Γαστρίτιδα : Ομοιοπαθητική, διατροφή

Γαστρίτιδα : Ομοιοπαθητική, διατροφή

Γαστρίτιδα : Ομοιοπαθητική, διατροφή

ΓΕΝΙΚΑ

Η γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου δηλαδή του εσωτερικού καλύμματος του στομάχου. Αν η φλεγμονή αναπτυχθεί γρήγορα, τότε πρόκειται για οξεία γαστρίτιδα, όχι απαραίτητα σοβαρή στην ένταση των συμπτωμάτων. Όταν η ασθένεια εξελίσσεται αργά, τότε μιλάμε για χρόνια γαστρίτιδα η οποία μπορεί να γίνει αιτία για πιο σοβαρές ασθένειες.

Παρόλα αυτά κανένας από τους ορισμούς της γαστρίτιδας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με αυτή την έννοια ο όρος γαστρίτιδα που υποδηλώνει φλεγμονή δεν είναι δόκιμος γιατί κάποιες γαστρίτιδες δεν παρουσιάζουν αξιόλογες αλλοιώσεις από φλεγμονές. Με εξαίρεση την αιμορραγική γαστρίτιδα, για την οποία τα κριτήρια είναι χαρακτηριστικά, για τις άλλες μορφές γαστρίτιδας απαιτείται η βιοψία για τον ιστολογικό έλεγχο.

Οι γαστρίτιδες που έχουν σαν αιτιολογία παθογόνους οργανισμούς όπως για παράδειγμα ιούς και βακτηρίδια είναι μεταδοτικές ενώ εκείνες που οφείλονται σε άλλους παράγοντες όχι. Είναι πάντως γεγονός ότι  σε μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού κινδυνεύει να ασθενήσει όλη η οικογένεια.

Οι επιπτώσεις της γαστρίτιδας εξαρτώνται από το είδος της. Η πιο συνηθισμένη επίπτωση είναι η πρόκληση έλκους. Άλλη επίπτωση μπορεί να είναι η ανάπτυξη χρόνιας σιδηροπενικής αναιμίας, καρκίνου του στομάχου ή καοήθους λεμφώματος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί είναι ένδειξη γαστρίτιδας μπορεί να είναι :

  • Δυσπεψία, φούσκωμα
  • Πόνος και δυσφορία στην κοιλιά
  • Ναυτία, εμετός
  • Διάρροια
  • Ανορεξία
  • Ξινίλες, ρέψιμο
  • Καούρες στο στομάχι

ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ  ΟΤΑΝ…

  • Όταν παρατηρήσετε αίμα στον εμετό ή καφέ υγρά που μπορεί να είναι ένδειξη αιμορραγίας στο στομάχι
  • Όταν τα κόπρανα έχουν μαύρο χρώμα που μπορεί να είναι ένδειξη αιμορραγίας στο άνω πεπτικό σύστημα
  • Όταν ο πόνος στο στομάχι γίνει πολύ έντονος
  • Όταν διψάτε υπερβολικά, έχετε ξηροστομία και συχνοουρία. Ίσως έχετε πάθει αφυδάτωση

ΑΙΤΙΕΣ

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν γαστρίτιδες είναι ποικίλα:

  • Η ασπιρίνη καθώς και άλλα αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Μολύνσεις από βακτηρίδια, μήκυτες, παράσιτα
  • Κατάχρηση αλκοόλ, ουσίες και τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι
  • Σωματική κόπωση και ψυχολογικό στρες
  • Αυτοάνοσες νόσοι και ατροφική γαστρίτιδα που συνοδεύεται από αναιμία
  • Οργανικό σοκ μετά από βαριά ασθένεια ή τραυματισμό
  • Αυξημένη παραγωγή οξέος του στομάχου
  • Παλινδρόμηση της χολής

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η διάγνωση της γαστρίτιδας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εικόνα και σε συμπληρωματικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ανάλυση αίματος, τεστ κοπράνων ακτινογραφίες και γαστροσκόπηση. Η γαστροσκόπηση είναι μια σχετικά απλή εξέταση, κατά την οποία ο ασθενής υποβάλλεται σε ελαφριά μέθη, διαρκεί περίπου πέντε λεπτά και δίνει την δυνατότητα στο γιατρό να διαγνώσει τη γαστρίτιδα αλλά και να πάρει υλικό για βιοψία προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ελικοβακτηριδίου ή άλλου αιτίου από την οποία προήλθε η νόσος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στόχος της θεραπείας είναι να απομακρύνει την αιτία που ευθύνεται για την πρόκληση της ασθένειας, να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα και να γίνει επαναφορά της φυσικής κατάστασης του βλεννογόνου του στομάχου.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Σε ελαφριά μορφή γαστρίτιδας συνιστάται η πρόσληψη αντιόξινων  φαρμάκων. Αν η αιτία της γαστρίτιδας είναι βακτηριδιακή, πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά κατάλληλα για το συγκεκριμένο βακτήριο. Σε περίπτωση χρόνιας βρογχίτιδας μπορεί επίσης να χορηγηθούν αντιόξινα. Όταν υπάρχει σοβαρή διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου ή υπάρχει εσωτερική αιμορραγία μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως. Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση χειρουργικής επέμβασης στις περιπτώσεις που δεν σταματά η αιμορραγία ή όταν έχουν αναπτυχθεί στο στομάχι έλκη και διατρήσεις.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί διάφορα φάρμακα για τα συμπτώματα μου ταλαιπωρούν τους ασθενείς με γαστρίτιδα. Για τη ναυτία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Bryonia, για καούρες και εμετό, το Phosphorus για τους πόνους στο στομάχι, το Anacardium κ.ά. Αν θέλετε να ανακουφίσετε το στομάχι με φυσικό τρόπο το χαμομήλι σαν ρόφημα προσφέρει μια πολύ καλή επιλογή, το ίδιο και το εκχύλισμα από γλυκόριζα.

Διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από γαστρίτιδα πάντως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη δίαιτά τους αποφεύγοντας φάρμακα που προκαλούν ερεθισμούς στο στομάχι, όπως επίσης και τροφές που αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου όπως λεμόνια, πορτοκάλια, ξύδι, κάποια φρούτα κ.λ.π.

Ακόμα το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά πρέπει να αποκλειστούν από τη δίαιτά σας. Αποφύγετε επίσης άσπρο ψωμί και άσπρο ρύζι ενώ μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Α και ψευδαργύρου που βοηθούν στην αποκατάσταση του βλεννογόνου του στομάχου.

Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και κάποιες διαφορετικές συνήθειες στην καθημερινότητά σας, όπως να τρώτε με μέτρο αποφεύγοντας τις υπερβολικές ποσότητες, όταν τελειώνετε το φαγητό να σας μένει πάντα η αίσθηση ότι μπορείτε να φάτε και κάτι ακόμα, να μην ξαπλώνετε στο κρεβάτι αμέσως μετά το φαγητό.

Από την επιστημονική ομάδα του Υγεία και Ευεξία 


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Ψυχοδερματολογία: Βρίσκοντας την ισορροπία μεταξύ νου και δέρματος

Ψυχοδερματολογία: Βρίσκοντας την ισορροπία μεταξύ νου και δέρματος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το μυαλό σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας;

Περισσότερα
Εκστρατεία για τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων στην Κρήτη
Χυμός Cranberry, τα οφέλη για την υγεία

Χυμός Cranberry, τα οφέλη για την υγεία

Ο χυμός cranberry αυξάνεται σε δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Περισσότερα