Οι ερευνητές βρήκαν την παρουσία τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος και το κάδμιο σε 30 ταμπόν που ανήκουν σε 14 μάρκες.
Η μελέτη δεν κατονόμασε τα εμπορικά σήματα, αλλά οι συγγραφείς είπαν ότι επέλεξαν προϊόντα που αναφέρονται ως κορυφαίες πωλήσεις από έναν μεγάλο διαδικτυακό λιανοπωλητή.
Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο επιβλαβή μπορεί να είναι τα μέταλλα και οι ειδικοί είπαν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ή να πανικοβληθούν υπό το φως των ευρημάτων της μελέτης.
Από τη δεκαετία του 1930, τα ταμπόν είναι ένα προϊόν της εμμήνου ρύσεως, που διαφημίζεται για την άνεση και την άνεσή τους. Αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσε ότι μπορεί να έχουν ένα επικίνδυνο μειονέκτημα: την παρουσία αρσενικού, μολύβδου, καδμίου και άλλων τοξικών μετάλλων.
Είναι γνωστό, σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι τα βαρέα μέταλλα μπορούν να βρεθούν στο βαμβάκι, το οποίο είναι ένα από τα κύρια συστατικά σε πολλά ταμπόν. Σε αυτή την μελέτη για πρώτη φορά κάποιος μετράει τις συγκεντρώσεις μετάλλων στα ταμπόν.
Η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, των νεφρών και της αναπαραγωγικής υγείας. Το αρσενικό είναι γνωστό καρκινογόνο και έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του πεπτικού συστήματος και περισσότερα.
Λαμβάνοντας υπόψη το 52 έως 86 τοις εκατό των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν, η αναφορά σε τοξικά μέταλλα είναι κατανοητό αρκετή για να προκαλέσει ανησυχία.1 Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ευρήματα της μελέτης και τι μπορεί να σημαίνουν για εσάς.
Τι βρήκαν οι ερευνητές
Οι ερευνητές μέτρησαν τη συγκέντρωση 16 διαφορετικών μετάλλων, όπως αρσενικό, ασβέστιο, υδράργυρος, νικέλιο, μόλυβδος και ψευδάργυρος, σε 30 ταμπόν που ανήκουν σε 14 μάρκες.
Η μελέτη δεν κατονόμασε τις μάρκες, αλλά οι συγγραφείς είπαν ότι επέλεξαν προϊόντα «που καταγράφονται ως κορυφαίες πωλήσεις σε μεγάλο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής, καθώς και προϊόντα «κατάστημα» από πολλές μεγάλες αλυσίδες των ΗΠΑ. Τα ταμπόν αγοράστηκαν διαδικτυακά και σε καταστήματα στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και το Λονδίνο.
Τα 12 από αυτά τα 16 μέταλλα στο 100% των ταμπόν που δοκιμάστηκαν. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέταλλα υπήρχαν σε τουλάχιστον ένα από τα ταμπόν του δείγματος.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν τόσο μη οργανικά όσο και βιολογικά ταμπόν για να διερευνήσουν την κοινή υπόθεση ότι τα βιολογικά είναι καλύτερα για την υγεία του κόλπου. Ενώ τα μη οργανικά ταμπόν περιείχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου, τα οργανικά ταμπόν είχαν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές στις συγκεντρώσεις μετάλλων για ταμπόν με πλαστικές συσκευές εφαρμογής σε σύγκριση με εκείνες που δεν διαθέτουν ή από χαρτόνι, αλλά σημείωσαν ότι υπήρχε «μεγάλη διακύμανση» μεταξύ των ταμπόν με βάση την περιοχή από την οποία προέρχονταν ή αν ήταν μάρκας ή επωνυμίας καταστήματος. μάρκα.
Όλα τα δείγματα περιείχαν μόλυβδο, έκθεση στον οποίο οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ασφαλής ακόμη και σε μικρές ποσότητες.
Πώς μπαίνουν τα μέταλλα στα ταμπόν
Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε πώς τα μέταλλα κατέληξαν σε ταμπόν, οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι ορισμένα μπορεί να προέρχονται από νερό, έδαφος, αέρα ή άλλες περιβαλλοντικές πηγές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής ή κατασκευής.
"Όταν σκέφτεστε να καλλιεργήσετε βαμβάκι, το οποίο προορίζεται να είναι απορροφητικό - γι' αυτό το χρησιμοποιούμε σε ταμπόν - είναι φυσικό ότι θα μαζέψει μερικά από αυτά τα μεταλλοειδή", δήλωσε ο Miller Morris, ιδρυτής της εταιρείας φροντίδας περιόδου Comma, η οποία χρηματοδοτεί κλινικές επιστήμη για την έμμηνο ρύση.
