Καθώς τα δεδομένα για τα πιθανά οφέλη των προβιοτικών αυξάνονται, γεμίζουν τα ράφια των συμπληρωμάτων διατροφής στα τοπικά μας καταστήματα. Αν και, για κάποιο χρονικό διάστημα, τα προβιοτικά συνιστώνταν μόνο κατά τη χρήση αντιβιοτικών, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις επιδράσεις τους στην ανθρώπινη πέψη, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην πρόληψη των κολικών ή ακόμα και των αλλεργιών στα μωρά.
Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούμε προβιοτικά για βρέφη, πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο τα πιθανά οφέλη τους αλλά και τα μειονεκτήματά τους.
Διαφορετικοί τύποι προβιοτικών
Υπάρχουν διάφοροι τύποι προβιοτικών που διατίθενται για βρέφη. Μερικά προστίθενται στις φόρμουλες γάλακτος, άλλα προσφέρονται σε σταγόνες ως συμπληρώματα διατροφής.
Αν και δεν περιέχουν όλες οι φόρμουλες γάλακτος επιπρόσθετες καλλιέργειες προβιοτικών, μερικές από αυτές έχουν διάφορα είδη όπως Streptococcus thermophilus, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus rhamnosus και πρεβιοτικά όπως fructobacillus (OSF), και τα πρεβιοτικά (OSF). ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος (HMO). Προβιοτικά και άλλες ουσίες που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου (όπως πρεβιοτικά και συνβιοτικά) προστίθενται στο γάλα φόρμουλας για να γίνει όσο το δυνατόν πιο παρόμοιο με το μητρικό γάλα.
Οι σταγόνες προβιοτικών είναι επίσης ευρέως διαθέσιμες και υποστηρίζεται ότι βελτιώνουν την πέψη του μωρού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές διαφορετικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη μικροχλωρίδα:
- Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες.
- Τα πρεβιοτικά είναι ειδικά συστατικά που ζυμώνουν τα βακτήρια του εντέρου και αλλάζουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου καθώς και τη δραστηριότητα.
- Τα συνβιοτικά είναι προβιοτικά και πρεβιοτικά που περιλαμβάνονται μαζί σε ένα προϊόν.
Ακολουθεί μια λίστα με προβιοτικά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε βρεφικά παρασκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής:
- Είδος Lactobacillus. Αυτά είναι βακτήρια σε σχήμα ράβδου που χρησιμοποιούν υδατάνθρακες για να παράγουν γαλακτικό οξύ. Υπάρχουν στα γαλακτοκομικά τρόφιμα και στα έντερα του ανθρώπου και παίζουν πολλούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι να μας προστατεύουν από μόλυνση από παθογόνα βακτήρια. Τα προβιοτικά στελέχη Lactobacillus rhamnosus είναι αυτά που έχουν μελετηθεί εκτενέστερα. Ωστόσο, ο Lactobacillus acidophilus είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είδος αυτού του τύπου σε εμπορικά προβιοτικά προϊόντα. Ωστόσο, οι επιδράσεις στους κολικούς και την παλινδρόμηση στα βρέφη έχουν κυρίως μελετηθεί ειδικά με το Lactobacillus reuteri.
- Είδος Bifidobacterium. Θεωρούνται ένα από τα πρώτα μικρόβια που αποίκησαν τον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και πιστεύεται ότι έχουν θετική επίδραση στη συνολική υγεία. Τα Bifidobacteria είναι οι πιο άφθονοι μικροοργανισμοί στην εντερική χλωρίδα των μωρών που θηλάζουν.
- Είδος στρεπτόκοκκου. Αυτοί οι τύποι βακτηρίων βρίσκονται πιο συχνά σε συμπληρώματα διατροφής σε συνδυασμό με άλλα προβιοτικά. Μελέτες έχουν διερευνήσει αυτά τα προβιοτικά είδη ως δυνητικά χρήσιμα κατά της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και της διάρροιας που προκαλείται από αντιβιοτικά.
