Τα εδώδιμα χόρτα της ελληνικής γης και το ζουμί τους, του Δημήτρη Κουρέτα

Τα εδώδιμα χόρτα της ελληνικής γης και το ζουμί τους, του Δημήτρη Κουρέτα

Τα εδώδιμα χόρτα της ελληνικής γης και το ζουμί τους, του Δημήτρη Κουρέτα

Του Δημήτρη Κουρέτα

Τα εδώδιμα χόρτα της Ελλάδος (ραδίκια, αντίδια και συναφείς ποικιλίες) αποτελούν, για κάποιο μέρος του πληθυσμού, πολύτιμο μέρος της διατροφής του. Ειδικά ορισμένοι άνθρωποι, όπως ηλικιωμένοι, συνήθιζαν να πίνουν το ζουμί από τα χόρτα που έβραζαν.

Μάλιστα, η κλασική μέθοδος του να τρώμε υγιεινά (χόρτα, φρούτα, μυζήθρες, παξιμάδια, γλυκά κουταλιού, σύκα κλπ), έχει υποχωρήσει από τις πιέσεις των σύγχρονων “υγιεινιστών” που μας προτείνουν υπερτροφές όπως γκότζι μπέρι, πράσινο τσάι, αλόη κλπ.

Σε μια εργασία που δημοσιεύεται σήμερα σε συνεργασία του εργαστηρίου μας με τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, δείχνουμε ότι τα εδώδιμα χόρτα μας και το ζούμι από αυτά (ειδικά του ζουμί) αποτελεί πολύ ξεχωριστή ασπίδα υγείας και αλλάζει αυτά που ξέραμε για τα “άχρηστα” χόρτα μας.

Δείτε όλη την εργασία εδώwww.ncbi.nlm.nih.gov

Περίληψη: Τα άγρια ή ημιάγρια βρώσιμα χόρτα (χόρτα) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής λόγω της θρεπτικής τους αξίας, καθώς περιέχουν διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Τα αφεψήματα της χόρτας με βάση το νερό καταναλώνονται ευρέως στην ελληνική εναλλακτική ιατρική ως παράγοντες προαγωγής της υγείας. Αυτή η μελέτη εξέτασε το χημικό προφίλ των αφεψημάτων οκτώ βρώσιμων φυτών, Cichorium intybus, C. endivia, C. spinosum, Crepis sancta, Sonchus asper, Carthamus lanatus, Centaurea raphanina και Amaranthus blitum, από UPLC-ESI-HRMS/HRMS και Ανάλυση MS, για τον προσδιορισμό πιθανών βιοδραστικών συστατικών. Στα προφίλ των φυτών της οικογένειας Asteraceae κυριαρχεί η παρουσία φαινολικών οξέων και παραγώγων φλαβονοειδών, ενώ το αφέψημα A. blitum είναι πλούσιο σε τριτερπενικές σαπωνίνες. Είναι ενδιαφέρον ότι το αφέψημα Centaurea raphanina βρέθηκε να είναι εξαιρετικά πλούσιο σε φλαβανόνες, ιδιαίτερα στην αγλυκόνη pinocembrin. Περαιτέρω φυτοχημική διερεύνηση και κλασματοποίηση αυτού του εκχυλίσματος είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση και την ταυτοποίηση πέντε ενώσεων: φλωρίνη (1), συριγίνη (2), πινοσεμπρίνη (3), πινοσεμβροσίδη (4) και πινοσεμπριν-7-Ο-νεοεσπεριδοσίδη (5). Τα εκχυλίσματα δοκιμάστηκαν επίσης για την αντιοξειδωτική και διαφορική κυτταροτοξική τους δράση έναντι των καρκινικών κυττάρων. Το C. raphanina βρέθηκε να είναι διαφορικά τοξικό έναντι των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων. Συμπερασματικά, διαπιστώσαμε ότι τα ελληνικά βρώσιμα χόρτα είναι μια πλούσια πηγή βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών και η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο απόσπασμα της δημοσίευσης: “Τα άγρια ​​ή ημι-άγρια ​​βρώσιμα χόρτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής λόγω της διατροφικής τους αξίας, με τα διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά, που είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτή η μελέτη εξέτασε το χημικό προφίλ των αφεψημάτων οκτώ βρώσιμων φυτών και διαπίστωσε ότι τα ελληνικά βρώσιμα χόρτα είναι μια πλούσια πηγή βιοενεργών δευτερογενών μεταβολιτών και η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της συνολικής υγείας.”


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Είναι υγιεινό το μαγείρεμα με φριτέζα αέρος;

Είναι υγιεινό το μαγείρεμα με φριτέζα αέρος;

Μια συσκευή που δεσμεύεται να αναπαράγει τη γεύση, τη συνοχή και την χρυσοκαφέ εμφάνιση των τηγανισμένων φαγητών

Περισσότερα
Πώς Υπολογίζεται Το Ιδανικό Βάρος;

Πώς Υπολογίζεται Το Ιδανικό Βάρος;

Πώς Υπολογίζεται Το Ιδανικό Βάρος;

Περισσότερα
Ο κολοκυθόσπορος και τα οφέλη του στην υγεία

Ο κολοκυθόσπορος και τα οφέλη του στην υγεία

Θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες του κολοκυθόσπορου

Περισσότερα