Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κρέμασμα ανάποδα, που ονομάζεται επίσης «θεραπεία αναστροφής», ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη και παρέχει άλλα οφέλη. Ωστόσο, η θεραπεία είναι αμφιλεγόμενη λόγω των πιθανών κινδύνων και της έλλειψης στοιχείων για την αποτελεσματικότητά της. Ένα άτομο μπορεί να κρεμαστεί ανάποδα κρεμασμένο σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τραπέζι κατά τη διάρκεια της θεραπείας αναστροφής για να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη. Μπορεί να το κάνουν αυτό με έναν επαγγελματία υγείας ή στο σπίτι.
Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών (ACP) δηλώνει στις κατευθυντήριες οδηγίες του 2017 ότι υπάρχει έλλειψη κλινικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αναστροφής. Η χρήση πινάκων αναστροφής ενέχει επίσης δυνητικούς σοβαρούς κινδύνους αξιόπιστης πηγής, όπως σοβαρούς τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης από πτώσεις.
Γιατί μπορεί ένα άτομο να κρέμεται ανάποδα;
Η θεραπεία αναστροφής είναι ένας τύπος θεραπείας έλξης. Περιλαμβάνει ένα άτομο που ξαπλώνει σε ένα ειδικό τραπέζι αναστροφής, κλειδώνει τους αστραγάλους του και γέρνει προς τα πίσω έως ότου το τραπέζι αναποδογυρίσει και το άτομο κρεμαστεί ανάποδα. Ενώ το άτομο κρέμεται ανάποδα, τμήματα του σπονδύλου, που είναι τα μικρά οστά που σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη, διαχωρίζονται. Οι μύες και τα οστά της σπονδυλικής στήλης τεντώνονται καθώς η βαρύτητα τα τραβάει προς τα κάτω. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν θεραπεία αναστροφής για να ανακουφίσουν τον πόνο στη μέση.
Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί επίσης να καθοδηγήσει ένα άτομο μέσω της θεραπείας αναστροφής για τη θεραπεία μιας κήλης δίσκου, που ονομάζεται επίσης ολίσθηση δίσκου, σε άτομα με οσφυϊκή δισκογονική νόσο. Η θεωρία είναι ότι το σώμα κρεμασμένο ανάποδα επιτρέπει στην αρνητική πίεση να τραβήξει τον δίσκο με κήλη πίσω στο σωστό χώρο. Παρόλο που μερικοί άνθρωποι αναφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο μετά τη θεραπεία αντιστροφής, οι ασυνέπειες μεταξύ της έρευνας καθιστούν δύσκολο τον προσδιορισμό του εάν η τεχνική είναι αποτελεσματική.
Πιθανά οφέλη
Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι παρουσιάζουν οφέλη μετά τη θεραπεία αντιστροφής και οι μελέτες που περιγράφονται παρακάτω δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες καταστάσεις. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της θεραπείας αναστροφής για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη.
Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης: Μια μικρή μελέτη του 2021, η αξιόπιστη πηγή επικεντρώθηκε σε άτομα στη λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση οσφυϊκού δίσκου και σε άτομα που αντιμετωπίζουν τα ακόλουθα:
- προεξοχές οσφυϊκού δίσκου
- ισχιαλγία
- πόνος στο πόδι
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το 16% από τα 85 άτομα στη μελέτη τους που είχαν κάνει θεραπεία αναστροφής υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση εντός 1 έτους και το 21% χειρουργήθηκε μέσα σε 2 χρόνια. Συγκριτικά, το 43% των ασθενών με ισχιαλγία και πόνο στα πόδια που δεν έκαναν θεραπεία αναστροφής υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.
Ωστόσο, η μελέτη είχε διάφορους περιορισμούς, όπως το μικρό, μη τυχαιοποιημένο μέγεθος δείγματος. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης άλλες μελέτες που δεν βρήκαν τη θεραπεία αντιστροφής σημαντικά ωφέλιμη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η θεραπεία αναστροφής μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.
Μείωση του πόνου στην πλάτη: Ένα άτομο μπορεί να θέλει να θεραπεύσει τον πόνο στην πλάτη χωρίς να πάρει φάρμακα ή να δοκιμάσει πιο αυστηρές θεραπείες. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η θεραπεία αναστροφής μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ευρέως την τεχνική για αυτόν τον σκοπό.
Το σώμα κρεμασμένο ανάποδα στη θεραπεία αναστροφής μπορεί να επιτρέψει στους σπονδύλους να διαχωριστούν και να επιτρέψουν στους μύες και τα οστά της σπονδυλικής στήλης να τεντωθούν. Αυτό μπορεί να μειώσει την πίεση στα νεύρα και τους μύες στη σπονδυλική στήλη, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Η αρνητική πίεση της ανάρτησης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επαναφορά ενός δίσκου που γλίστρησε στη θέση του.
Κίνδυνοι
Οι επαγγελματίες υγείας συσχετίζουν ορισμένους κινδύνους με τη θεραπεία αντιστροφής, ειδικά για άτομα με ορισμένες παθήσεις. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση: Οι γιατροί συνδέουν διάφορους κινδύνους με την υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών.
- Πτώσεις: Ένα άτομο μπορεί να υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι εάν πέσει ενώ είναι ανεστραμμένο, ακόμη και από μικρή απόσταση. Οι πτώσεις αυτής της φύσης μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στην αξιόπιστη πηγή και μπορεί να απενεργοποιήσουν. Μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρα.