- Saccharomyces boulardii. Αυτό το προβιοτικό στέλεχος ζύμης δεν αποικίζει μόνιμα το έντερο αλλά μπορεί να προκαλέσει θετικές αλλαγές. Είναι μοναδικό σε άλλα προβιοτικά αφού είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Τα προβιοτικά S. boulardii συνταγογραφούνται συνήθως από την ιατρική κοινότητα για τη θεραπεία της διάρροιας στα παιδιά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα για τη χρήση του ειδικά για νεογέννητα μωρά.
Πιθανά οφέλη των προβιοτικών για βρέφη
Ανακούφιση από κολικούς
Οι βρεφικοί κολικοί, ή η εμπειρία υπερβολικού κλάματος, επηρεάζουν περίπου το 10-30% των υγιών μωρών. Μεταβάλλοντας τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και τη λειτουργία του εντέρου, τα προβιοτικά μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερη παραγωγή αερίων και υδρογόνου και επακόλουθη διάταση του παχέος εντέρου, η οποία θεωρείται ότι παίζει ρόλο στον πόνο και το κλάμα που παρατηρείται συχνά στους κολικούς των βρεφών. Μια προοπτική, διπλά τυφλή μελέτη διαπίστωσε ότι τα βρέφη που κατανάλωναν γάλα φόρμουλας με τα προβιοτικά Bifidobacterium lactis και Streptococcus thermophilus ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κολικούς ή ευερεθιστότητα σε σύγκριση με βρέφη που κατανάλωναν γάλα φόρμουλας χωρίς προβιοτικά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα προβιοτικά L. reuteri μείωσαν το φασαριόζικο κλάμα του βρέφους κατά μέσο όρο κατά 45 λεπτά σε σύγκριση με εκείνα τα μωρά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε σε μωρά που θηλάζουν. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη μείωση των κολικών σε όσους τρέφονταν με γάλα. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι περιορισμένα, και αυτό παραμένει μόνο μια υπόθεση επί του παρόντος. Επομένως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Διάρροια
Υπάρχουν αρκετές μελέτες μικρών δειγμάτων που δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της διάρροιας στα βρέφη. Ενώ παλαιότερες ερευνητικές μελέτες πρότειναν ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια της οξείας γαστρεντερίτιδας, πρόσφατες επιστημονικές ανασκοπήσεις δηλώνουν έλλειψη υποστηρικτικών στοιχείων για οποιαδήποτε οφέλη για τη θεραπεία αυτής της πάθησης. Ωστόσο, έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά (L. rhamnosus και S. boulardii) μπορούν να συντομεύσουν τη διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά στα παιδιά έως και μία ημέρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη έγινε σε όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών και όχι ειδικά σε βρέφη.
Παλινδρόμηση
Oι προσεγγίσεις που φαίνεται να μειώνουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητά της είναι πολύ περιορισμένες. Αυτά περιλαμβάνουν την παχύρρευστη φόρμουλα και τη διατήρηση της όρθιας θέσης μετά το τάισμα. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το L. reuteri μπορεί να μειώσει σημαντικά την παλινδρόμηση σε μωρά που θηλάζουν.
Αλλεργίες
Τα αλλεργικά νοσήματα στα παιδιά αυξάνονται. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αλλεργικών παθήσεων στη βρεφική ηλικία είναι η ατοπική δερματίτιδα, το έκζεμα, το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα, αλλά μερικές φορές οι αλλεργίες συνδέονται και με γαστρεντερικές διαταραχές.
Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αλλεργίας δημοσίευσε οδηγίες για την πρόληψη των αλλεργιών, υποδεικνύοντας ένα πιθανό όφελος από τη χρήση προβιοτικών. Προτείνουν τη χρήση προβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό όταν υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσετε αλλεργικό παιδί και επίσης τη χρήση προβιοτικών σε βρέφη με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Το L. rhamnosus είναι το πιο ερευνημένο προβιοτικό για την πρόληψη των αλλεργιών, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να το προτείνουμε σε όλους.
