Η πλαστικη χειρουργικη στη ψυχικη υγεια

Η πλαστικη χειρουργικη στη ψυχικη υγεια

Η πλαστικη χειρουργικη στη ψυχικη υγεια

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε πλαστική χειρουργική με την ελπίδα να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά των επιπτώσεων της πλαστικής χειρουργικής στην ψυχική υγεία και ευεξία. Ενώ η έρευνα δείχνει ότι πολλοί που υποβάλλονται σε πλαστική χειρουργική βιώνουν βελτιωμένα ψυχικά αποτελέσματα μετά τη διαδικασία, έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τα συμπτώματα των υπαρχουσών καταστάσεων ψυχικής υγείας ή να προκαλέσει νέα.

Τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), η κατάθλιψη και το άγχος λόγω διαφόρων παραγόντων όπως μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σωματική δυσμορφία, μετεγχειρητική δυσαρέσκεια ή κοινωνικές πιέσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας μπορεί να είναι παρόντα πριν ένα άτομο επιλέξει να υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση και μερικές φορές είναι αυτά τα συναισθήματα που ωθούν ένα άτομο να αποφασίσει να αλλάξει σωματικά την εμφάνισή του. Ενώ αυτό μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει ένα άτομο να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθανθεί χειρότερα. 

Ποιοι κινδυνεύουν από προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από πλαστική επέμβαση;

Ενώ όποιος σκέφτεται την πλαστική χειρουργική μπορεί να είναι ευάλωτος σε επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ορισμένα άτομα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Όσοι έχουν ιστορικό διαταραχών ψυχικής υγείας ή έχουν τάση για εμμονή με τη σωματική εμφάνιση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν δυσμενείς ψυχολογικές επιπτώσεις. Επιπλέον, όσοι δεν διαθέτουν ισχυρό σύστημα υποστήριξης ή έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο.

Είναι σημαντικό να κάνετε ενδελεχή έρευνα πριν υποβληθείτε σε μια αισθητική διαδικασία για να διασφαλίσετε ότι ο χειρουργός είναι ικανός και λιγότερο πιθανό να χαλάσει τη χειρουργική επέμβαση. Όσοι έχουν σωματική δυσμορφία ή αρνητική εικόνα σώματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν δυσφορία επειδή έχουν ήδη μια παραμορφωμένη άποψη για την εμφάνισή τους και η χειρουργική επέμβαση δεν είναι ένας τρόπος για να το διορθώσετε. Η αναζήτηση της βοήθειας ενός εκπαιδευμένου, αδειοδοτημένου επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτά τα συναισθήματα, σε αντίθεση με τη χειρουργική επέμβαση, καθώς το θέμα είναι ριζωμένο στο μυαλό.

Συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της πλαστικής χειρουργικής στην ψυχική υγεία

Εάν αποφασίσετε ότι η πλαστική χειρουργική είναι η σωστή απόφαση για εσάς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αποτρέψετε την εμφάνιση συμπτωμάτων ψυχικής δυσφορίας μετά τη διαδικασία με ή χωρίς τη βοήθεια εκπαιδευμένου, αδειοδοτημένου επαγγελματία ψυχικής υγείας.

  • Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες. Κατανοήστε ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση, αλλά μπορεί να μην εξαλείψει εντελώς όλες τις ανασφάλειες ή να λύσει βαθύτερα συναισθηματικά ζητήματα.
  • Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο χειρουργό. Επιλέξτε έναν αξιόπιστο πλαστικό χειρουργό που δίνει προτεραιότητα στην ευεξία του ασθενούς και παρέχει ενδελεχή προεγχειρητική συμβουλευτική. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με τον χειρουργό, μην του εμπιστεύεστε την εμφάνισή σας και, εν τέλει, τη ζωή σας, επιτρέποντάς του να σας χειρουργήσουν.
  • Επικοινωνήστε ανοιχτά.
  • Μοιραστείτε τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τα άγχη σας με τον χειρουργό σας, διασφαλίζοντας ότι κατανοεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί επίσης να θέλετε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή νοοτροπία για τη διαδικασία και ότι έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και ότι δεν προσπαθείτε να διορθώσετε ένα σωματικό πρόβλημα υποβάλλοντας σε χειρουργική επέμβαση.
  • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας. Αποκτήστε μια ολοκληρωμένη κατανόηση της διαδικασίας, των πιθανών κινδύνων, της διαδικασίας ανάκτησης και ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Αυτή η γνώση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να σας βοηθήσει να πάρετε τεκμηριωμένες αποφάσεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να μιλήσετε με κάποιον που έχει υποβληθεί στη διαδικασία που εξετάζετε.

Ενώ η πλαστική χειρουργική μπορεί να προσφέρει σωματικές βελτιώσεις και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προωθήσει μια αρνητική εικόνα σώματος στην κοινωνία. Θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια όταν χρειάζεται και εφαρμόζοντας στρατηγικές αυτοφροντίδας, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές συνέπειες της πλαστικής χειρουργικής στην ευημερία σας.

Θυμηθείτε, η προτεραιότητα στην ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ικανοποίησης και συνολικής ευτυχίας. Όταν πρόκειται για τη θεραπεία οποιασδήποτε ψυχικής ή σωματικής πάθησης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μερικές φορές τα πράγματα χειροτερεύουν προτού βελτιωθούν, καθώς σχετίζεται τόσο με την ψυχική όσο και με τη σωματική διαδικασία επούλωσης.

Πηγές

  1. Aesthetic Plastic Surgery. Prevalence of Body Somatic Deformities in Plastic Surgery Patients: A Systematic Review with Meta-analysis.
  2. Issues in Mental Health Nursing. Psychological Issues Associated with Breast Augmentation.
  3. JAMA Dermatology. Influence of Surgical and Minimally Invasive Facial Cosmetic Procedures on Psychosocial Outcomes.
  4. Aesthetic Plastic Surgery. Psychosocial Predictors, Assessment, and Outcomes of Cosmetic Procedures: A Systematic Rapid Evidence Assessment.
  5. American Psychological Association. Beauty matters: Psychological features of surgical and nonsurgical cosmetic procedures.
  6. Journal of Plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgery. The effects of cosmetic surgery on body image, self-esteem, and psychological problems.
  7. Plastic and Reconstructive Surgery. Psychosocial Changes After Plastic Surgery: A 5-Year Follow-up Study.

 


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μελέτες δείχνουν ότι το 35%-75% του πληθυσμού μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη.

Περισσότερα
Φυτικά υποκατάστατα κρέατος: Ποια είναι αυτά και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Φυτικά υποκατάστατα κρέατος: Ποια είναι αυτά και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται διαρκώς.

Περισσότερα
Βοήθεια! Μόλις Έκανα Μία Γκάφα! Του Δημήτρη Παπαθανασίου