Ποιο είναι το «ιδανικό» πρωινό;

Ποιο είναι το «ιδανικό» πρωινό;

Ποιο είναι το «ιδανικό» πρωινό;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τόσο το μέγεθος της μερίδας όσο και η διατροφική ποιότητα του πρωινού σας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, ειδικά καθώς γερνάμε.

Όλοι έχουμε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά δεν είναι μόνο να φροντίζεις να τρως κάτι το πρωί. Το μέγεθος της μερίδας και η θρεπτική αξία αυτού που τρώτε είναι εξίσου σημαντικές, ειδικά για τους ηλικιωμένους που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η σωστή ισορροπία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς γερνάμε. 

Ισπανοί ερευνητές διερεύνησαν πώς η περιεκτικότητα σε θερμίδες και η διατροφική ποιότητα του πρωινού επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή υγεία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των υγιεινών συνηθειών πρωινού. «Η προώθηση της υγιεινής ρουτίνας πρωινού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και χρόνιων ασθενειών, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής», λέει η Karla-Alejandra Pérez-Vega, ερευνήτρια στο Hospital del Mar and CIBER for Obesity and Nutrition.

Επίδραση του πρωινού στη γενική υγεία

Η μελέτη, μέρος της δοκιμής PREDIMED-Plus, παρακολούθησε 383 ενήλικες ηλικίας 55-75 ετών με μεταβολικό σύνδρομο, παρακολουθώντας τις συνήθειες πρωινού και τους δείκτες υγείας τους για τρία χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πολύ λίγες (λιγότερο από 20%) ή πάρα πολλές (πάνω από 30%) των ημερήσιων θερμίδων τους στο πρωινό είχαν χειρότερα αποτελέσματα στην υγεία τους από εκείνους που έτρωγαν το 20-30% των ημερήσιων θερμίδων τους το πρωί. Μέχρι το τέλος της μελέτης, η ομάδα «Goldilocks» έδειξε πιο υγιή σωματική μάζα, μικρότερη μέση και καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνες με ακραίες συνήθειες πρωινού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ποιότητα ήταν εξίσου σημαντική με την ποσότητα όταν πρόκειται για πρωινό. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πρωινό χαμηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους, εμφάνισαν παρόμοιες αρνητικές τάσεις στην υγεία τους, όπως αυξημένες μετρήσεις μέσης, φτωχά προφίλ λίπους στο αίμα, ακόμη και μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Η ποιότητα του πρωινού αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τον δείκτη ισορροπίας γεύματος, ο οποίος βαθμολογεί τα γεύματα με βάση εννέα βασικά διατροφικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λίπη, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρος. Αυτός ο δείκτης λαμβάνει επίσης υπόψη τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα πρόσθετα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη και το νάτριο. Οι υψηλότερες βαθμολογίες δείχνουν καλύτερη διατροφική ποιότητα.

Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, Health and Aging, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ηλικιωμένους που στοχεύουν στη διαχείριση ή την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι καλύτερη από το να το παραλείπετε, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι δεν αρκεί να τρώτε απλώς οτιδήποτε – τόσο το μέγεθος της μερίδας όσο και η διατροφική ποιότητα πρέπει να ληφθούν προσεκτικά υπόψη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη ήταν μέρος μιας ευρύτερης παρέμβασης για την υγεία, όπου οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή και εστίασαν στην απώλεια βάρους. Ακόμη και μέσα σε αυτό το γενικά υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, η σύνθεση του πρωινού είχε σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό

Η μελέτη συνιστά ότι ένα ιδανικό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει το 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, που ισοδυναμεί με 400-600 θερμίδες για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η εστίαση πρέπει να είναι σε ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φρούτα ή λαχανικά, αποφεύγοντας ταυτόχρονα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη.

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις του μεταβολικού συνδρόμου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, η βελτιστοποίηση του πρωινού μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση και την πρόληψη αυτών των καταστάσεων υγείας.

Καθώς η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το πότε τρώμε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι το να ξεκινάμε τη μέρα μας με τη σωστή ποσότητα διατροφής υψηλής ποιότητας θα μπορούσε να είναι το κλειδί για καλύτερη μεταβολική υγεία.

Ο Álvaro Hernáez, ερευνητής στο Hospital del Mar Research Institute, CIBER for Cardiovascular Diseases, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ramon Llull, προτείνει ότι το παλιό ρητό ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας χρειάζεται ενημέρωση. «Τι και πώς το τρώτε έχει σημασία», λέει, τονίζοντας ότι τα ελεγχόμενα μεγέθη μερίδων και η διατροφική ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Πηγήhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1279770724004949?via%...