Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) ταξινομείται ως μια σοβαρή και επίμονη ψυχική διαταραχή που προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Περίπου το 10 τοις εκατό των ασθενών με BPD θα πεθάνουν από αυτοκτονία (Παρίσι, 2019). Το οικονομικό κόστος που σχετίζεται με την BPD είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που σχετίζεται με τη μείζονα κατάθλιψη (Soeteman, Hakkaart-van Roijen, Verheul, & Busschbach, 2008).
Η γέννηση της έννοιας της οριακής προσωπικότητας προέρχεται από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 όταν συγγραφείς όπως οι Knight (1953), Main (1957), Frosch (1964) και Grinker και συνεργάτες (Grinker, Werble, & Drye, 1968) άρχισαν να καταγράφουν ασθενείς των οποίων τα προβλήματα φάνηκαν να υπάρχουν ανάμεσα στο όριο των νευρώσεων και των ψυχώσεων. Επειδή σπάνια ανέφεραν παραισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες, αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ψυχωτικοί, αλλά δεν είχαν επίσης τη συνέπεια των νευρωτικών ασθενών. όπως το θέτει ο McWilliams (2011), το μόνο σταθερό πράγμα γι 'αυτούς ήταν η έντονη αστάθειά τους. Δανειζόμενοι από το έργο των Cleckley (1941), οι Bradley και Westen (2005) περιέγραψαν τους οριακούς ασθενείς ως έχοντες μόνο μια «μάσκα λογικής».
Ήταν ο John Gunderson και οι συνεργάτες του (π.χ. Gunderson & Singer, 1975) στο Χάρβαρντ που έθεσαν σε λειτουργία τη διάγνωση της οριακής διαταραχής προσωπικότητας και η διαταραχή καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) το 1980. Οι συνεισφορές του Kernberg στην ευρύτερη έννοια της οριακής οργάνωσης της προσωπικότητας (π.χ. Kernberg, 1984) ήταν καθοριστικές για την κατανόηση της ψυχοδυναμικής αυτών των ασθενών.
Ενώ πολλά έχουν γραφτεί για τους οριακούς ασθενείς και τη θεραπεία τους, στη σύγχρονη βιβλιογραφία δίνεται σχετικά λίγη προσοχή σε ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διαταραχής: τη χαρακτηριστική εμπλοκή του ασθενούς σε αυτο-αντιφατική, παράδοξη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Έχω πει προηγουμένως ότι το μεγάλο παράδοξο της BPD είναι ότι ενώ ο μεγαλύτερος φόβος του ασθενούς είναι η εγκατάλειψη, θα ενεργήσουν με τρόπους που ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι θα εγκαταλειφθούν (Ruffalo, 2023).
Επομένως, η BPD είναι βασικά μια διαταραχή αυτοαντίφασης. Η κατανόηση αυτών των δυναμικών πιθανότατα θα αποφέρει οφέλη στην εννοιολόγηση και τη θεραπεία.
Κυκλική Ψυχοδυναμική
Μια σειρά από ψυχοδυναμικές θεωρίες για τη φύση, την παθογένεια και τη θεραπεία της BPD έχουν αναπτυχθεί από τη δεκαετία του 1970. Οι προοπτικές των σχέσεων αντικειμένων, για παράδειγμα, τονίζουν πώς οι οριακά ασθενείς εσωτερικεύουν τα πρότυπα σχέσεων από τις αλληλεπιδράσεις τους με τους κύριους φροντιστές τους (π.χ. Masterson, 1972). Η εστίαση του Kernberg σε θέματα μεταβίβασης έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία. (Προσφέρω μια σύντομη ανασκόπηση μιας γενικής ψυχοδυναμικής θεωρίας της BPD εδώ και εδώ.)
Το 1977, ο ψυχολόγος Paul Wachtel περιέγραψε μια διαδικασία που ονόμασε «κυκλική ψυχοδυναμική», με την οποία οι οριακά ασθενείς συχνά προκαλούν ακούσια ακριβώς αυτό που φοβούνται περισσότερο. Το σύντομο χρονογράφημα παρακάτω απεικονίζει αυτό το φαινόμενο.
Η Άννα βγαίνει με το αγόρι της εδώ και οκτώ μήνες. Μετά από μια περίοδο έντονου ερωτισμού, γίνεται όλο και πιο καχύποπτη για τις προθέσεις του.
