Γονόρροια : Εναλλακτική θεραπεία - συμβατική ιατρική

Γονόρροια : Εναλλακτική θεραπεία - συμβατική ιατρική

Γονόρροια : Εναλλακτική θεραπεία - συμβατική ιατρική

ΓΕΝΙΚΑ

Η γονόρροια (βλενόρροια) είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας και ανάλογα με τι είδος επαφής (στοματικής, κολπικής ή πρωκτικής) ενδέχεται να προσβάλλει είτε όργανα είτε ιστούς της περιοχής αυτής. 

Πολλές φορές συμβαίνει, άτομα που έχουν προσβληθεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες.

Είναι γεγονός ότι η γονόρροια είναι μία σχετικά συχνή βακτηριδιακή λοίμωξη που σήμερα έχει αρκετή αύξηση, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Επειδή συχνά οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα προτού προκληθεί αρκετά σημαντική βλάβη, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές εάν ο σύντροφός τους έχει συμπτώματα. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει και οι δύο να επισκεφθούν γιατρό και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. 

Συνέπειες

Η γονόρροια έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία, αν δεν τύχει της κατάλληλης θεραπείας. Στις γυναίκες το μικρόβιο μπορεί να εξαπλωθεί στις σάλπιγγες και στη μήτρα. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου με κολπίτιδα και, αν δεν θεραπευθεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στειρότητα. Οι συνέπειες της γονόρροιας για τους άνδρες μπορεί να είναι προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα.

Σπανιότερα, αν το μικρόβιο εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σηψαιμία. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, εξάνθημα και αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα που προέρχεται από τη γονόρροια, μπορεί να προσβάλει παραπάνω από μία αρθρώσεις, με πόνους και μείωση της λειτουργικότητάς τους.

Στην περίπτωση της στοματικής επαφής, το μικρόβιο του γονόκοκκου μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στον λαιμό και γονοκοκκική φαρυγγίτιδα. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της πρωκτικής επαφής, μπορεί να προκληθούν μολύνσεις στο ορθό έντερο και πρωκτίτιδα.

Πολύ επικίνδυνη είναι η προσβολή εγκύων γυναικών από τη νόσο, οι οποίες θα μεταδώσουν το μικρόβιο στο έμβρυο με αποτέλεσμα αυτό να προσβληθεί από γονοκοκκική οφθαλμίτιδα, μία εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια για τα μάτια του εμβρύου. Εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του και προσβάλει το ένα ή και τα δύο μάτια. Παρουσιάζει συμπτώματα όπως κοκκίνισμα και πυώδεις εκκρίσεις. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται 10 ημέρες μετά την προσβολή από το μικρόβιο. 

Στις γυναίκες:

- Συχνουρία, επώδυνη ούρηση, αίσθημα καψίματος

- Εκκρίσεις από τον κόλπο κιτρινοπράσινου χρώματος

- Πρήξιμο, ευαισθησία στο αιδίο

- Πόνοι στην κοιλιά

- Πόνοι στις αρθρώσεις 

Στους άνδρες:

- Πόνος κατά την ούρηση

- Πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα

- Ναυτία, εμετός

- Πυρετός, ρίγος 

Ακόμα

- Διαρκής επιθυμία για κένωση (πρωκτική γονόρροια)

- Πονόλαιμος, πόνοι κατά την κατάποση (φαρυγγική γονόρροια) 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ

Σε κάθε περίπτωση που έχετε τα παραπάνω συμπτώματα 

ΑΙΤΙΕΣ

Προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκοκκου, με την ονομασία Neisseria gonorrhoeae. 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Για τη διάγνωση απαιτείται το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και η κλινική εικόνα που μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία. Θ’ ακολουθήσουν μικροβιολογικές εξετάσεις καθώς και καλλιέργεια των εκκρίσεων, οι οποίες θα δείξουν την ύπαρξη του μικροβίου. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η γονόρροια είναι άκρως μεταδοτική νόσος και γι αυτό η συμβατική θεραπεία είναι απαραίτητη επιλογή πριν χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές θεραπείες. 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η θεραπεία της γονόρροιας είναι πολύ αποτελεσματική. Ο γονόκοκκος καταπολεμείται με αντιβιοτικά τύπου κεφαλοσπορινών ή άλλα, όπως amoxicillin-clavulanic acid ciprofloxacin κ.ά. ενώ χορηγούνται και αναλγητικά για τους πόνους.

Μετά τη λήξη της θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις, διότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει ανθεκτικότητα του μικροβίου και να χρειαστεί παράταση της θεραπείας. Όταν οι νέες εξετάσεις βγουν αρνητικές, θα μπορείτε να είσαστε σίγουροι για τ’ αποτελέσματα της θεραπείας σας.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, κάτω των 25 ετών, που εναλλάσσουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της πιθανότητας προσβολής από την ασθένεια. 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

 Οι εναλλακτικές θεραπείες σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τη συμβατική, όμως είναι δυνατό να επιταχύνουν τ’ αποτελέσματά της. 

Φυτοθεραπεία

Φυτά όπως η καλεντούλα και το μύρο, ενδέχεται να μειώσουν τη φλεγμονή και τις εκκρίσεις. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σε μορφή ροφήματος ή για τοπική πλύση. 

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική μπορεί επίσης να προτείνει αντίστοιχα αντιβιοτικά βότανα. Αν σας επιτραπεί από τον θεράποντα ιατρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό από ρόδια ή ν’ αναμείξετε χυμό από σέλινο, μαϊντανό και αγγούρι, προκειμένου ν’ αποβάλλετε τοξίνες από το ουροποιητικό. Μπορείτε ακόμη να μειώσετε τους πόνους και τη φλεγμονή με ζεστά μπάνια και να μην παραλείπετε το γιαούρτι από τη διατροφή σας, ούτος ώστε να μην έχετε άλλες παρενέργειες από τ’ αντιβιοτικά. 

Από την επιστημονική ομάδα του Υγεία και Ευεξία 


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

 100% vegan παπούτσια από τη Melissa

100% vegan παπούτσια από τη Melissa

Γιατί το Σανδάλι Possession Melissa θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τους συνολικούς στόχους βιωσιμότητας της Grendene

Περισσότερα
Οι 5 Κανόνες Για Το Πλύσιμο Των Χεριών

Οι 5 Κανόνες Για Το Πλύσιμο Των Χεριών

5 Κανόνες Για σωστό Πλύσιμο Χεριών

Περισσότερα
Έχετε Υψηλή Πίεση; Δείτε Το Παρακάτω Ρεπορτάζ!