Μεταδοτικές ασθένειες
Η ανοσία μας πιστεύεται ότι είναι στενά συνδεδεμένη με τη μικροχλωρίδα μας, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα προβιοτικά θεωρούνται μια πιθανή προσέγγιση για τη διαχείριση μολυσματικών ασθενειών. Αν και αρκετές μελέτες καταδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των προβιοτικών σε παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, δεν είναι σαφές ακριβώς ποια βακτηριακά στελέχη πρέπει να χρησιμοποιούνται, σε ποιες ποσότητες ή για πόσο χρονικό διάστημα. Τα δεδομένα για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις είναι ακόμη λιγότερο έγκυρα. Παραμένει ανεπαρκής έρευνα που διευκρινίζει τα πιθανά οφέλη των προβιοτικών στην πρόληψη των βρεφικών λοιμώξεων.
Πρέπει να δίνετε προβιοτικά στο μωρό σας;
Τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση προβιοτικών σε βρέφη δεν είναι ακόμη οριστικά και οι ερευνητές είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες στο μέλλον. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προβιοτικά μπορεί να έχουν πιθανά οφέλη και παρενέργειες, ειδικά για τα βρέφη. Εάν σκέφτεστε να δώσετε προβιοτικά στο μωρό σας, μιλήστε με το γιατρό σας και επιλέξτε μαζί το καλύτερο συμπλήρωμα για την περίπτωσή σας.
Σημάδια ότι το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται προβιοτικά
Εάν το μωρό σας έχει συχνές κενώσεις, κολικούς, διάρροια ή ενοχλητική παλινδρόμηση, συζητήστε τη δυνατότητα χρήσης προβιοτικών με το γιατρό σας. Η χρήση προβιοτικών μπορεί επίσης να εξεταστεί εάν το μωρό ή η μητέρα που θηλάζει λαμβάνει αντιβιοτικά. Διαφορετικές πηγές συνιστούν διάφορα βακτηριακά στελέχη, επομένως κάθε περίπτωση είναι μοναδική — συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο πριν εισάγετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα σε βρέφη.
Επιπλέον, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την πιθανή χρήση προβιοτικών για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, εάν το μωρό σας διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών. Τέλος, ρωτήστε τον παιδίατρο σχετικά με την επιλογή συμπληρωμάτων προβιοτικών ειδικά για το βρέφος σας εάν υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργιών.
Παρενέργειες προβιοτικών για βρέφη
Περιορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά δεν θα οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στα βρέφη. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που διεξήχθη με βρέφη ηλικίας κάτω των τεσσάρων μηνών που κατανάλωσαν βρεφικό γάλα που περιέχει B. lactis και L. reuteri, δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως περιορισμός ανάπτυξης, αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου ή αλλαγές στη συμπεριφορά των βρεφών. παρατηρήθηκε.
Μια παρόμοια μελέτη με μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας μεταξύ τριών μηνών και δύο ετών, έδειξε επίσης ότι η χρήση προβιοτικών όπως το B. lactis και το S. thermophilus στο γάλα φόρμουλα δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των βρεφών. κανένα σημάδι δυσανεξίας.
Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν μελέτες μεγάλου εύρους και ισχυρά στοιχεία σχετικά με τις γενικές συστάσεις για προβιοτικά σε βρέφη. Επί του παρόντος, δεν συνιστάται για παιδιά που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή έχουν μακροχρόνιους καθετήρες. Τα προβιοτικά δεν συνιστώνται επίσης σε παιδιά με καρδιακή βαλβίδα και σύνδρομο βραχέως εντέρου. Μια άλλη ευαίσθητη ομάδα είναι τα πρόωρα νεογνά.
Ο FDA προτείνει να αποφεύγονται τόσο τα βακτήρια όσο και οι ζυμομύκητες σε προϊόντα που χορηγούνται σε πρόωρα νεογνά, καθώς το αδύναμο ανοσοποιητικό τους σύστημα τα θέτει σε κίνδυνο σήψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA δεν έχει εγκρίνει κανένα προβιοτικό προϊόν για χρήση ως φάρμακο ή βιολογικό προϊόν σε βρέφη, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Εναλλακτικές λύσεις στα προβιοτικά
Λάβετε υπόψη ότι η διατροφή του μωρού σας μπορεί επίσης να είναι καλή για την υγεία του εντέρου και ολόκληρου του σώματος, γι' αυτό ακολουθούν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις αντί των προβιοτικών:
- Θηλασμός. Το μητρικό γάλα είναι μια μοναδική τροφή που περιέχει βιολογικά δραστικές ουσίες και είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus. Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος ποικίλλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως ο τρόπος τοκετού και η ηλικία του παιδιού, και είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα.
