Η María Branyas Morera έχει ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, την πανδημία γρίπης του 1918 και τον Covid. Τώρα η γεννημένη στην Καλιφόρνια γυναίκα είναι ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο.
H Branyas, 115 ετών, έγινε το γηραιότερο γνωστό πρόσωπο εν ζωή μετά τον θάνατο της 118χρονης Lucille Randon, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ο ιστότοπος για τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες. Η Ράντον πέθανε στο γηροκομείο της στη γαλλική πόλη Τουλόν στις 17 Ιανουαρίου.
Η Branyas απαθανάτισε τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα αφότου επέζησε από μια περίοδο Covid τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία έκανε την Ισπανία μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο πριν από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Πιστεύεται ότι ήταν η γηραιότερη επιζών του Covid κάποια στιγμή, προτού η Randon επιζήσει από τον ιό.
«Τάξη, ηρεμία, καλή σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, επαφή με τη φύση, συναισθηματική σταθερότητα, χωρίς ανησυχίες, χωρίς τύψεις, πολλή θετικότητα και παραμονή μακριά από τοξικούς ανθρώπους» είναι αυτό που πιστώνει η Branyas για τη μακροζωία της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Guinness.
Νομίζω ότι η μακροζωία είναι και το να είσαι τυχερός, Τύχη και καλή γενετική.
Η Branyas γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 4 Μαρτίου 1907, ένα χρόνο αφότου οι γονείς της μετακόμισαν από την Ισπανία στις ΗΠΑ. Τα επόμενα οκτώ χρόνια, η οικογένεια μετακόμισε στο Τέξας και τη Νέα Ορλεάνη, όπου ο πατέρας της ίδρυσε το ισπανόφωνο περιοδικό Mercurio, προτού επιστρέψουν στην Ισπανία και εγκατασταθούν στην Καταλονία.
Από τότε, η Branyas έχει υπομείνει καθοριστικές στιγμές σε μεγάλη και μικρή κλίμακα. Ο πατέρας της πέθανε από πνευμονική φυματίωση στο ταξίδι στον ωκεανό από τις ΗΠΑ στην Ισπανία. Η διαδρομή ήταν κυκλική, επειδή ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έκανε το πέρασμα ύπουλο, οπότε το πλοίο έπρεπε να περάσει μέσω της Κούβας και των Αζορών, θυμόταν κάποτε ο Μπράνιας.
Το 1918, η πανδημία της ισπανικής γρίπης άρχισε να σαρώνει τον κόσμο. Στη συνέχεια, όταν η Branyas ήταν 29 ετών, ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος, αφήνοντάς της αυτό που είχε προηγουμένως συνοψίσει ως «πολύ κακές αναμνήσεις». Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ακολούθησε αμέσως μετά. Η Branyas έκανε οικογένεια με τον σύζυγό της, έναν Καταλανό γιατρό ονόματι Joan Moret, ο οποίος της έχει δώσει τρία παιδιά, 11 εγγόνια και 13 δισέγγονα.
Την ημέρα του γάμου του ζευγαριού, μετά από ώρες αναμονής του, έμαθαν ότι ο ιερέας τους είχε πεθάνει απροσδόκητα. Δεν υπήρχε τηλέφωνο στην εκκλησία για να καλέσει άλλον ιερέα, οπότε η οικογένεια έπρεπε να μπει σε ένα αυτοκίνητο και να ψάξει για άλλο.
Η Branyas έχει αγκαλιάσει την πρόοδο της τεχνολογίας από τότε, αγκαλιάζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα τις ψηφιακές επικοινωνίες. Η Branyas χρησιμοποιεί μια συσκευή φωνής σε κείμενο και Twitter για να διατηρεί επαφή με τα αγαπημένα της πρόσωπα.
«Η ζωή δεν είναι αιώνια για κανέναν», έγραψε στο Twitter την Πρωτοχρονιά. «Στην ηλικία μου, η νέα χρονιά είναι ένα δώρο, μια ταπεινή γιορτή, ένα όμορφο ταξίδι, μια στιγμή ευτυχίας.
«Ας απολαύσουμε τη ζωή μαζί».
Το γηροκομείο της Branyas, Residència Santa María del Tura, εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι θα την αναγνώριζαν ως το γηραιότερο εν ζωή άτομο στον κόσμο σε μια ιδιωτική εκδήλωση.
«Είναι καλά στην υγεία της και συνεχίζει να εκπλήσσεται και να είναι ευγνώμων για την προσοχή που δημιούργησε αυτό…», είπε το σπίτι.
Διαβάστε επίσης...
Γονόρροια : Εναλλακτική θεραπεία - συμβατική ιατρική
Γονόρροια : Εναλλακτική θεραπεία - συμβατική ιατρική
ΠερισσότεραΟι ειδικοί αποκαλύπτουν πώς συνδέονται το άγχος και η παχυσαρκία
Το χρόνιο στρες επηρεάζει τις συμπεριφορές μας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών προτύπων
Περισσότερα