Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος είναι ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό ενός υγιούς νεογέννητου. Με βάση τη φυσιολογία του θηλασμού, ένα νεογέννητο μπορεί να θηλάσει φυσικά τη θηλή της μητέρας, αλλά ορισμένοι γονείς εισάγουν μια πιπίλα από τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού τους.
Είναι όμως απαραίτητη η πιπίλα για τα μωρά; Και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε το βράδυ; Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης πιπίλας και πώς να τη χρησιμοποιείτε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ύπνου του μωρού σας.
Μπορούν τα μωρά να κοιμούνται με πιπίλα;
Ναί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση πιπίλας τον πρώτο χρόνο της ζωής μπορεί να προστατεύσει τα μωρά από ασφυξία κατά τη διάρκεια του βρεφικού ύπνου και να μειώσει τους κινδύνους του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι οι πιπίλες μπορεί να υποστηρίζουν έναν υγιή ύπνο, αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να το υποστηρίζουν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα υγείας και οι συστάσεις για τη χρήση της εξαρτώνται από την ηλικία του μωρού.
Πώς να χρησιμοποιείτε τις πιπίλες με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ύπνου
Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε πιπίλα για την ώρα του ύπνου όταν ο θηλασμός είναι πλήρως επιτυχής, συνήθως μετά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Εάν εισαχθούν λανθασμένα, οι πιπίλες μπορεί να διαταράξουν το θηλασμό. Η κύρια αιτία είναι ότι η παραγωγή γάλακτος εξαρτάται από τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν το μωρό χρησιμοποιεί πιπίλα, μπορεί να διαταραχθεί το κανονικό κούμπωμα στο στήθος, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει το θηλασμό.
Τις πρώτες εβδομάδες συνιστάται στις μητέρες να προσφέρουν το στήθος όσο το δυνατόν περισσότερο, διασφαλίζοντας τη σωστή συχνότητα σίτισης και παροχή γάλακτος. Όποτε ο θηλασμός είναι καλά εδραιωμένος - το μωρό είναι πάνω από το βάρος γέννησης, η μητέρα έχει πλήρη παροχή γάλακτος και το μωρό αποστραγγίζει αποτελεσματικά το στήθος - μπορεί να εισαχθεί μια πιπίλα για ύπνο, εάν χρειάζεται την ασφάλεια της πιπίλας για ύπνο
Μερικές φορές τα μωρά πρέπει να πιπιλίζουν αμέσως μετά το τάισμα από το στήθος ή το μπιμπερό, και αυτό είναι όταν μια πιπίλα μπορεί να είναι χρήσιμη. Εάν η πιπίλα πέσει έξω κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν είναι απαραίτητο να την ξαναβάλετε.
Τα οφέλη του ύπνου με πιπίλα
Εδώ είναι τα πιο αναγνωρισμένα οφέλη της νυχτερινής χρήσης πιπίλας.
Καταπραϋντικό αποτέλεσμα
Οι πιπίλες είναι μια γνωστή καταπραϋντική τεχνική για τα βρέφη. Μπορούν να παρέχουν άνεση κατά τη διάρκεια επώδυνων ή δυσάρεστων διαδικασιών και λειτουργούν τόσο για πρόωρα όσο και για τελειόμηνα νεογνά.
Οι ερευνητές βρήκαν οφέλη από την πιπίλα για τη διαχείριση του πόνου στα νεογνά κατά τη διάρκεια επώδυνων διαδικασιών στο νοσοκομείο. Η αξιολόγηση με κλίμακα νεογνικού βρεφικού πόνου δείχνει ότι η πιπίλα, με και χωρίς δεξτρόζη, μείωσε τη διάρκεια του κλάματος και ομαλοποιούσε τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας εισαγωγής σωλήνα στα νεογνά. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση πιπίλας ενώ αποκοιμιέται και κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μωρό.
Μείωση SIDS
Υπάρχει κάποια επιστημονική βιβλιογραφία για τις πιπίλες και την πρόληψη του SIDS. Η μετα-ανάλυση επτά μελετών δείχνει ότι η χρήση πιπίλας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο SIDS. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση πιπίλας μείωσε περισσότερο τον κίνδυνο SIDS για βρέφη μητέρων που ήταν μεγαλύτερες, μη καπνίστριες, έλαβαν επαρκή προγεννητική φροντίδα και θήλαζαν.
Ο ακριβής μηχανισμός του τρόπου με τον οποίο η χρήση μιας πιπίλας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο SIDS παραμένει ασαφής. Μερικοί πιστεύουν ότι το πιπίλισμα των πιπίλων αυξάνει την αναπνευστική ώθηση και μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανικό εμπόδιο στο στρώμα και σε άλλα υλικά κλινοσκεπασμάτων. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει ότι η χρήση πιπίλας μπορεί να προσφερθεί κατά την έναρξη του ύπνου.
Βοήθημα ύπνου
Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες υποθέσεις ότι η χρήση πιπίλας μπορεί να προάγει τις καλές συνήθειες ύπνου και να βοηθά τα μωρά να κοιμούνται πιο γρήγορα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια πιπίλα για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα και μπορεί να λειτουργήσει ως καταπραϋντικό τη νύχτα.
Πιθανοί κίνδυνοι ύπνου με πιπίλα
Γιατροί και ερευνητές προειδοποιούν για ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις της παρατεταμένης χρήσης πιπίλας.
