ΓΕΝΙΚΑ
Οι πόνοι στην κνήμη ταλαιπωρούν περισσότερο τα δραστήρια άτομα και εστιάζονται κυρίως στο κάτω μισό του ποδιού. Η αιτία των πόνων αυτών παραμένει άγνωστη, αν και ενδέχεται να οφείλονται σε κακώσεις, οι οποίες δημιουργούν μικρές ρήξεις σε κάποιες ίνες των μυών που διατρέχουν τα πλάγια του ποδιού.
Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πόνοι της κνήμης συνδέονται με κατάγματα κόπωσης, ερεθισμό των νεύρων της κνήμης ή με το «σύνδρομο διαμερίσματος», την κατάσταση δηλαδή κατά την οποία ένας μυς μεγαλώνει περισσότερο απ’ όσο του επιτρέπει το εξωτερικό του περίβλημα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οι πόνοι της κνήμης γίνονται αισθητοί κυρίως στο μπροστινό ή στο πίσω τμήμα της γάμπας προς την εσωτερική πλευρά και συχνά συνοδεύονται από οίδημα στο κάτω μισό του ποδιού.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
• Διαπιστώσετε πρήξιμο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και οξύ πόνο στο κάτω μισό του ποδιού.
• Πονάτε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του κάτω μισού του ποδιού.
• Η κατάσταση δε βελτιωθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας.
ΑΙΤΙΕΣ
Οι πόνοι στην κνήμη οφείλονται συνήθως σε υπερβολική σωματική καταπόνηση στο κάτω μισό του ποδιού. Πιο ευάλωτα είναι τα άτομα που ασχολούνται με την ποδηλασία, το σκι, το τρέξιμο και το αερόμπικ. Παράγοντες που επίσης συμβάλλουν στην πρόκληση των συγκεκριμένων πόνων είναι η χρήση παπουτσιών με κακή εσωτερική επένδυση, η άσκηση σε τσιμέντο, η κακή στάση σώματος, η πλατυποδία και η κύρτωση των ποδιών.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση των πόνων της κνήμης πρέπει να ξεκινάει άμεσα με την διαπίστωση των πρώτων συμπτωμάτων, διότι διαφορετικά η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Η κατάλληλη θεραπεία έγκειται στην επαρκή ανάπαυση και στην εφαρμογή συγκεκριμένων ασκήσεων, που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και στην πρόληψη των υποτροπών.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Ως αρχική θεραπεία προτείνεται η αποχή από τις δραστηριότητες εκείνες που καταπονούν το κάτω μισό του ποδιού, η επαρκής ξεκούραση, η τοποθέτηση πάγου, η περίδεση και η ανύψωση. Επίσης, προτείνεται η χρησιμοποίηση κάποιου είδους στήριξης ( π.χ. δεκανίκια ), έτσι ώστε να μη φορτώνεται με μεγαλύτερο βάρος η πάσχουσα περιοχή, η λήψη ασπιρίνης ή ιβουπροφένης, η φυσιοθεραπεία και η θεραπεία με υπερήχους, η οποία συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών και στην επίσπευση της ανάρρωσης.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Οι εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι δρουν συμπληρωματικά των συμβατικών ιατρικών και περιλαμβάνουν τη χρήση κινέζικων βοτάνων και την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία. Ειδικότερα:
• Κινέζικα βότανα: φτιάξτε ένα κατάπλασμα αναμειγνύοντας γαρδένια, αλεύρι και κρασί και τοποθετήστε το για λίγα λεπτά στην πάσχουσα περιοχή. Μπορείτε, επίσης να προβείτε σε καύση μόξα, αφήνοντας να σιγοκαίει πάνω από την περιοχή ένα φύλλο αρτεμισίας.
• Σημεία πίεσης: συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό θεραπευτή, ο οποίος θα σας δείξει τις μαλάξεις που πρέπει να κάνετε προκειμένου να χαλαρώσετε τους μυς και να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
Αντιμετώπιση στο σπίτι
• Ξεκινήστε φυσιοθεραπεία
• Αναπαυθείτε
• Για 10 τουλάχιστον λεπτά τοποθετήστε πάγο στην πάσχουσα περιοχή
• Τυλίξτε το πόδι σας με ελαστικό επίδεσμο, έτσι ώστε να καταπολεμήσετε το πρήξιμο
• Διατηρήστε το πόδι σας ανυψωμένο, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση του αίματος στους ιστούς όπου υπάρχει φλεγμονή.
ΠΡΟΛΗΨΗ
• Μειώστε το έντονο στρες
• Φροντίστε να φοράτε ανατομικά παπούτσια με καλή στήριξη
• Μην παραλείπετε να κάνετε διατάσεις των μυών των κάτω άκρων πριν και μετά από κάθε άσκηση
• Φροντίστε η επιφάνεια πάνω στην οποία ασκείστε να αποτελείται από ξύλο ή χώμα.
Διαβάστε επίσης...
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) , Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς;
Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές που επηρεάζουν τα παιδιά
Περισσότερα