- Πίεση πίσω από τα μάτια: Οι ερευνητές συσχετίζουν τις ανεστραμμένες θέσεις του σώματος με το γλαύκωμα, μια συσσώρευση πίεσης πίσω από τα μάτια που μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο.
- Αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση: Η αναστροφή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ενδοκρανιακή πίεση, που είναι πίεση στο εσωτερικό του κρανίου. Μια ξαφνική αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αξιόπιστης πηγής, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή κώμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει θάνατο.
Πώς να κρεμάσετε ανάποδα με ασφάλεια
Εάν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τη θεραπεία αναστροφής, είναι καλύτερο να το συζητήσει πρώτα με έναν επαγγελματία υγείας. Άτομα με παθήσεις υγείας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο Εάν ένας επαγγελματίας υγείας έχει συμβουλεύσει ένα άτομο ότι η υγεία του δεν ενέχει κίνδυνο για θεραπεία αναστροφής, μπορεί να θέλει να ξεκινήσει τη θεραπεία με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, όπως έναν φυσιοθεραπευτή.
Τα άτομα θα πρέπει να επιθεωρήσουν προσεκτικά τον πίνακα αντιστροφής πριν τον χρησιμοποιήσουν. Τα τραπέζια αναστροφής με κλειδαριά αστραγάλου με μία ακίδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού ενός ατόμου. Ένα άτομο θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα τραπέζι αναστροφής με πρόσθετες συσκευές ασφαλείας και διπλές κλειδαριές εάν είναι δυνατόν.
Πόση ώρα μπορεί ένα άτομο να παραμείνει ανάποδα με ασφάλεια;
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο πρέπει να κρεμιέται ανάποδα για λιγότερο από 1 λεπτό τη φορά σε ένα τραπέζι αναστροφής και να περιμένει τουλάχιστον 1,5 λεπτό πριν την επόμενη αναστροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες του αστραγάλου που κρατούν ένα άτομο στη θέση τους χάνουν σημαντική ποσότητα δύναμης μετά από 1 λεπτό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση.
Πότε να σταματήσετε τη θεραπεία αναστροφής
Ένα άτομο θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη θεραπεία αναστροφής εάν αισθανθεί πόνο, ενόχληση ή σημάδια επιπλοκών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ζάλη
- πονοκέφαλο
- μια ρινορραγία
- κηλίδες αίματος στα μάτια
- υπνηλία
- εμετός
- αλλαγές στην όραση
- ευαισθησία στο φως
- ακανόνιστη αναπνοή
- επιβραδυνόμενος καρδιακός ρυθμός
- αίσθημα πίεσης στο κεφάλι ή πίσω από τα μάτια
- αδυναμία ή μούδιασμα, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος
- ξαφνική σύγχυση
Ένα άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν εμφανίσει επιπλοκές από τη θεραπεία αναστροφής, που μπορεί να υποδηλώνει επείγουσα ιατρική κατάσταση, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συμπέρασμα
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κρέμασμα ανάποδα, ή η θεραπεία αναστροφής, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη. Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη στοιχείων που να υποδηλώνουν ότι η θεραπεία αναστροφής είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη. Υπάρχουν επίσης πιθανοί κίνδυνοι της θεραπείας αναστροφής, όπως πτώσεις, αυξημένη αρτηριακή πίεση και συσσώρευση πίεσης στο κρανίο και πίσω από τα μάτια. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές. Άλλες μέθοδοι θεραπείας του πόνου στην πλάτη μπορεί να είναι ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές.
Μελέτες
- Back pain: Diagnosis, treatment, and steps to take. (2023). https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain/diagnosis-treatment-and-steps-to-take
- High blood pressure symptoms and causes. (2021). https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm
- Jung S, et al. (2021). Inversion table fall injury, the phantom menace: Three case reports on cervical spinal cord injury. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8143462/
- Kondrashova T, et al. (2019). Dynamic assessment of cerebral blood flow and intracranial pressure during inversion table tilt using ultrasonography.
https://www.jns-journal.com/article/S0022-510X(19)30336-3/fulltext - McMonnies CW. (2016). Intraocular pressure and glaucoma: Is physical exercise beneficial or a risk? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1888429615000990?via%3Dihub
- Mendelow AD, et al. (2021). Lumbar disc disease: The effect of inversion on clinical symptoms and a comparison of the rate of surgery after inversion therapy with the rate of surgery in neurosurgery controls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8575469/
- Pinto VL, et al. (2022). Increased intracranial pressure. (2022). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482119/
- Qaseem A, et al. (2017). Noninvasive treatments for acute, subacute, and chronic low back pain: A clinical practice guideline from the American college of physicians.
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M16-2367 - Stroke signs and symptoms. (2022). https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
- What is glaucoma? Symptoms, causes, diagnosis, treatment. (2022). https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-glaucoma
Διαβάστε επίσης...
Τι είναι το Déjà Vu;
Είχατε ποτέ την αίσθηση ότι έχετε κάνει κάτι ή έχετε περάσει μια νέα κατάσταση στο παρελθόν;
ΠερισσότεραΣπιτικές θεραπείες για πέτρες στα νεφρά: Τι λειτουργεί; της Emily Cronkleton
Σπιτικές θεραπείες για πέτρες στα νεφρά
Περισσότερα