Οι χρωστικές τροφίμων προκαλούν καρκίνο;

Οι χρωστικές τροφίμων προκαλούν καρκίνο;

Οι χρωστικές τροφίμων προκαλούν καρκίνο;

Φέτος, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι απαγόρευε την Κόκκινη Χρωστική Νο. 3, μια λαμπερή, κόκκινη βαφή που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από τσιχλόφουσκα μέχρι παγωτά και φρουτώδη κοκτέιλ. Ο λόγος; Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ζωηρή χρωστική τροφίμων έχει στην πραγματικότητα μια πολύ σκοτεινή πλευρά.

Στην πραγματικότητα, κάποιοι ανησυχούν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Αλλά τα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της Κόκκινης Χρωστικής Νο. 3 και του καρκίνου δεν είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρα. Στη δεκαετία του 1990, μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση. Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι αρουραίοι και έκτοτε δεν έχουν γίνει ανθρωποκεντρικές μελέτες.

Η Κόκκινη Χρωστική Νο. 3 δεν είναι η μόνη αμφιλεγόμενη χρωστική τροφίμων. Σε όλες τις ΗΠΑ, υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση στους τεχνητούς χρωματισμούς, με επικεφαλής τον Robert F. Kennedy Jr. Ο Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών έχει εκφράσει την έντονη επιθυμία να απαγορεύσει εντελώς τις χρωστικές τροφίμων. Πρόσφατα, 20 πολιτείες έχουν εισαγάγει νομοσχέδια που στοχεύουν στη ρύθμισή τους.

Ωστόσο, η επιστήμη πίσω από το κίνημα κατά των χρωστικών τροφίμων δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται. Σύμφωνα με τον FDA, «τα πρόσθετα χρώματος είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA». Λοιπόν, πόσο πραγματικά πρέπει να ανησυχούμε για τα τεχνητά χρώματα στο φαγητό μας; 

Είναι ασφαλείς οι χρωστικές τροφίμων;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποδηλώνουν ότι οι τεχνητές χρωστικές τροφίμων θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία μας. Εκτός από τη μελέτη σε αρουραίους με την Κόκκινη Χρωστική Νο. 3, η οποία υποδηλώνει πιθανή σχέση με τον καρκίνο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των χρωστικών τροφίμων και της υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Το 1994, για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη σε 26 παιδιά διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μειώθηκαν σχεδόν στο 75 τοις εκατό των παιδιών όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν τροφές με τεχνητές βαφές και συντηρητικά. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή 800 παιδιών, διαπίστωσε ότι το Κίτριονο 5 (το οποίο χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά και καραμέλες) μπορεί να αυξήσει συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα και ανησυχία. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, γενικά, οι μελέτες είναι μικρές και τα αποτελέσματα είναι μικτά όταν πρόκειται για τη σχέση μεταξύ βαφών και υπερκινητικότητας.

Μελέτες έχουν επίσης διερευνήσει εάν το Κίτρινο 5 είναι καρκινογόνο, αλλά μέχρι στιγμής, η έρευνα δεν έχει ανακαλύψει κάποια σύνδεση. Αυτό είναι το ίδιο για άλλες βαφές τροφίμων, όπως το Μπλε 1, το Κόκκινο 40 και το Κίτρινο 6. Υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το Μπλε 2 θα μπορούσε να συνδέεται με όγκους στον εγκέφαλο, αλλά δεν αρκεί για να είναι οριστικό. Ο χρωματισμός καραμέλας μπορεί επίσης να είναι ανησυχητικός, αλλά αυτό οφείλεται σε πιθανή μόλυνση με καρκινογόνες χημικές ουσίες, όχι λόγω της ίδιας της βαφής τροφίμων.

Υπάρχει επίσης κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι ορισμένες χρωστικές τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας σε ορισμένα άτομα.

Τα στοιχεία δεν είναι οριστικά και πολλές μελέτες απέτυχαν να καθορίσουν μια σαφή αιτιώδη σχέση. Ο FDA δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να συνδέουν τις χρωστικές τροφίμων με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, αν και παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη έρευνα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει παρόμοια ευρήματα, αλλά ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πειστικές αποδείξεις ότι οι τεχνητές χρωστικές τροφίμων προκαλούν καρκίνο. Εάν το παιδί σας έχει υπερκινητική ή επιθετική συμπεριφορά, μπορεί να είναι ωφέλιμο να αφαιρέσετε τις τεχνητές χρωστικές τροφίμων από τη διατροφή του, αναφέρουν οι ειδικοί.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα είδη των τροφίμων με τεχνητές γεύσεις τείνουν να εμπίπτουν στην κατηγορία των ανθυγιεινών. Συχνά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, καραμέλες, αρτοσκευάσματα και ούτω καθεξής. Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως ωραία με μέτρο, αλλά εάν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Από την άλλη πλευρά, η έρευνα δείχνει ότι τα ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών.

