Πώς συνδέονται η Ευημερία, η Επιστήμη και η Πνευματικότητα;

Πώς συνδέονται η Ευημερία, η Επιστήμη και η Πνευματικότητα;

Πώς συνδέονται η Ευημερία, η Επιστήμη και η Πνευματικότητα;

Η προσωπική πνευματικότητα μπορεί να συμβάλει στην ευημερία, στην αντιμετώπιση του άγχους και στην προσωπική αποτελεσματικότητα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εγγενώς καλωδιωμένος για σύνδεση με άλλους. Οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν την ολότητα, τη σύνδεση και την πνευματικότητα χωρίς να είναι θρησκευόμενοι.

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή πέρα ​​από τις πέντε αισθήσεις. Μπορεί να δούμε μια συνείδηση ​​για κάτι εκπληκτικό και μυστηριώδες που ξεπερνά τον εαυτό. Μπορεί να αναζητούμε μεγαλύτερο νόημα στη ζωή μας ή να νιώθουμε ότι είμαστε εδώ για έναν σκοπό μεγαλύτερο από εμάς. Μπορεί να λαχταρούμε να βιώσουμε τη σύνδεση μεταξύ μας ή με κάτι μεγαλύτερο από οποιονδήποτε από εμάς ως άτομο.

Σύμφωνα με έναν αυξανόμενο όγκο επιστημονικών ευρημάτων, είμαστε ικανοί για σύνδεση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εγγενώς εξοπλισμένος με την ικανότητα να συνδέεται (Fredrickson, 2013· Miller, 2021). Και για πολλούς ανθρώπους, κάποια μορφή προσωπικής πνευματικότητας ή η υπέρβαση του ανθρώπινου εαυτού συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία.

Μπορεί να οικοδομήσει την ανθεκτικότητά μας, την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος και την ικανότητά μας να καλλιεργούμε δυνατά σημεία χαρακτήρα και να επιδιώκουμε στόχους ζωής (Niemiec, Russo-Netzer και Pargament, 2020· Vieten και Lukoff, 2022).

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για να δημιουργήσετε μια σύνδεση. Η έρευνα της ψυχολόγου Barbara Fredrickson, Ph.D., έδειξε ότι η εμπειρία ακόμη και περιστασιακών στιγμών σύνδεσης με άλλους ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει την ευεξία, την υγεία και τη μακροζωία (Fredrickson, 2013). Επινόησε τον όρο θετική απήχηση, εξηγώντας ότι όταν νοιαζόμαστε και επενδύουμε ο ένας στην ευημερία του άλλου, ακόμη και για στιγμές, αυτό μπορεί να επηρεάσει το σώμα και τον εγκέφαλό μας με θετικούς τρόπους.

Καθώς μοιραζόμαστε θετικά συναισθήματα, αυτός ο συντονισμός θετικότητας μπορεί να ενισχύσει τη συνολική υγεία, την ενσυναίσθηση και τη λήψη προοπτικών, καθώς και τις διαπροσωπικές κατανοήσεις, τους κοινωνικούς πόρους και τις συνδέσεις (Fredrickson, 2013; Major, Le Nguyen, Lundberg και Fredrickson, 2018).

Η κοινή χρήση ακόμη και σύντομων στιγμών θετικών συναισθημάτων μπορεί να μας εμπνεύσει, αφυπνίζοντας τις πνευματικές διαστάσεις της ζωής μας και αυξάνοντας την κατανόησή μας για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν.

Όπως έχει επισημάνει ο Fredrickson (2013, σελ. 18), σε τέτοιες αλληλεπιδράσεις, «για μια στιγμή γίνεσαι κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου».

Σε πολλές πνευματικές παραδόσεις, τέτοιες στιγμές μπορούν να θεωρηθούν ως ευλογίες σύνδεσης που προέρχονται από εμάς (Berns-Zare και Hayman, 2023). Το να ευλογείτε ο ένας τον άλλον με συμπόνια, είτε σε συνηθισμένες καθημερινές συναντήσεις είτε με πρόθεση και επίγνωση, μπορεί να αφυπνίσει ζωτικότητα, νόημα και συνδέσεις φροντίδας στην καθημερινή ζωή.

Μπορεί να αναζητήσουμε την ολότητα, τη σύνδεση και την πνευματικότητα στις θρησκευτικές παραδόσεις, και επίσης χωρίς να είμαστε θρησκευόμενοι (Miller, 2021· Kendler, Gardner και Prescott, 1997). Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να το αποκαλούν αναζήτηση νοήματος, δέους ή ολότητας, η πνευματικότητα είναι μια επιτακτική και καθολική πτυχή της ανθρώπινης εμπειρίας.