- Βρεφικές φόρμουλες. Οι συνθέσεις γάλακτος εμπλουτισμένες με προβιοτικά έχουν αναπτυχθεί και έχουν αποδειχθεί καλά ανεκτές. Ωστόσο, πριν επιλέξετε τέτοιο γάλα, ελέγξτε με τον παιδίατρο εάν τα προβιοτικά αντενδείκνυνται.
- Τροφή. Το φυσικό γιαούρτι ή το κεφίρ είναι κατάλληλα προϊόντα από την αρχή του απογαλακτισμού, αλλά μόνο εάν το μωρό δεν είναι αλλεργικό στο γάλα. Επιλέξτε γιαούρτι που περιέχει ενεργές καλλιέργειες βακτηρίων. Σε μεταγενέστερη ηλικία, το παιδί μπορεί να είναι iεισάγεται σε άλλες πηγές τροφών πλούσιες σε προβιοτικά, όπως τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση (ξεκινώντας με μικρή ποσότητα), ξινολάχανο ή άλλα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση.
Υπάρχουν ορισμένες υποθέσεις ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα στην ανακούφιση από κολικούς, διάρροια και παλινδρόμηση στα βρέφη και στην πρόληψη αλλεργικών και μολυσματικών ασθενειών στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά.
Ενώ ορισμένα προϊόντα στην αγορά προσφέρουν προβιοτικά ως συμπληρώματα διατροφής για μωρά ή προστίθενται στη βρεφική τροφή, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό του παιδιού σας σχετικά με τη χρήση προβιοτικών σε οποιαδήποτε μορφή.
Πηγές
- Nutrients. Pre-, pro-, syn-, and postbiotics in infant formulas: what are the immune benefits for infants?
- JAMA Pediatrics. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial.
- World Gastroenterology Organisation. Probiotics and prebiotics.
- Frontiers in Immunology. Lactobacillus spp. for gastrointestinal health: current and future perspectives.
- Nutrients. Probiotics in pediatrics. A review and practical guide.
- Frontiers in Microbiology. Bifidobacteria and their role as members of the human gut microbiota.
- Applied and Environmental Microbiology. Genotypic and physiological characterization of Saccharomyces boulardii, the probiotic strain of Saccharomyces cerevisiae.
- The American Journal of Clinical Nutrition. Long-term consumption of infant formulas containing live probiotic bacteria: tolerance and safety.
- The Cochrane Database of Systematic Reviews. Probiotics to prevent infantile colic.
- The Cochrane Database of Systematic Reviews. Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrhea.
- International Journal of Food Sciences and Nutrition. The early administration of Lactobacillus reuteri DSM 17938 controls regurgitation episodes in full-term breastfed infants.
- The World Allergy Organization Journal. World Allergy Organization-McMaster University guidelines for allergic disease prevention (GLAD-P): probiotics.
- Acta Paediatrica. Guidance on the use of probiotics in clinical practice in children with selected clinical conditions and in specific vulnerable groups.
- Journal of the American College of Nutrition. Safety and tolerance of a probiotic formula in early infancy comparing two probiotic agents: a pilot study.
- U.S. Food and Drug Administration. FDA raises concerns about probiotic products sold for use in hospitalized preterm infants.
- Nutrients. Lactobacillus bacteria in breast milk.
- Journal of Food Science and Technology. Probiotics - the versatile functional food ingredients.
Διαβάστε επίσης...
ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: Ο 1 Στους 2 Δε Γνωρίζει Την Επικινδυνότητά Τους
ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: Ο 1 Στους 2 Δε Γνωρίζει Την Επικινδυνότητά Τους, υγεία και διατροφή
ΠερισσότεραΙππόλυση, το κέντρο που προσφέρει λύσεις σε άλογα και θεραπεία σε ανθρώπους
“ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.”
Περισσότερα