Η σεξουαλικότητα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου καθορίζει ποιον αισθάνεται ή όχι έλξη. Αυτή η έλξη είναι συνήθως σεξουαλική ή ρομαντική.
Η σεξουαλική έλξη περιγράφει την επιθυμία ενός ατόμου να κάνει σεξ ή να δημιουργήσει σεξουαλική σχέση με άλλους ανθρώπους. Συχνά περιγράφει επίσης τη φυσική έλξη προς τους άλλους ή την έλλειψή της. Η ρομαντική έλξη μπορεί να περιγράψει την έκφραση αγάπης ενός ατόμου μέσα σε μια σχέση. Αυτή η σχέση δεν χρειάζεται να είναι σεξουαλική και ένα άτομο δεν χρειάζεται να βιώνει τόσο ρομαντική όσο και σεξουαλική έλξη για να έχει σεξουαλικότητα.
Υπάρχουν πολλοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί και τα άτομα που ταυτίζονται με έναν ή περισσότερους μπορεί να διαπιστώσουν ότι η σεξουαλικότητα τους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό - ο προσανατολισμός ενός ατόμου μπορεί να είναι ρευστός.
Τύποι σεξουαλικότητας
Παρακάτω δίνονται ορισμοί ορισμένων τύπων σεξουαλικότητας.
Αλλορομαντικός: Ένα άτομο που προσδιορίζεται ως αλλορομαντικό βιώνει ρομαντική έλξη προς τους άλλους.
Αλοσέξουαλ: Αυτός είναι ένας γενικός όρος. Ένα άτομο που προσδιορίζεται ως αλλοσέξουαλ συνήθως αισθάνεται σεξουαλική έλξη προς άλλους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να θέλουν να κάνουν σεξ με έναν σύντροφο. Τα άτομα που ταυτίζονται με αυτόν τον προσανατολισμό μπορεί επίσης να ταυτιστούν με μια άλλη σεξουαλικότητα, όπως το να είναι γκέι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι.
Ανδροσεξουαλικός: Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ανδρόφυλους αισθάνονται έλξη προς τους άντρες, ή την αντιληπτή αρρενωπότητα, ανεξάρτητα από το αν τους είχαν ορίσει ή όχι άνδρες κατά τη γέννηση.
Αρομαντικός: Ένα άτομο που προσδιορίζεται ως αρομαντικό μπορεί να μην αισθάνεται καμία ρομαντική έλξη προς κανέναν. Μπορεί να μην θέλουν μια σχέση πέρα από τη φιλία. Όσοι ταυτίζονται με αυτόν τον προσανατολισμό μπορεί επίσης να ταυτιστούν με άλλο προσανατολισμό.
Η ρομαντική έλξη ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει από τη σεξουαλική του έλξη. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μην αισθάνεται ρομαντική έλξη προς τους ανθρώπους, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να έλκεται σεξουαλικά από ορισμένα άτομα.
Αφυλος: Το Asexual είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σεξουαλικών προσανατολισμών. Σύμφωνα με το LGBTQIA η ασεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην βιώνουν σεξουαλική ή ρομαντική έλξη προς κανέναν, ενώ άλλοι μπορεί να βιώνουν διαφορετικούς βαθμούς σεξουαλικής ή ρομαντικής έλξης προς τους ανθρώπους. Όσοι ταυτίζονται με αυτόν τον προσανατολισμό δεν χρειάζεται να απέχουν από το σεξ για να είναι άφυλοι.
Αυτορομαντικός: Όσοι είναι αυτορομαντικοί βιώνουν μια ρομαντική έλξη προς τον εαυτό τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βιώνουν επίσης ρομαντική έλξη προς τους άλλους.
Αυτοσεξουαλικός: Όσοι προσδιορίζονται ως αυτοσεξουαλικοί βιώνουν μια σεξουαλική έλξη προς τον εαυτό τους. Παρόμοια με εκείνους που είναι αυτορομαντικοί, τα άτομα που είναι αυτοσεξουαλικά μπορεί επίσης να βιώσουν σεξουαλική έλξη προς άλλους ανθρώπους.