Σύμφωνα με θετικούς ψυχολόγους, η πνευματικότητα είναι μια δύναμη χαρακτήρα που αναγνωρίζει ότι ορισμένες πτυχές της ζωής είναι πέρα ​​από την ανθρώπινη ικανότητα να κατανοήσουμε. Αυτή η δύναμη μπορεί να τονώσει την ανθεκτικότητα, την ευημερία και την ενοποιητική άποψη του εαυτού και του κόσμου (Niemiec, 2018; Niemiec, Russo-Netzer και Pargament, 2020; Peterson και Seligman, 2004· Vieten και Lukoff, 2021).

Όταν κατανοούμε την πνευματικότητα ως δύναμη χαρακτήρα, μπορεί να είμαστε πιο ικανοί να διακρίνουμε την παρουσία της στη ζωή μας. Αυτή η παρουσία μπορεί να βιωθεί μέσα σε καθιερωμένα πνευματικά και θρησκευτικά πλαίσια ή έξω από παραδοσιακά πνευματικά μονοπάτια, όπως η εμπειρία του δέους στη φύση, τη δημιουργικότητα, τη μουσική ή τον οπτικό σχεδιασμό.

Είτε μέσα είτε έξω από τις παραδοσιακές θρησκευτικές ή πνευματικές πρακτικές, αναδύονται ορισμένα κοινά θέματα - από την καλλιέργεια της εσωτερικής ακινησίας, την ησυχία και την ευημερία έως την εμπειρία επεκτατικών καταστάσεων επίγνωσης και την κίνηση πέρα ​​από την αίσθηση του διαχωρισμού προς τη σύνδεση (Taylor, 2019).

Πότε νιώθετε στιγμές πληρότητας ή πνευματικότητας; Ποιες πρακτικές ή δραστηριότητες σας βοηθούν να βιώσετε μια αίσθηση σύνδεσης με άλλους ή με το υπερβατικό; Αν θέλετε να καλλιεργήσετε περισσότερες πνευματικές στιγμές στη ζωή σας, πώς θα θέλατε να το κάνετε αυτό;

Copyright © 2025 Ilene Berns-Zare, LLC, All Rights Reserved.

Πηγές

  • Berns-Zare, I. & Hayman, T. (2022). Naso: Awakening to God’s protection and presence. In M. Strassfeld (Ed.), Torah without end: Neo-Hasidic teachings and practices in honor of Rabbi Jonathan Slater. Teaneck, NJ: Ben Yehudah Press.
  • Fredrickson, B.L. (2013). Love 2.0: How our supreme emotion affects everything we feel, think, do, and become. New York, NY: Hudson Street Press. 
  • Kendler K.S., Gardner C.O., Prescott C.A. (1997), Religion, psychopathology, and substance use and abuse; a multi-measure, genetic-epidemiologic study. Am J Psychiatry. 154(3):322-9. doi: 10.1176/ajp.154.3.322. PMID: 9054778.
  • Miller, L. (2021). The awakened brain: The new science of spirituality and our quest for an inspired life. New York: Random House.
  • Major, B. C., Le Nguyen, K. D., Lundberg, K. B., & Fredrickson, B. L. (2018). Well-being correlates of perceived positivity resonance: Evidence from trait and episode-level assessments. Personality and Social Psychology Bulletin44(12), 1631-1647.
  • Niemiec, R. (2018). Character strengths interventions: A field guide for practitioners. Boston, MA: Hogrefe.
  • Niemiec, R. M., Russo-Netzer, P., & Pargament, K. I. (2020). The decoding of the human spirit: A synergy of spirituality and character strengths toward wholeness. Frontiers in Psychology11, 2040.
  • Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Character strengths and virtues: A handbook and classification (Vol. 1). Oxford University Press.
  • Taylor, S. (2019). Is there common ground between spiritual traditions: Transpersonal psychology and the perennial philosophy. https://www.psychologytoday.com/us/blog/out-the-darkness/201903/is-there-common-ground-between-spiritual-traditions
  • Vieten, C., & Lukoff, D. (2022). Spiritual and religious competencies in psychology. American Psychologist77 (1), 26.

Διαβάστε επίσης...

Πώς να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι επίμονα;

Πώς να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι επίμονα;

Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά να είναι επίμονα,καθώς είναι μια αξία που θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.

Περισσότερα
Πώς μπορείς να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου;

Πώς μπορείς να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου;

Βάλε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου, που θα επιταχύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού σου.

Περισσότερα
Θεραπεία τέχνης, πώς λειτουργεί και ποια τα οφέλη;

Θεραπεία τέχνης, πώς λειτουργεί και ποια τα οφέλη;

Η θεραπεία τέχνης είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας

Περισσότερα