Ορισμένα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, δεν είναι επιβλαβή σε μικρές ποσότητες και προστίθενται σκόπιμα στα ταμπόν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής για τις αντιμικροβιακές και λιπαντικές τους ιδιότητες. Τα επίπεδα που βρέθηκαν στα ταμπόν ήταν κάτω από το όριο για μη ασφαλή έκθεση.
Πόσο επιβλαβή είναι τα μέταλλα στα ταμπόν;
Σε αυτό το σημείο, το μόνο που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι τα μέταλλα υπάρχουν στα ταμπόν. Δεν ξέρουν αν τα μέταλλα μπορούν να βγουν από το ταμπόν.
Εάν μπορούν, αυτό θέτει το ερώτημα εάν μπορούν επίσης να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Είναι σίγουρα πιθανό, δεδομένου του πόσο εύκολα ο κόλπος απορροφά άλλες ουσίες, όπως φάρμακα και τοξίνες, όπως αυτές που παράγονται από στελέχη σταφυλόκοκκου ή στρεπτόκοκκου στο σύνδρομο τοξικού σοκ.
Ο κόλπος αποτελείται από μια βλεννογόνο μεμβράνη που είναι εξαιρετικά διαπερατή. Οι ερευνητές έχουν ήδη σχέδια να μελετήσουν εάν οι χημικές ουσίες μπορούν να ξεπλυθούν από τα ταμπόν και να εισέλθουν στο σώμα.
Πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα ταμπόν;
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν είναι ακόμη λόγος για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.. Προτού οι επιστήμονες δώσουν οποιαδήποτε σαρωτική συμβουλή, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και έρευνα.
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτά τα μέταλλα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε οποιοδήποτε είδος αρνητικής επίδρασης στην υγεία.
Επιπλέον, άλλες μέθοδοι για τη διαχείριση του εμμηνορροϊκού αίματος μπορεί να μην είναι πολύ καλύτερες. Πολλά προϊόντα, όπως τα εσώρουχα περιόδου, περιέχουν «για πάντα χημικές ουσίες» και μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα σερβιέτα είχαν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο από τα ταμπόν.
Ο δυνητικός αντίκτυπος της μελέτης
Είτε αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είτε όχι, οι ειδικοί λένε ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει ένα σημαντικό κενό στην επίβλεψη των προϊόντων της περιόδου.
Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ταξινομεί τα ταμπόν ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ως εκ τούτου ρυθμίζει την ασφάλειά τους. Ωστόσο, οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται να δοκιμάζουν τα ταμπόν για χημικούς ρύπους, σημειώνει η μελέτη, και η FDA συνιστά μόνο τα ταμπόν να μην περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή τον περιβαλλοντικό ρύπο διοξίνη.
Από τη στιγμή που αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που συλλέγονται μακροπρόθεσμα σχετικά με το πώς φαίνεται η χρήση αυτών των προϊόντων και πώς θα μπορούσαν να τα βελτιώσουν.
Οι καταναλωτές αξίζουν να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τακτικά είναι ασφαλή και απαλλαγμένα από επιβλαβείς ουσίες. Η μελέτη έχει επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη για αυξημένο έλεγχο των προϊόντων της περιόδου.
Είναι προφανές ότι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τους ανθρώπους. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα σημείο καμπής και μια αναπλαισίωση της φροντίδας της περιόδου.
Πηγές
- Shearston JA, Upson K, Gordon M, et al. Tampons as a source of exposure to metal(loid)s. Environ Int. Published online June 22, 2024. doi:10.1016/j.envint.2024.108849
- World Health Organization. Lead poisoning.
- National Cancer Institute. Arsenic.
- Mahant S, Sharma AK, Gandhi H, Wadhwa R, Dua K, Kapoor DN. Emerging trends and potential prospects in vaginal drug delivery. Curr Drug Deliv. 2023;20(6):730-751. doi:10.2174/1567201819666220413131243
- Lin N, Ding N, Meza-Wilson E, et al. Volatile organic compounds in feminine hygiene products sold in the US market: a survey of products and health risks. Environ Int. 2020;144:105740. doi:10.1016/j.envint.2020.105740
Διαβάστε επίσης...
Πετιμεζόπιτα : Μία γλυκιά πίτα που θα λατρέψετε
Πετιμεζόπιτα : Μία γλυκιά πίτα που θα λατρέψετε
ΠερισσότεραΤα «Forever Chemicals PFAS» που βρέθηκαν στα φυτοφάρμακα
Τα χημικά Forever» προστίθενται ολοένα και περισσότερο στα φυτοφάρμακα μολύνοντας τις υδάτινες οδούς
Περισσότερα