Αμφιπερίεργος: Τα άτομα που προσδιορίζονται ως αμφίπερίεργοι ενδιαφέρονται να έχουν μια σεξουαλική ή ρομαντική εμπειρία με κάποιον του ίδιου φύλου. Ο όρος υποδηλώνει ότι το άτομο βιώνει κάποια αβεβαιότητα στο πώς ταυτίζονται ρομαντικά ή σεξουαλικά.
Βιορομαντικός: Τα άτομα που αναγνωρίζονται ως βιορομαντικά αισθάνονται ρομαντικά, αλλά όχι απαραίτητα σεξουαλικά, έλξη προς περισσότερα από ένα φύλα.
Αμφιφυλόφιλος: Ένα άτομο που προσδιορίζεται ως αμφιφυλόφιλος μπορεί να είναι οποιουδήποτε φύλου. Η αμφιφυλοφιλία σημαίνει ότι ένα άτομο αισθάνεται έλξη προς το δικό του φύλο και άλλα φύλα ή προς οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το φύλο του.
Το LGBTQIA σημειώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν τους όρους αμφιφυλόφιλος και πανσεξουαλικός εναλλακτικά για να περιγράψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Ημιρομαντικός: Οι άνθρωποι που ταυτίζονται ως ημιρομαντικοί συνήθως δεν αισθάνονται ρομαντική έλξη προς άτομα με τα οποία δεν έχουν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό.
Ντεμισεξουαλικός: Ένα άτομο που προσδιορίζεται ως ντεμισεξούαλ συνήθως αισθάνεται σεξουαλική έλξη μόνο προς ένα άτομο με το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό.Μερικοί άνθρωποι που είναι ντεμισεξούαλ μπορεί να μην ενδιαφέρονται ή να έχουν μόνο ένα μικρό ενδιαφέρον για τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Γκέι: Ένα άτομο που προσδιορίζεται ως γκέι συνήθως αισθάνεται σεξουαλική έλξη μόνο προς άτομα του ίδιου φύλου. Κοινωνικά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για να αναφερθούν σε άνδρες που έλκονται ρομαντικά και σεξουαλικά από άνδρες. Ωστόσο, όσοι στην κοινότητα τον χρησιμοποιούν ως όρο ομπρέλα.
Γυναισεξουαλικός: Τα άτομα που προσδιορίζονται ως γυναισέξουαλ αισθάνονται σεξουαλική έλξη προς τις γυναίκες, και την αντιληπτή θηλυκότητα, ανεξάρτητα από το αν τους είχαν ορίσει γυναίκες κατά τη γέννηση.
Ετερορομαντικός: Όσοι είναι ετερορομαντικοί μπορεί να βιώσουν ρομαντική έλξη, αλλά όχι απαραίτητα σεξουαλική έλξη, προς άτομα διαφορετικού φύλου.
Ετεροφυλοφιλία: Τα άτομα που είναι ετεροφυλόφιλα ή «στρέιτ», συνήθως νιώθουν σεξουαλική και ρομαντική έλξη προς άτομα που έχουν διαφορετικό φύλο από το δικό τους.
Ομορομαντικός: Ο ομορομαντικός αναφέρεται σε άτομα που έλκονται ρομαντικά από άτομα παρόμοιου φύλου με το δικό τους. Ωστόσο, μπορεί να μην αισθάνονται σεξουαλική έλξη προς αυτούς τους ανθρώπους.
Φιλομοφυλία: Η ομοφυλοφιλία είναι ένας όρος που περιγράφει όσους έλκονται συναισθηματικά και σωματικά από άτομα του ίδιου φύλου. Ωστόσο, το LGBTQIA δηλώνει ότι αυτός ο όρος είναι ξεπερασμένος και μπορεί να έχει αρνητικές έννοιες λόγω του παρελθόντος.
Λεσβία: Εκείνες που προσδιορίζονται ως λεσβίες είναι συνήθως γυναίκες που νιώθουν σεξουαλική και ρομαντική έλξη προς άλλες γυναίκες.
