Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να ευχαριστείτε τους πάντες περιλαμβάνουν το να δείχνετε καλοσύνη όταν το εννοείτε, να δίνετε αξία στον εαυτό σας και να μαθαίνετε να βάζετε όρια, μεταξύ άλλων.
Τελικά, τι είναι κακό στο να είσαι ευγενικός με τους ανθρώπους και να προσπαθείς να τους βοηθήσεις ή να τους κάνεις ευτυχισμένους;
Η συνεχής προσπάθεια ευχαρίστηση των ανθρώπων γενικά υπερβαίνει την απλή ευγένεια. Περιλαμβάνει «επεξεργασία ή αλλαγή λέξεων και συμπεριφορών για χάρη των συναισθημάτων ή των αντιδράσεων ενός άλλου ατόμου», εξηγεί η Erika Myers, θεραπεύτρια στο Bend, OR.
Μπορεί να κάνεις τα πάντα για να ευχαριστήσεις τους ανθρώπους στη ζωή σας, με βάση αυτό που υποθέτετε ότι θέλουν ή χρειάζονται. Δίνεις χρόνο και ενέργεια για να τους κάνεις να σε συμπαθήσουν.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η παρόρμηση να ευχαριστήσουμε τους άλλους μπορεί να είναι επιζήμια για τον εαυτό μας και, ενδεχομένως, για τις σχέσεις μας όταν επιτρέπουμε στις επιθυμίες των άλλων να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις δικές μας ανάγκες.
Αναγνωρίζοντας τα σημάδια
Ακόμα δεν είστε σίγουροι αν ευχαριστείτε τους ανθρώπους ή απλώς είστε εξαιρετικά ευγενικοί με τους άλλους;Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά ενδεικτικά σημάδια ότι θες πάντα να ευχαριστείς τους άλλους:
- Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Φοβάσαι την απόρριψη.
- Είναι δύσκολο για εσάς να πείτε «όχι».
- Χρειάζεσαι να σε συμπαθούν άλλοι.
- Ζητάτε συγγνώμη ή αποδέχεστε το λάθος όταν δεν φταίτε εσείς.
- Συμφωνείτε γρήγορα, ακόμα κι όταν δεν συμφωνείτε πραγματικά.
- Δυσκολεύεσαι να μάθεις πώς νιώθεις πραγματικά.
- Είσαι δοτικός.
- Δεν έχεις ελεύθερο χρόνο.
- Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις σας επηρεάζουν βαθιά.
Πώς σε επηρεάζει να είσαι πάντα καλός με όλους;
Το να ευχαριστείς τους ανθρώπους δεν είναι εγγενώς αρνητικό. Μέρος των σχέσεων με τους άλλους περιλαμβάνει τη λήψη υπόψη των επιθυμιών, των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Αυτές οι τάσεις προέρχονται συχνά από έναν τόπο ανησυχίας και στοργής.
Αλλά το να προσπαθείς να κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων συνήθως σημαίνει ότι παραμελείς τις ανάγκες και τα συναισθήματά σου. Κάνεις αυτό που νομίζεις ότι θέλουν οι άνθρωποι για να τους αρέσεις. Μπορεί μόνο να προσποιείστε ότι απολαμβάνετε να βοηθάτε, καθώς αυτό είναι μέρος του να κρατάτε τους ανθρώπους χαρούμενους.
Αυτό δεν είναι ακριβώς ειλικρινές, και με την πάροδο του χρόνου, η ευχαρίστηση των ανθρώπων μπορεί να βλάψει εσάς και τις σχέσεις σας. Δείτε πώς μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά:
- Αναπτύσσετε δυσαρέσκεια προς τους άλλους.
- Διαπιστώνεις ότι οι άνθρωποι σε εκμεταλλεύονται.
- Οι σχέσεις σας σταματούν να σας ικανοποιούν.
- Βιώνετε άγχος και εξάντληση.
- Οι συνεργάτες ή οι φίλοι σας απογοητεύονται μαζί σας.
Πώς να το ξεπεράσεις
Εάν θέλετε να σπάσετε το μοτίβο της ευχαρίστησης των πάντων, το να αναγνωρίσετε πώς εμφανίζονται αυτές οι συμπεριφορές στη ζωή σας είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους τείνετε στους ανθρώπους μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές.
Δείξτε καλοσύνη όταν το εννοείτε
Είναι πολύ καλό να ασκείς την καλοσύνη. Αλλά η καλοσύνη δεν προέρχεται από την επιθυμία να κερδίσεις την έγκριση και γενικά δεν περιλαμβάνει κανένα κίνητρο πέρα από το να θέλεις να κάνεις τα πράγματα καλύτερα για κάποιον άλλο.