Και πάλι, η έρευνα δεν δείχνει ότι αυτό οφείλεται ειδικά στις χρωστικές τροφίμων, αλλά πιθανότατα λόγω των υψηλών ποσοτήτων αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και της υψηλής ποσότητας βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών σε ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Φόβος γύρω από το φαγητό

Ζούμε σε μια εποχή που πολλές συζητήσεις γύρω από την υγεία και τα τρόφιμα παίζονται στα social media. Ενώ υπάρχουν πολλοί ιατρικοί και διατροφικοί ειδικοί σε εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram, υπάρχουν επίσης πολλοί ανειδίκευτοι παράγοντες επιρροής που δίνουν συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να τρώνε οι άνθρωποι. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να μην είναι χρήσιμο.

Οι influencers και οι επωνυμίες ευεξίας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο στη διάδοση της ευαισθητοποίησης και τροφοδοτούν περιττό πανικό σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των χρωστικών τροφίμων. Από τη μια πλευρά, βοηθούν στην ανάδειξη πιθανών ανησυχιών και προωθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά από την άλλη πλευρά, συχνά υπεραπλοποιούν ή μεγαλοποιούν τους κινδύνους, δημιουργώντας φόβο όπου μπορεί να μην υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος ανησυχίας.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τις χρωστικές τροφίμων, αλλά με πολλά διαφορετικά είδη διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των σπορελαίων.

Αυτοί οι παράγοντες επιρροής χρησιμοποιούν μερικές φορές μεροληπτική επιλογή έρευνας, κάνουν σαρωτικούς ισχυρισμούς ή χρησιμοποιούν ανησυχητική γλώσσα για να προσελκύσουν την προσοχή και να προσελκύσουν οπαδούς. Αυτός ο τύπος δημιουργίας φόβου μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και άγχος σχετικά με τρόφιμα που μπορεί να είναι απολύτως ασφαλή για την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Η παραπληροφόρηση για την ευεξία και τη διατροφή είναι ήδη γεμάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, το 2024, μια έκθεση από την Tebra διαπίστωσε ότι το 45 τοις εκατό των ιατρικών συμβουλών στο TikTok είναι είτε ψευδείς είτε παραπλανητικές.

Λοιπόν, πρέπει να τρώμε χρωστικές τροφίμων;

Η μείωση της κατανάλωσης τροφών με χρωστικές τροφίμων μπορεί να ωφελήσει ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα εάν φαίνεται ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, για παράδειγμα, ή εάν ανησυχείτε για μια αλλεργία. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση χρωστικών τροφίμων είναι χαμηλός.

Τελικά, το μέτρο είναι το κλειδί - η περιστασιακή κατανάλωση τροφίμων που παρασκευάζονται με χρωστικές είναι απίθανο να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η ανησυχία του κοινού σχετικά με τις χρωστικές τροφίμων είναι κάπως δικαιολογημένη, ειδικά υπό το φως των ανησυχιών για θέματα υγείας και συμπεριφοράς των παιδιών. "Ωστόσο, είναι συχνά υπερβολικό με την έννοια ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα για τον γενικό πληθυσμό, είναι ελάχιστοι όταν οι χρωστικές καταναλώνονται με μέτρο.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι, ενώ είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων, τα επίπεδα των χρωστικών τροφίμων που επιτρέπονται στα τρόφιμα γενικά θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Εάν ανησυχείτε για τις χρωστικές τροφίμων, να αναζητήσετε συμβουλές και πληροφορίες από «έγκριτους, επιστημονικούς οργανισμούς όπως το FDA, το CDC ή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Αυτές οι πηγές είναι ισορροπημένες και αξιόπιστες. Επίσης να μείνετε μακριά από τυχόν ακραίους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά εάν παρουσιάζονται χωρίς στοιχεία. Τα επιστημονικά συμπεράσματα προέρχονται συνήθως από αυστηρές μελέτες. Όχι από δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο ή εντυπωσιακούς τίτλους.

Πηγή: https://vegnews.com

Διαβάστε επίσης...

Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Περισσότερα
Η Βιταμίνη D Προφυλάσσει Από Τον Covid 19. Ποιες Τροφές Περιέχουν Βιταμίνη D; της Ταξιαρχούλας Λαδά
Ποιο είναι το «ιδανικό» πρωινό;

Ποιο είναι το «ιδανικό» πρωινό;

Μελέτη αποκαλύπτει πώς πρέπει να καταναλώνετε το πρώτο σας γεύμα της ημέρας

Περισσότερα