Μερικοί μη δυαδικοί άνθρωποι - αυτοί που δεν ταυτίζονται με τα παραδοσιακά δυαδικά φύλα αρσενικών και θηλυκών - μπορεί επίσης να ταυτιστούν ως λεσβίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αισθάνονται στενότερη σχέση με τη γυναικεία ηλικία και έλκονται κυρίως από γυναίκες.
Μονοφυλόφιλος: Το Monosexual είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς που αισθάνονται μια ρομαντική ή σεξουαλική έλξη προς ένα μόνο φύλο. Οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί που εμπίπτουν σε αυτόν τον όρο περιλαμβάνουν την ετεροφυλοφιλία, την ομοφυλοφιλία και τη λεσβία.
Πολυφυλόφιλος: Το πολυσεξουαλικό είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς στους οποίους οι άνθρωποι έλκονται από περισσότερα από ένα φύλα. Ορισμένοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί που εμπίπτουν σε αυτόν τον όρο είναι αμφιφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι.
Πανσεξουαλική: Αυτοί οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί αναφέρονται σε άτομα που αισθάνονται έλξη για άτομα όλων των φύλων. Ένα τυπικό αναγνωριστικό για τα άτομα με αυτόν τον προσανατολισμό είναι ότι το φύλο δεν αποτελεί παράγοντα σεξουαλικής ή ρομαντικής έλξης.
Ενώ υπάρχει επικάλυψη μεταξύ αυτών των δύο όρων και της αμφιφυλοφιλίας και της πολυσεξουαλικότητας, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να χρησιμοποιούν έναν όρο έναντι ενός άλλου.
Πανρομαντικός: Αυτός ο όρος αναφέρεται σε όσους βιώνουν ρομαντική έλξη, αλλά όχι σεξουαλική έλξη, προς άτομα οποιουδήποτε φύλου ή φύλου.
Πολυφυλόφιλος: Τα άτομα που ταυτίζονται ως πολυσεξουαλικά αισθάνονται σεξουαλική ή ρομαντική έλξη προς περισσότερα από ένα φύλα.
Queer (παράξενος): Άτομα κάθε σεξουαλικότητας κάτω από την ομπρέλα LGBTQIA+ μπορεί επίσης να ταυτιστούν ως queer Ιστορικά, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη λέξη queer ως προσβολή. Τα άτομα που ανήκουν σε κοινότητες LGBTQIA+ μπορούν τώρα να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον όρο για να τον διεκδικήσουν εκ νέου.
Σεξουαλικότητα σε ένα φάσμα
Μερικοί άνθρωποι προτείνουν ότι η σεξουαλικότητα υπάρχει σε φάσμα ή συρόμενη κλίμακα. Η κλίμακα Kinsey, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1948, αναγνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ταυτίζονται ως ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι. Η κλίμακα έχει έξι βαθμολογίες, με μια επιπλέον κατηγορία:
0: Αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος
1: Κυρίως ετεροφυλόφιλος, μόνο παρεμπιπτόντως ομοφυλόφιλος
2: Κυρίως ετεροφυλόφιλος αλλά περισσότερο από παρεμπιπτόντως ομοφυλόφιλος
3: Εξίσου ετεροφυλόφιλος και ομοφυλόφιλος
4: Κυρίως ομοφυλόφιλος αλλά περισσότερο από παρεμπιπτόντως ετεροφυλόφιλος
5: Κυρίως ομοφυλόφιλος, μόνο παρεμπιπτόντως ετεροφυλόφιλος
6: Αποκλειστικά ομοφυλόφιλος
X: Χωρίς κοινωνικο-σεξουαλικές επαφές ή αντιδράσεις
Αν και πρωτοποριακή εκείνη την εποχή, η κλίμακα παρουσιάζει τώρα ορισμένα ζητήματα καθώς δεν εξετάζει όλους τους πιθανούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και ταυτότητες.
