Οι ωμές εκφράσεις αγάπης είναι ισχυρές, αλλά πολύ ασυνήθιστες στην καθημερινή ζωή ενός αφοσιωμένου ζευγαριού. Η έκφραση αγάπης και ενθουσιασμού μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία και την ευτυχία μιας σχέσης. Η έρευνα στην ψυχολογία και την επιστήμη των σχέσεων υπογραμμίζει τα οφέλη της έκφρασης αγάπης και στοργής.
Η σημασία της εκφρασμένης αγάπης
Η έκφραση αγάπης και ενθουσιασμού, ειδικά στις μικρές στιγμές της καθημερινής ζωής, μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία και την ευτυχία μιας σχέσης. Αυτές οι στιγμές είναι ευκαιρίες για να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας και να δείξετε εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Όταν παραμελούμε αυτές τις εκφράσεις, μπορεί εν αγνοία μας να επιτρέψουμε να μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ μας και των συνεργατών μας.
Η Επιστήμη Πίσω από την Εκφρασμένη Αγάπη
Η έρευνα στην ψυχολογία και την επιστήμη των σχέσεων υπογραμμίζει τα σημαντικά οφέλη της έκφρασης αγάπης και στοργής:
- Αυξημένη ικανοποίηση από τη σχέση. Μελέτες δείχνουν ότι οι σύντροφοι που εκφράζουν τακτικά στοργή και εκτίμηση ο ένας για τον άλλον αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση. Πράξεις αγάπης, όπως το να λες «σ’ αγαπώ» ή να κάνεις μια ζεστή αγκαλιά, απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, που συχνά αναφέρεται ως «ορμόνη της αγάπης», η οποία καλλιεργεί συναισθήματα δεσμού και εμπιστοσύνης.
- Μειωμένο άγχος. Η έκφραση αγάπης και η λήψη στοργικών χειρονομιών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Το σωματικό άγγιγμα και τα καλά λόγια μπορούν να μειώσουν την κορτιζόλη, την κύρια ορμόνη του στρες του σώματος, προάγοντας τη χαλάρωση και την ευεξία.
- Βελτιωμένη επικοινωνία. Οι τακτικές εκφράσεις αγάπης μπορούν να ενισχύσουν την επικοινωνία μέσα στη σχέση. Όταν οι σύντροφοι αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και τους αγαπούν, είναι πιο πιθανό να επικοινωνούν ανοιχτά και αποτελεσματικά, μειώνοντας την πιθανότητα παρεξηγήσεων και συγκρούσεων.
- Αυξημένη συναισθηματική ανθεκτικότητα. Τα ζευγάρια που εκδηλώνουν συχνές εκδηλώσεις αγάπης και υποστήριξης είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να χειριστούν μαζί τις προκλήσεις της ζωής. Αυτή η συναισθηματική ανθεκτικότητα ενισχύει τη συνεργασία, καθιστώντας ευκολότερη την πλοήγηση σε δύσκολες στιγμές.
Για να επαναφέρετε τη σπίθα, εξετάστε αυτές τις απλές πρακτικές:
- Κάντε τους χαιρετισμούς ξεχωριστούς. Είτε φεύγετε για τη δουλειά είτε απλώς πηγαίνετε στο παντοπωλείο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να πείτε αντίο με γνήσια ζεστασιά και ενθουσιασμό. Ένα εγκάρδιο "σ' αγαπώ" ή ένα ενθουσιασμένο "Θα τα λέμε αργότερα!" μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και θα παρατηρήσετε και οι δύο κάτι διαφορετικό.
- Γιορτάστε τα reunions. Όταν επιστρέψετε μαζί, όσο σύντομος κι αν είναι ο χωρισμός, χαιρετήστε ο ένας τον άλλον με ενθουσιασμό. Μια μεγάλη αγκαλιά, ένα φιλί ή ακόμα και ένα απλό χαμόγελο μπορεί να φέρει λίγη ζωή και να αναζωπυρώσει αμέσως τη σύνδεσή σας.
- Εκφράζω ευγνωμοσύνη. Εκφράζετε τακτικά ευγνωμοσύνη για τον σύντροφό σας. Ευχαριστήστε τους για τα μικρά πράγματα που κάνουν και υπενθυμίστε τους τις ιδιότητες που αγαπάτε
- Για αυτούς. Να είναι παρόντες. Όταν είστε μαζί, να είστε πλήρως παρόντες. Απομακρύνετε τους περισπασμούς και εστιάστε ο ένας στον άλλον, ακόμη και για λίγα λεπτά ή ακόμα και για μερικά δευτερόλεπτα. Σε όλα αυτά τα πράγματα, αφορά την ποιότητα της σύνδεσης, παρά το μήκος ή την ποσότητα.
Ενσωματώνοντας αυτές τις μικρές αλλά ουσιαστικές ενέργειες στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να ενισχύσετε τις συνδέσεις σας και να επαναφέρετε λίγη από τη χαρά και τον ενθουσιασμό που μπορεί να έχουν ξεθωριάσει με τον καιρό. Όπως η πληθωρική αγάπη ενός παιδιού μπορεί να ανεβάσει τα πνεύματα, έτσι και οι δικές μας εκφράσεις αγάπης και εκτίμησης μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις μας, δημιουργώντας μια βαθύτερη, πιο ικανοποιητική σύνδεση.
Φέρτε πίσω την παιχνιδιάρικη διάθεση και δείτε τι συμβαίνει.
Πηγές
- 1. Floyd, K. (2006). Communicating Affection: Interpersonal Behavior and Social Context. Cambridge University Press.
- 2. Holt-Lunstad, J., Birmingham, W. A., & Light, K. C. (2008). Influence of a “warm touch” support enhancement intervention among married couples on ambulatory blood pressure, oxytocin, alpha amylase, and cortisol. Psychosomatic Medicine, 70(9), 976–985.
- 3. Reis, H. T., & Aron, A. (2008). Love: What is it, why does it matter, and how does it operate? Perspectives on Psychological Science, 3(1), 80–86.
- 4. Diamond, L. M., & Fagundes, C. P. (2010). Psychobiological perspectives on attachment. In J. Cassidy & P. R. Shaver (Eds.), Handbook of Attachment: Theory, Research, and Clinical Applications (pp. 199–214). Guilford Press.
Διαβάστε επίσης...
Σοφεγάδα ή συμπεθεριό, το θρυλικό μπριάμ της Κρήτης
Μια παλιά κρητική συνταγή, σχετικά άγνωστη, που ουσιαστικά αξιοποιεί τα εποχιακά λαχανικά από το μποστάνι του σπιτιού.
ΠερισσότεραΣε Τι Ένταση Πρέπει Να Ακούμε Μουσική Στο Γυμναστήριο;
Σε Τι Ένταση Πρέπει Να Ακούμε Μουσική Στο Γυμναστήριο;
ΠερισσότεραΗ ανεργία βλάπτει την καρδιά
Η ανεργία πλήττει περισσότερα από το πορτοφόλι σας-μπορεί να βλάψει την καρδιά σας
Περισσότερα