Πριν προσφέρετε βοήθεια, σκεφτείτε τις προθέσεις σας και πώς θα σας κάνει να νιώσετε αυτή η πράξη. Η ευκαιρία να βοηθήσετε κάποιον άλλο σας φέρνει χαρά; Ή θα αισθανθείτε αγανάκτηση εάν η πράξη δεν επιστραφεί;
Εξασκηθείτε να βάζετε τον εαυτό σας πρώτο
Χρειάζεστε ενέργεια και συναισθηματικούς πόρους για να βοηθήσετε τους άλλους. Εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, δεν θα είστε σε θέση να κάνετε τίποτα για κανέναν άλλον. Το να βάζεις πρώτα τις δικές σου ανάγκες δεν είναι εγωιστικό – είναι υγιές.
Είναι εντάξει να είσαι άνθρωπος που δίνει, φροντίζει, Είναι επίσης σημαντικό, ωστόσο, να τιμούμε και να προσέχουμε τις δικές μας ανάγκες.
Λάβετε υπόψη ότι οι ανάγκες μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως το να προσφέρετε τη γνώμη σας σε μια συνάντηση εργασίας, να αισθάνεστε άνετα με τα συναισθήματα και να ζητάτε αυτό που χρειάζεστε στη σχέση σας.
Μάθετε να βάζετε όρια
Η ανάπτυξη υγιών ορίων είναι ένα σημαντικό βήμα για την υπέρβαση συμπεριφορών που αρέσουν στους ανθρώπους.
Την επόμενη φορά που κάποιος θα ζητήσει βοήθεια ή θα μπείτε στον πειρασμό να παρέμβετε, σκεφτείτε:
- Πώς νιώθετε για τη δράση: Είναι κάτι που θέλετε να κάνετε ή το φοβάστε;
- Έχετε χρόνο να φροντίσετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες: Θα πρέπει να θυσιάσετε περιορισμένο ελεύθερο χρόνο ή να παραλείψετε μια απαραίτητη αγγαρεία;
- Πώς θα σας κάνει να νιώσετε βοήθεια: Θα σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι ή αγανακτισμένοι;
Περιμένετε μέχρι να σας ζητηθεί βοήθεια
Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πρόβλημα, είστε πάντα έτοιμοι για μια λύση. Εσείς προσφέρεστε εθελοντικά για εργασίες καθαριότητας στη δουλειά και εμφανίζεστε πάντα με προτάσεις όταν ένας φίλος αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Την επόμενη φορά, προκαλέστε τον εαυτό σας να περιμένετε μέχρι κάποιος να ζητήσει ρητά βοήθεια.
Αν ο σύντροφός σας διαλαλήσει για το πόσο απαίσιο είναι το αφεντικό του, για παράδειγμα, δείξτε πόσο ενδιαφέρεστε ακούγοντας αντί να απαριθμείτε συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Μπορεί να θέλουν ενσυναίσθηση και επικύρωση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Μιλήστε με έναν θεραπευτή
Δεν είναι πάντα εύκολο να σπάσεις μόνος σου τα μακροχρόνια μοτίβα, ειδικά αυτά που σχηματίζονται στην παιδική ηλικία ή ως αποτέλεσμα τραύματος.
Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τι κρύβεται πίσω από την ανάγκη σας να κρατάτε τους ανθρώπους χαρούμενους. Ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη αιτία, μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με στρατηγικές αντιμετώπισης για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους τείνετε προς τους ανθρώπους.
Συμπέρασμα
Η ευχαρίστηση των πάντων μπορεί να ακούγεται ωραίο, αλλά δεν κάνει τη χάρη σε εσάς ή στους αγαπημένους σας. Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι από την προσπάθεια να κρατήσετε όλους χαρούμενους, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή για το πώς μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο πρώτα.
Πηγές
- Carter C. (n.d.). Why it doesn't pay to be a people-pleaser. https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_it_doesnt_pay_to_be_a_people_pleaser
- Clay RA. (2013). Just say no. https://www.apa.org/gradpsych/2013/11/say-no
- Kushner RF, et al. (2010). Prevalence of unhealthy lifestyle patterns among overweight and obese adults. DOI: http://doi.org/10.1038/oby.2009.376
- Mayo Clinic Staff. (2019). Stress symptoms: Effects on your body and behavior. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-symptoms/art-20050987