Το Trevor Project προτείνει ότι υπάρχει μια ποικιλία φασμάτων που εστιάζουν σε ένα άτομο:
- βιολογικό φύλο
- ταυτότητα φύλου
- έκφραση φύλου
- παρουσίαση φύλου
- σεξουαλικό προσανατολισμό
Στο ένα άκρο του φάσματος του σεξουαλικού προσανατολισμού, ένα άτομο μπορεί να έλκεται μόνο από γυναίκες και στο άλλο άκρο, ένα άτομο μπορεί να έλκεται μόνο από άνδρες. Στη μέση του φάσματος βρίσκονται εκείνοι που νιώθουν μια σειρά από σεξουαλική και ρομαντική έλξη προς διαφορετικά φύλα και φύλα.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται διαφορετικούς τύπους έλξης προς διαφορετικά φύλα. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται σεξουαλική έλξη προς ένα ή περισσότερα φύλα και ρομαντική έλξη προς διαφορετικά φύλα.
Επίσης, ένα άτομο μπορεί να ταυτιστεί με έναν σεξουαλικό προσανατολισμό και να βιώσει διαφορετικά επίπεδα σεξουαλικής και ρομαντικής έλξης μέσα σε αυτόν τον προσανατολισμό. Για παράδειγμα, ένα άτομο που προσδιορίζεται ως αμφιφυλόφιλος μπορεί να προτιμά πολύ τις γυναίκες από τους άνδρες και ένα άλλο μπορεί να βιώνει μεγαλύτερη ρομαντική έλξη προς τις γυναίκες αλλά ισχυρότερη σεξουαλική έλξη προς άλλα φύλα.
Γιατί έχει σημασία η σεξουαλικότητα;
Η σεξουαλικότητα ενός ατόμου καθορίζει σε ποιον νιώθει ρομαντική ή σεξουαλική έλξη. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι η επισήμανση της σεξουαλικότητας τους τους βοηθά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε καταπίεση ή δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να βρουν μια κοινότητα στην οποία μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να βρουν χρήσιμο να γνωρίζουν τους όρους που περιγράφουν άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Γνωρίζοντας την ορολογία, οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη σεξουαλικότητα ενός άλλου ατόμου.
Χρειάζεται οι άνθρωποι να προσδιορίσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό;
Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται απαραίτητα να αναγνωρίζονται ως ένας τύπος σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να κάθονται κάτω από έναν όρο ομπρέλα, αλλά να μην βρίσκουν μια ετικέτα που να περιγράφει με ακρίβεια την εμπειρία τους.
Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η επιλογή μιας ετικέτας για τον σεξουαλικό ή ρομαντικό τους προσανατολισμό τα βοηθά να σχηματίσουν κοινότητες με άλλους που μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.
Τι σημαίνει «κρυφός»;
Ο όρος «κλρυφός» αναφέρεται σε όσους δεν έχουν αποκαλύψει την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μην επιθυμεί να ενημερώσει άλλους το φύλο ή τη σεξουαλική του ταυτότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβούνται πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι γύρω τους.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανείς δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, εάν δεν το επιθυμεί. Είναι επίσης σημαντικό να μην αποκαλύπτεται ποτέ η ταυτότητα φύλου ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός άλλου ατόμου χωρίς την άδειά του.
Μελέτες
- LGBTQIA resource center glossary. (2023). https://lgbtqia.ucdavis.edu/educated/glossary
- LGBTQIA+ terminology. (n.d.). https://www.umass.edu/stonewall/sites/default/files/documents/allyship_term_handout.pdf
- The Kinsey Scale. (n.d.). https://kinseyinstitute.org/research/publications/kinsey-scale.php
- The spectrum. (n.d.). https://www.thetrevorproject.org/wp-content/uploads/2017/09/Spectrum-B.pdf
Διαβάστε επίσης...
ΔΡΑΣΗ: SECRET SANTA BOOK (Μαζί με Αγάπη)
Η δράση, που γεννήθηκε από μια προσωπική κίνηση αγάπης,
ΠερισσότεραΜπορώ να μάθω το παιδί μου να τρώει τα πάντα;
Το άγχος των περισσότερων γονιών είναι το καθημερινό φαγητό των παιδιών τους
Περισσότερα