Αν δεν της στείλει μήνυμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τον κατηγορεί ότι την απατά. Αρχίζει να αποδίδει κακία σε καλοήθεις αλληλεπιδράσεις. Κάθε λίγες μέρες γίνεται καυγάς. Συχνά, όταν ο φίλος της της εκφράζει την αγάπη και την επιθυμία να συνεχίσει τη σχέση τους, εκείνη απαντά σπρώχνοντάς τον μακριά.
Η σχέση χαρακτηρίζεται από χαοτικό μοτίβο. Όταν επιτυγχάνεται κάποια σταθερότητα, η Άννα αναπόφευκτα «ανακατεύει κάτι» επικρίνοντας τον φίλο της ή επισημαίνοντας τα ελαττώματά του. Μερικές φορές αποσύρεται εντελώς.
Τελικά, ο φίλος της δεν αντέχει άλλο το χάος και τη χωρίζει. Παρά την αγάπη του για αυτήν, δεν μπορεί να φανταστεί μια ζωή με τέτοια αστάθεια. Η Άννα μένει αποκαρδιωμένη και αναρωτιέται γιατί να της έκανε κάτι τέτοιο ο φίλος της.
Το χρονογράφημα παραπάνω απεικονίζει την αυτοαντίφαση που είναι εγγενής στην οριακή παθολογία. Τόσο φοβισμένη μήπως χάσει τον φίλο της, η Άννα συμπεριφέρεται με τρόπους που τον διώχνουν. Αν και εκφράζει την επιθυμία της για αληθινή αγάπη, η συμπεριφορά της στην ουσία το καθιστά αδύνατο, γιατί κανένα υγιές άτομο δεν είναι πιθανό να αντέξει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στον χαρακτήρα και την ψυχή του στα χέρια κάποιου που, κατά καιρούς, τους βλέπει μόνο ως κακούς.
Επιπλέον, απεικονίζει μια ψυχοδυναμική διαδικασία γνωστή ως ταύτιση με τον επιτιθέμενο. Ενώ η συμπεριφορά της Άννας συνέβαλε στην πτώση της σχέσης της με τον φίλο της, τελικά καταλήγει να τον κατηγορεί για την αποχώρηση. Αυτή η αντιστροφή των ρόλων θύματος-θύματος, πρώτα που εντοπίστηκε από τον ψυχαναλυτή Sándor Ferenczi, είναι μια κοινή άμυνα στις οριακές διαταραχές.
Δημιουργία Αίσθησης Αυτο-αντίφασης
Γιατί οι ασθενείς με BPD συμπεριφέρονται με τόσο παράδοξους, φαινομενικά παράλογους τρόπους; Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι οριακά ασθενείς οδηγούνται από όχι ένα, αλλά δύο, έντονα άγχη. Ενώ είναι το άγχος απόρριψης ή εγκατάλειψης ("φόβος εγκατάλειψης") που λαμβάνει τη μεγαλύτερη κλινική προσοχή - δεδομένου ότι είναι συνήθως αυτό για το οποίο παραπονιέται συχνότερα ο ασθενής - ένα δεύτερο άγχος, το άγχος εμπλοκής, τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του χαοτικού μοτίβου ώθησης-έλξης που χαρακτηρίζει τη διαπροσωπική ζωή του οριακού.
Ο οριακός ασθενής στην ουσία βρίσκεται σε δίλημμα. Όταν αισθάνονται κοντά σε ένα άλλο άτομο, οι φόβοι τους για οικειότητα ενισχύονται.'Οταν υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση, αισθάνονται τραυματικά εγκαταλειμμένοι και απόρριψη. Αυτή η κεντρική σύγκρουση μεταξύ οικειότητας και απόρριψης έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν πέρα δώθε σε σχέσεις, στις οποίες ούτε η εγγύτητα ούτε η απόσταση είναι άνετα (McWilliams, 2011). Επειδή η αγάπη για αυτούς τους ασθενείς είναι περίπλοκα συνδεδεμένη με τον πόνο, δεν υπάρχει σταθερή μέση λύση.
Ως αποτέλεσμα, τα αγαπημένα πρόσωπα του ασθενούς —και ιδιαίτερα οι ρομαντικοί σύντροφοί τους— βρίσκονται σε μια απαράδεκτη κατάσταση. είτε προσπαθούν να καθησυχάσουν τον ασθενή για την αγάπη και τη δέσμευσή τους και αντιμετωπίζονται με ψυχρότητα, απόσταση ή εχθρότητα, είτε κάνουν ένα βήμα πίσω και τους λένε ότι είναι αναίσθητοι και απορριπτικοί. Δηλαδή, ο ασθενής έχει βάλει τον σύντροφο σε ένα διπλό δεσμό, μια κατάσταση απώλειας-χάσης. Όπως περιέγραψαν ο Bateson και οι συνεργάτες του (Bateson, Jackson, Haley, & Weakland, 1956), οι συνέπειες των σεναρίων διπλής δέσμευσης για τον αποδέκτη τέτοιων επικοινωνιών περιλαμβάνουν απογοήτευση, σύγχυση και την αίσθηση ότι κάποιος «χάνει το μυαλό του».
