Οι 10 Κανόνες Για Ασφαλές Ποδήλατο Στην Πόλη!

Οι 10 Κανόνες Για Ασφαλές Ποδήλατο Στην Πόλη!

Οι 10 Κανόνες Για Ασφαλές Ποδήλατο Στην Πόλη!

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα ποδήλατα κάνουν την εμφάνισή τους στις πόλεις. Όσοι κάνουμε ποδήλατο, χαιρόμαστε ιδιαίτερα με την εξέλιξη αυτή, γνωρίζουμε όμως ότι οι πόλεις είναι αφιλόξενες για το δίτροχο μέσο. Για να είναι ασφαλής αυτή η συνύπαρξη ποδηλάτων- αυτοκινήτων πρέπει οι ποδηλάτες από την πλευρά μας να τηρούμε κάποιες συμβουλές ασφαλείας. Διαβάστε παρακάτω:

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΗ:

1. Φροντίστε να σας βλέπουν

Μην παίρνετε ποτέ ως δεδομένο ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων αντιλαμβάνονται την παρουσία σας. Ο μοναδικός τρόπος για να τους επισημαίνετε ότι είστε εκεί είναι η οπτική επαφή. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει πάντα να προσέχετε.

 

2. Φορέστε το κράνος

Σημειώστε ότι στα περισσότερα ατυχήματα οι ποδηλάτες υφίστανται τραυματισμούς στο κεφάλι.

 

3. Κρατηθείτε μακριά από φορτηγά

Μην κυκλοφορείτε ποτέ δίπλα σε φορτηγά ή λεωφορεία. Οι οδηγοί τους βρίσκονται πολύ ψηλά για να σας δουν και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σας παρασύρουν.

 

4. Χαράξτε πορεία και μείνετε σε αυτήν

Μην κινείστε διστακτικά, αναποφάσιστα ή αφηρημένα. Αν δεν είστε σίγουρη για το πού πηγαίνετε, μπορεί να κάνετε μανούβρες που να μπερδέψουν όποιον κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από σας. Συγκεκριμενοποιήστε τη διαδρομή σας, ακολουθήστε σαφή πορεία και όλα θα πάνε καλά.

 

5.  Αποφύγετε τις γραμμές τρένων

Αν βρεθείτε μπροστά σε γραμμές τρένου ή τραμ, διασχίστε τις με γωνία 30 μοιρών για να μην πιαστούν οι ρόδες σας και κινδυνεύσετε να πέσετε. Προσοχή ακόμα όταν βρέχει, γιατί οι δρόμοι γλιστράνε.

 

6. Χρησιμοποιήστε το κουδουνάκι

Επισημάνετε τις προθέσεις σας: σηκώστε το χέρι σας για να υποδείξετε την κατεύθυνσή σας και μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το κουδουνάκι για να προειδοποιήσετε την άφιξή σας.

 

7. Στρίψτε αριστερά σε δύο χρόνους

Στις επικίνδυνες διασταυρώσεις, διασχίστε αρχικά τον δρόμο μένοντας στα δεξιά, περιμένετε μέχρι να ανάψει το πράσινο φανάρι στην άλλη κατεύθυνση και τότε ολοκληρώστε το πέρασμά σας απέναντι.

 

8. Ελέγξτε τα λάστιχα

Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών κάθε βδομάδα και τα φρένα σας κάθε έξι μήνες (πιθανά να χρειαστείτε νέα τακάκια). Σημειώστε επίσης ότι κάθε δώδεκα μήνες απαιτείται γενικό σέρβις του ποδηλάτου (για να ελεγχθούν τα φώτα, το σασί, το κουδουνάκι, τα λάστιχα, κτλ).

 

9. Αποφύγετε τα ακουστικά

Μέσα στην κίνηση, η μουσική μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας. Μην κάνετε ακόμα το λάθος να τηλεφωνείτε ή να στέλνετε sms.

 

10. Σεβαστείτε τον κώδικα

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας προβλέπει πρόστιμα και για τους ποδηλάτες! Θα πρέπει λοιπόν να σταματάτε πάντα όταν ο φωτεινός σηματοδότης είναι κόκκινος, να μην κινείστε στο αντίθετο ρεύμα και να μην ανεβαίνετε στο πεζοδρόμιο.

 

Ποδήλατο στην πόλη

Δυστυχώς, οι πόλεις μας δεν καθόλου φιλικές ως προς το ποδήλατο. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που υπάρχει σήμερα σε λίγες μόνο πόλεις περιλαμβάνει ελάχιστα χιλιόμετρα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι λειτουργικό, αφού το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει πολύ από τον αρχικό σχεδιασμό. Οι Έλληνες χρήστες του ποδηλάτου θα ήταν σίγουρα πολλοί περισσότεροι αν υπήρχαν λίγο καλύτερες συνθήκες στους δρόμους και «χώρος» για το ποδήλατο. Γεγονός είναι ότι πολλοί θα ήθελαν να το χρησιμοποιούν καθημερινά αλλά φοβούνται τα αυτοκίνητα.

της Γιούλης Ηλιοπούλου 

Διαβάστε επίσης...

Η Royal Canin Hellas ενώνει τις δυνάμεις της με τη “Save a Greek Stray” και στηρίζει το πρόγραμμα «Ιαματική Ζωοφιλία»

Η Royal Canin Hellas ενώνει τις δυνάμεις της με τη “Save a Greek Stray” και στηρίζει το πρόγραμμα «Ιαματική Ζωοφιλία»

Έναν καλύτερο κόσμο για τα κατοικίδια», γιατί τα κατοικίδια κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Περισσότερα
Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα των διακοπών

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα των διακοπών

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό γαστρεντερικό (GI) πρόβλημα όταν ταξιδεύετε.

Περισσότερα
Δίαιτα Atkins: Χάστε Έως Και 4 Κιλά Σε Μια Εβδομάδα. Ποιους Κινδύνους Κρύβει