές ερωτήσεις:
Όταν ακούτε προσεκτικά, μπορείτε να κάνετε καλές ερωτήσεις. Μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό που προσπαθεί να μεταφέρει ο ομιλητής και να απαντήσετε με λεπτομερείς και ακριβείς ερωτήσεις για να προωθήσετε τη συνομιλία περαιτέρω.

2. Να είστε περίεργοι:
Με οτιδήποτε στη ζωή, η περιέργεια έχει τη δύναμη να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα. Όταν εκφράζετε περιέργεια κατά την ακρόαση και θέλετε πραγματικά να μάθετε περισσότερα, θα είστε καλύτερα συγκεντρωμένοι και θα δώσετε προσοχή.

3. Περιμένετε να μιλήσετε:
Ένα από τα βασικά δόγματα και μερικές φορές το πιο δύσκολο μέρος του να είσαι ακροατής είναι να μην διακόπτεις. Για να ακούσετε ενεργά, πρέπει να βασιστείτε στις ενδείξεις ότι κάποιος έχει τελειώσει να μιλήσει πριν ανοίξετε το στόμα σας για να μιλήσετε. Αυτό έρχεται με τη μορφή του να τους ακούς να κλείνουν μια πρόταση ή σκέψη, καθώς και με μη λεκτικές ενδείξεις.

4. Μείνετε συγκεντρωμένοι:
Το να είσαι συγκεντρωμένος σημαίνει ότι πρέπει να φιμώσεις τις άλλες σκέψεις στο μυαλό σου και να δώσεις προσοχή στις λέξεις που λέγονται. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εξασκηθείτε στην εστίασή σας εκτός της ενεργητικής ακρόασης μπορεί να είναι ο διαλογισμός. Αυτή η πρακτική θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να είστε παρών, έτσι ώστε όταν βρίσκεστε στη μέση μιας συζήτησης, το μυαλό σας να εστιάζεται σε αυτό που συμβαίνει με το άλλο άτομο και όχι σε σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον.

5. Μην γεμίζετε κενά:
Εάν υπάρχει ένα μέρος της ιστορίας κάποιου που αισθάνεται ότι λείπει, μην συμπληρώνετε μόνοι σας τα κενά. Αντίθετα, κάντε τις ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να διευκρινίσετε και να κατανοήσετε καλύτερα τις πληροφορίες.

Τα θεμέλια της αποτελεσματικής επικοινωνίας

Η αποτελεσματική επικοινωνία χτίζει σχέσεις. Είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της μάθησης και της επίλυσης προβλημάτων. Όταν πρόκειται για όλες τις πτυχές της ζωής, θα θέλετε να είστε καλός επικοινωνιακός για να επιτύχετε τους στόχους σας και να προχωρήσετε τα πράγματα. Μερικά από τα θεμέλια της αποτελεσματικής επικοινωνίας περιλαμβάνουν:

  • Η ύπαρξη νοήματος
  • Να μην υπάρχουν διακοπές
  • Να θέτονται συγκεκριμένες ερωτήσεις
  • Να επαναδιατυπώνετε αυτό που λέει ο άλλος

Οφέλη της ακρόασης

Σήμερα, ζούμε σε έναν κόσμο όπου έχουμε τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Ωστόσο, με τόσες πολλές πληροφορίες που κυκλοφορούν, μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε πράγματα που ακούμε. Γι' αυτό η ενεργητική ακρόαση είναι τόσο σημαντική. Είναι επίσης ένας από τους λόγους που τα podcast και η ψηφιακή επανάσταση της ηχητικής ψυχαγωγίας προχωρούν με τέρμα. 

Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο τα θυμόμαστε και τα καταλαβαίνουμε είναι ακούγοντας.

Η ακρόαση είναι επίσης ένας τρόπος που νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν. Εφόσον η ενεργητική ακρόαση απαιτεί από το άλλο άτομο να εστιάσει και να νοιαστεί για αυτό που λέμε, είναι πώς γνωρίζουμε ότι κατανοεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας. Ακούγοντας, είμαστε σε θέση:

  • Να δημιουργούμε δυνατές και γνήσιες φιλίες
  • Να κατανοούμε και να ανταλλάσσουμε γνώσεις
  • Να μοιραζόμαστε πληροφορίες και αναμνήσεις
  • Να μεταφέρουμε ιδέες και ιστορίες στην επόμενη γενιά
  • Να συζητάμε και να επιλύουμε τις συγκρούσεις
  • Να δημιουργούμε καλύτερες λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα

Συμπέρασμα

Τα αυτιά δίνουν στους ανθρώπους την ικανότητα να ακούν, αλλά η ακρόαση δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να είναι εδώ και στο παρόν. Η ακρόαση κάνει την κατανόηση, έτσι ώστε η επικοινωνία να είναι ενεργή και διορατική. Ενώ δεν μπορείτε να εξασκηθείτε στον τρόπο που ακούτε, μπορείτε να εξασκηθείτε και να βελτιώσετε τις δεξιότητες για το πώς ακούτε. Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ακοής και ακρόασης είναι ένα βήμα για να μπορέσετε να αποκτήσετε καλές δεξιότητες επικοινωνίας.

πηγή: https://www.uopeople.edu/


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Τι Είναι Το Σύνδρομο Williams;
Πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη

Πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη

Ποιοτική τροφή, με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Περισσότερα
Τα μυστικά του υψηλού προσδόκιμου ζωής στην Ιαπωνία

Τα μυστικά του υψηλού προσδόκιμου ζωής στην Ιαπωνία

60.000 Ιάπωνες πολίτες ηλικίας 100 ετών και άνω — με τον μεγαλύτερο σε ηλικία 115 ετών.

Περισσότερα