Αυτό μπορεί να συμβαίνει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συνέκρινε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ έναντι της κατανάλωσης μόνο καφεΐνης. Πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ το πρωί για να ξεπεράσουν την κούραση, να παραμείνουν σε εγρήγορση και να εργαστούν αποτελεσματικά. Περίπου το 75% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών ηλικίας 20 ετών και άνω πίνουν καφέ και περίπου το 49% πίνουν καφέ καθημερινά.
Τι περιέχει ο καφές;
Ο καφές περιέχει διάφορες ενώσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο με διαφορετικούς τρόπους. Συστατικά του καφέ, όπως τα τερπένια - η καφεστόλη και η καβεόλη, και οι πολυφαινόλες όπως τα χλωρογενικά οξέα, αλληλεπιδρούν με διάφορους υποδοχείς του εγκεφάλου για να αυξήσουν την ενέργεια, να αυξήσουν τη διάθεση και να μας δώσουν αυτή την παρακινημένη νοοτροπία. Τα τερπένια και οι πολυφαινόλες στον καφέ έχουν ερευνηθεί και έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης επίσης.
Η καφεΐνη επίσης, είναι η πιο γνωστή από τις ενώσεις και είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί τις οδούς ντοπαμίνης που ενισχύουν τη μνήμη. Τα ευρήματα της μελέτης εμφανίζονται στο Frontiers in Behavioral Neuroscience.
Ενώ πολλά είναι γνωστά για τις νευροχημικές επιδράσεις του καφέ στον εγκέφαλο, λιγότερα είναι κατανοητά για τις ψυχολογικές του επιπτώσεις.
Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ενώ ο καφές μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση σε άτομα που δεν πίνουν συνήθως, έχει μικρότερη επίδραση στους συνήθεις καταναλωτές καφέ καθώς αναπτύσσουν μια ανοχή. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των αναζωογονητικών επιδράσεων του καφέ και της καφεΐνης μπορεί να εξηγηθεί μέσω της αντιστροφής των συμπτωμάτων στέρησης από σύντομες περιόδους αποχής.
Τι προκαλεί η κατανάλωση καφέ;
Πρόσφατα, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα fMRI από συνήθεις καταναλωτές καφέ πριν και μετά την κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης. Διαπίστωσαν ότι τόσο ο καφές όσο και η καφεΐνη προκάλεσαν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, μειώνοντας «τη συνδεσιμότητα του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας».
Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση είτε καφεΐνης είτε καφέ βοήθησε τους ανθρώπους να μεταβούν από την ανάπαυση στην εργασία. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι άλλοι τρόποι δραστηριότητας είναι αποκλειστικά αυξημένοι μεταξύ των ατόμων που πίνουν καφέ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αισθητηριακή εμπειρία της κατανάλωσης καφέ άλλων ενώσεων που υπάρχουν στον καφέ.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μόνο σε σχέση με την καφεΐνη;
Για τη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 47 άτομα που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Ήταν κατά μέσο όρο 30 ετών και 31 ήταν γυναίκες. Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να απέχουν από την κατανάλωση ποτών ή τροφίμων με καφεΐνη για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη.
Μόλις μπήκαν στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο σαρώσεις fMRI: μία πριν και μία 30 λεπτά μετά τη λήψη καφεΐνης ή την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ. Κατά τη διάρκεια των σαρώσεων fMRI, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί.
Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο καφές όσο και η καφεΐνη μείωσαν τη λειτουργική συνδεσιμότητα, στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας (DMN). Το μειωμένο DMN υποδηλώνει υψηλότερη ετοιμότητα για μετάβαση από την ηρεμία στην επεξεργασία περιβάλλοντος εργασίας.
Παρατήρησαν επίσης ότι η κατανάλωση καφέ, αλλά όχι η κατανάλωση καφεΐνης, μείωσε σημαντικά τη συνδεσιμότητα μεταξύ των σωματοαισθητηριακών και κινητικών δικτύων του εγκεφάλου. Οι ερευνητές έγραψαν ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι αναφέρουν βελτιωμένη ψυχοκινητική αποτελεσματικότητα μετά την κατανάλωση καφέ με καφεΐνη.
Η κατανάλωση καφέ, αλλά όχι καφεΐνης, οδήγησε επίσης σε αυξημένη δραστηριότητα στον εκτελεστικό έλεγχο και στα οπτικά δίκτυα που εμπλέκονται στην οπτική επεξεργασία. Η κατανάλωση καφέ οδήγησε επίσης σε καλύτερη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων σε:
- μνήμη εργασίας
- γνωστικό έλεγχο
- στοχευμένη συμπεριφορά
Η κατανάλωση καφέ είναι μια αισθητηριακή εμπειρία
Οι ερευνητές έγραψαν ότι τα διαφορετικά αποτελέσματα της λήψης καφεΐνης και της κατανάλωσης καφέ μπορεί να προέρχονται από την αισθητηριακή εμπειρία της κατανάλωσης καφέ.
Τα επιπλέον αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ μπορούν να εξηγηθούν μέσω του φαινομένου εικονικού φαρμάκου: Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου μπορεί να λειτουργήσει σε αυτήν την περίπτωση, λόγω του γεγονότος ότι πολιτιστικά, το να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας είναι ο κοινωνικός κανόνας. Ουσιαστικά, πολλοί συνδέουν τον «πρωινό καφέ» τους με το «ξύπνημα» και την προετοιμασία για την επόμενη μέρα.
Μετά το ξύπνημα, πολλοί άνθρωποι πίνουν τακτικά τον πρωινό τους καφέ πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους, κάτι που φυσικά συνδέεται με την παραγωγικότητα. Η προετοιμασία για τη μέρα σας με έναν πρωινό καφέ είναι μια συλλογική εμπειρία και ο κοινωνικός κανόνας, όπου είναι η επινοημένη φράση «μην μου μιλάς μέχρι να πιω τον πρωινό μου καφέ».
Μελέτη
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2023.1176382/full
Διαβάστε επίσης...
Αγκαλιάζοντας την ανθεκτικότητα: Μια νέα προοπτική για τη γήρανση
Οι ηλικιωμένοι συχνά παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τους νέους.
Περισσότερα