Κίνδυνος οξείας μέσης ωτίτιδας
Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης πιπίλας και της οξείας μέσης ωτίτιδας στα παιδιά, η οποία είναι μια λοίμωξη του μέσου αυτιού. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμη σαφής, οι πιπίλες μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, όταν ένα μικρό κανάλι στο αυτί δεν λειτουργεί σωστά. Για να μειωθούν οι κίνδυνοι της μέσης ωτίτιδας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστούν τον απογαλακτισμό των παιδιών από τις πιπίλες μετά από έξι μήνες.
Πιθανή αρνητική επίδραση στο θηλασμό
Για επαρκή παραγωγή γάλακτος, τα νεογνά πρέπει να θηλάζουν συχνά. Τα τεχνητά βοηθήματα, όπως οι πιπίλες ή το τάισμα με μπιμπερό, διαταράσσουν τη φυσιολογική βάση της γαλουχίας. Υπάρχουν συστάσεις για την αποφυγή της πιπίλας τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της ζωής μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός και το μωρό να πάρει αρκετά βάρος.
Οδοντική ανωμαλία
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το συχνό, παρατεταμένο και εντατικό πιπίλισμα μιας πιπίλας ή ακόμα και του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει οδοντική ανωμαλία. Μάλιστα, όσο περισσότερο το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα, τόσο περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν.
Η χρήση πιπίλας πέραν των 18 μηνών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη παθολογικών καταστάσεων όπως το πρόσθιο ανοιχτό δάγκωμα και το οπίσθιο δάγκωμα. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά εάν η πιπίλα δεν διακοπεί μετά από τρία χρόνια. Επιπλέον, οι πιπίλες που ονομάζονται ορθοδοντικές οδηγούν στους ίδιους κινδύνους με άλλες πιπίλες.
Κίνδυνος μόλυνσης
Η υγιεινή της πιπίλας είναι εξίσου σημαντική με την ασφάλεια. Οι πιπίλες μπορούν να αποικιστούν με μικροοργανισμούς, όπως η Candida albicans, γνωστή και ως στοματική τσίχλα. Τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλες έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο στοματικής τσίχλας. Φροντίστε να πλένετε και να απολυμαίνετε σωστά τις πιπίλες.
Πότε πρέπει να σταματήσετε να δίνετε πιπίλες στο μωρό σας για ύπνο
Στην περίπτωση του κινδύνου οξείας μέσης ωτίτιδας, η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστά να απογαλακτίζονται τα παιδιά από τις πιπίλες πριν γίνουν ενός έτους. Επιπλέον, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (AAPD) συνιστά την αξιολόγηση της χρήσης πιπίλας περίπου στην ηλικία των τριών ετών για να διασφαλιστεί η κανονική θέση των δοντιών πριν την ανάδυση των μόνιμων δοντιών.
Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε τις στοματικές συνήθειες όπως η πιπίλα ή το πιπίλισμα του αντίχειρα το συντομότερο δυνατό μετά από μια ορισμένη ηλικία και να διαχειριστείτε την εξάρτηση από την πιπίλα όπου είναι δυνατόν.
Η χρήση πιπίλας μπορεί να έχει οφέλη, όπως καταπραϋντική δράση, ανακούφιση από τον πόνο και μειωμένους κινδύνους SIDS. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι οδοντικής ανωμαλίας, αυξημένος κίνδυνος οξείας μέσης ωτίτιδας και πιθανώς αρνητικός αντίκτυπος στον θηλασμό. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό του μωρού σας σχετικά με τη χρήση πιπίλας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή εάν χρειάζονται στρατηγικές απογαλακτισμού της πιπίλας.
Πηγές
- Early Human Development. The development of preterm infants' breastfeeding behavior.
- Maternal and Child Health Journal. Pacifier use and SIDS: evidence for a consistently reduced risk.
- Behavioral Sleep Medicine. Pacifier use, finer sucking, and infant sleep.
- United States Consumer Product Safety Commission. Pacifiers business guidance.
- Paediatrics & Child Health. Recommendations for the use of pacifiers.
- Pediatrics. Sleep-related infant deaths: updated 2022 recommendations for reducing infant deaths in the sleep environment.
- Journal of Perinatology. Effect of pacifier and pacifier with dextrose in reducing pain during orogastric tube insertion in newborns: a randomized controlled trial.
- Pediatrics. Do pacifiers reduce the risk of sudden infant death syndrome? A meta-analysis.
- Journal of Pediatric Nursing. A comprehensive review of evidence and current recommendations related to pacifier usage.
- American Family Physician. Risks and benefits of pacifiers.
- The Journal of the American Dental Association (JADA). Establishing the association between nonnutritive sucking behavior and malocclusions.
- American Academy of Pediatrics. Policy on pacifiers.
- National Institute of Health. Breastfeeding and breast milk.
Διαβάστε επίσης...
Vegan υποκατάστατα των γαλακτοκομικών προϊόντων
Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μπορείτε να βρείτε μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές.
ΠερισσότεραΠώς Θα Καταλάβουμε Ότι Το Παιδί Μας Έχει Πέσει Θύμα Σχολικού Εκφοβισμού;
Ποια όμως είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει πέσει θύμα bullying;
Περισσότερα