Τελικά και αναπόφευκτα, μέσω της διαδικασίας της κυκλικής ψυχοδυναμικής, το άτομο με BPD επιφέρει το αποτέλεσμα που τόσο απεγνωσμένα επιδιώκει να αποφύγει. παρά τις διακηρύξεις τους ότι χρειάζονται και επιθυμούν εγγύτητα σε μια σχέση, καταστρέφουν κάθε τέτοια ευκαιρία. Ο σύντροφος φεύγει και αν οι ψυχολογικές συγκρούσεις παραμείνουν άλυτες, ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
Συμπέρασμα
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του οριακού συνδρόμου είναι ένα μοτίβο αυτοκαταστροφικής, παράδοξης συμπεριφοράς που αποδίδεται στη διαρκή σύγκρουση του ασθενούς μεταξύ οικειότητας και εγκατάλειψης. Είναι σαν αυτοί οι ασθενείς να πυροβολούν συνεχώς στο πόδι τους χωρίς να καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι κρατούν το όπλο. Ως εκ τούτου, προτείνεται η BPD να θεωρείται βασικά μια διαταραχή αυτο-αντίφασης.
Πηγές
- Bateson, G., Jackson, D. D., Haley, J., & Weakland, J. (1956). Toward a theory of schizophrenia. Behavioral Science, 1(4), 251–264
- Bradley, R., & Westen, D. (2005). The psychodynamics of borderline personality disorder: a view from developmental psychopathology. Development and psychopathology, 17(4), 927–957. https://doi.org/10.1017/s0954579405050443
- Cleckley, H. (1941). The mask of sanity: An attempt to clarify some issues about the so-called psychopathic personality. Mosby.
- Frosch, J. (1964). The psychotic character: Clinical psychiatric considerations. Psychoanalytic Quarterly, 38, 91-96.
- Grinker, R. R., Werble, B., & Drye, R. C. (1968). The borderline syndrome: A behavioral study of ego functions. Basic Books.
- Gunderson, J. G., & Singer, M. T. (1975). Defining borderline patients: an overview. The American journal of psychiatry, 132(1), 1–10. https://doi.org/10.1176/ajp.132.1.1
- Kernberg, O. F. (1975). Borderline conditions and pathological narcissism. Aronson.
- Knight, R. P. (1953). Borderline states. Bulletin of the Menninger Clinic, 17(1), 1–12.
- Main, T. F. (1957). The ailment. British Journal of Medical Psychology, 30, 129–145.
- McWilliams, N. (2011). Psychoanalytic diagnosis: Understanding personality structure in the clinical process (2nd ed.). Guilford.
- Masterson, J. F. (1972). Treatment of the borderline adolescent: A developmental approach. Wiley-Interscience.
- Ruffalo, M. L. (2023). Understanding borderline personality disorder: A closer look at psychodynamic approaches. The Carlat Psychotherapy Report. https://www.thecarlatreport.com/articles/4494-understanding-borderline-…
- Paris J. (2019). Suicidality in borderline personality disorder. Medicina (Kaunas, Lithuania), 55(6), 223. https://doi.org/10.3390/medicina55060223
- Soeteman, D. I., Hakkaart-van Roijen, L., Verheul, R., & Busschbach, J. J. (2008). The economic burden of personality disorders in mental health care. The Journal of Clinical Psychiatry, 69(2), 259–265. https://doi.org/10.4088/jcp.v69n0212
- Wachtel, P. (1977). Psychoanalysis and behavior therapy. Basic Books.
Διαβάστε επίσης...
Φρουτένια Ομορφιά: Φτιάξτε Μόνες Σας Εύκολα Και Διασκεδαστικά Μάσκες Ομορφιάς!
Φτιάξτε Μόνες Σας Μάσκες Ομορφιάς
ΠερισσότεραΠώς να συμπεριφερθείτε όταν έχετε πληγώσει το σύντροφο σας
η έρευνα δείχνει ότι η κατά μέτωπο αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι συνήθως η καλύτερη πορεία δράσης.
ΠερισσότεραΜανιοκατάθλιψη : Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε εναλλακτικά
Μανιοκατάθλιψη : Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε εναλλακτικά
Περισσότερα