Είναι ευρέως γνωστό ότι η άθληση παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας. Δεν είναι όμως όλα τα σπορ το ίδιο αποτελεσματικά, γι’ αυτό το σκοπό. Ανακαλύψτε ποιο ταιριάζει στη δική σας περίπτωση!
«Η άσκηση είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας»; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι εύκολη. «Φυσικά ναι».
Είναι γεγονός ότι η γυμναστική είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην αποφυγή κατακράτησης υγρών. Είναι λοιπόν πιο χρήσιμο να αναρωτιόμαστε ποια σπορ είναι τα πιο ενδεδειγμένα για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι λίγο πολύπλοκη και χρήζει μερικών διευκρινίσεων. Στην πραγματικότητα δεν είναι όλα τα είδη γυμναστικής το ίδιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν κάποια που αν τα εξασκούμε συστηματικά μειώνουν σημαντικά τα πρηξίματα και την όψη φλούδας πορτοκαλιού, ενώ κάποια άλλα όχι.
Δεν αφορά μόνο την εμφάνιση
Όταν αναφερόμαστε στο θέμα κυτταρίτιδα δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην άσχημη όψη που παρουσιάζει το δέρμα μας, αλλά πρέπει να το προσεγγίζουμε ως ένα πραγματικό πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στην κυκλοφορική ανεπάρκεια, την κακή οξυγόνωση των ιστών και τις μεταβολικές ανωμαλίες. Ένα πρόβλημα, στο οποίο έρχεται να προστεθεί η μη επαρκής φυσική άσκηση αλλά και η κληρονομικότητα , οι ορμονικές διαταραχές και οι κακές διατροφικές συνήθειες.
Εδώ όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι από μόνη της η άθληση δεν αρκεί για την πρόληψη ή την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Μια διατροφή πλούσια σε υγρά και φτωχή σε αλάτι, μια γενικότερη υγιεινή στάση ζωής, διάφορες θεραπείες αισθητικής σε συνδυασμό με τις κατάλληλες ασκήσεις είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η ιδανική προπόνηση: ισοτονική
Ποιες είναι όμως οι ισοτονικές ασκήσεις; Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, πατινάζ. Όλα αθλήματα κατά τα οποία οι μυς συστέλλονται και μετά επιμηκύνονται αναπαράγοντας συνεχώς την ίδια ένταση και πίεση.
Επίπεδα Αεροβικής
Όταν προπονούμαστε σε ένα από τα παραπάνω σπορ θεωρείται ιδανικό να φτάνουμε στο λεγόμενο αεροβικό επίπεδο. Αυτό είναι εφικτό διατηρώντας συνεχώς τον ίδιο ρυθμό στην άσκηση χωρίς όμως να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο καίγεται το περιττό λίπος. Ενώ αν ασκούμαστε με πολύ ένταση επιτυγχάνουμε μόνο την καύση των σακχάρων.
Η αεροβική άσκηση έχει πολλά οφέλη στο κυκλοφορικό, καθώς δίνει περισσότερο οξυγόνο στους μυϊκούς ιστούς, αλλά επίσης ωφέλιμη είναι και για την καρδιά.
Οφέλη στο κυκλοφορικό σύστημα
-Ενεργοποίηση και ενίσχυση του μικρο-κυκλοφορικού.
-Αύξηση της φλεβικής παλινδρόμησης και εξάλειψη των παραχθέντων τοξινών.
-Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος που περνά από τα αγγεία.
-Αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών.
Καταλήγοντας, η αεροβική άσκηση είναι πολύ χρήσιμη όχι μόνο για την καταπολέμηση των κοινών συμπτωμάτων της κυτταρίτιδας, αλλά και για τη μείωση του τοπικού πάχους.
Καρδιακός ρυθμός
Έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αεροβική και η ισοτονική άσκηση είναι οι πιο αποτελεσματικές ενάντια στην κυτταρίτιδα, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε και μια άλλη σημαντική παράμετρο: το ρυθμό της καρδιάς, τη στιγμή που ασκούμαστε.
Κατά τη διάρκεια της άθλησης είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τους παλμούς μας στα υψηλότερα επίπεδα που η ένταση της άσκησης επιτρέπει να φτάσουμε. Για να υπολογίσουμε τα επιτρεπτά υψηλότερα όρια είναι αρκετό να αφαιρέσουμε από το 220 την ηλικία μας. Για παράδειγμα αν η ηλικία μας είναι 26: 220-26= 194. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της άσκησης είναι επιθυμητό να φτάσουμε τους 194 παλμούς.
Τα σπορ ενάντια στην κυτταρίτιδα
Το περπάτημα
Είναι η πιο δημοφιλής άσκηση ανάμεσα στα αντι-κυτταριτιδικά σπορ. Πρόκειται για ισοτονική άσκηση που διεγείρει συνεχώς το καρδιο-κυκλοφορικό σύστημα, τονώνοντας έτσι τους μυϊκούς ιστούς. Επιπλέον τα πόδια καθώς κινούνται, λειτουργούν σαν μια αντλία που σπρώχνει και διοχετεύει το αίμα προς όλο το σώμα , επιτυγχάνοντας έτσι τις επιθυμητές καύσεις.
Παράμετροι μιας σωστής προπόνησης: σταθερό και σχετικά γρήγορο βάδισμα , 25 λεπτά το λιγότερο και 60 λεπτά το περισσότερο 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Καρδιακή συχνότητα 60%.
Τρέξιμο
Το τρέξιμο είναι το ιδανικό σπορ για την αποφυγή κατακράτησης υγρών, με την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται με ήπιο τρόπο έτσι ώστε η καρδιακή συχνότητα να διατηρείται στο 70%. Με αυτόν τον τρόπο η άσκηση δεν γίνεται αναερόβια και δεν παράγεται το επιβλαβές γαλακτικό οξύ.
Παράμετροι μιας σωστής προπόνησης: ξεκινάμε αργά, εναλλάσσοντας 15 λεπτά τρεξίματος με 15 λεπτά γρήγορο περπάτημα. Κάθε εβδομάδα αυξάνουμε το χρόνο 5 λεπτά μέχρι να φτάσουμε τα 50 λεπτά. Τρέχουμε δύο φορές την εβδομάδα. Καρδιακή συχνότητα 70%.
Κολύμπι
Είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν και πρόβλημα τοπικού πάχους εκτός της κυτταρίτιδας. Επειδή ακριβώς γίνεται μέσα στο νερό, σε συνθήκες χωρίς βαρύτητα, έχουμε μια έντονη διέγερση του καρδιο-κυκλοφορικού , η οποία βοηθείται και από τη σχετικά ψυχρή θερμοκρασία της πισίνας. Είναι η λεγόμενη επίδραση μασάζ που ασκεί το νερό πάνω στο δέρμα.
Παράμετροι μιας σωστής προπόνησης: διανύουμε έξι φορές μια πισίνα 25 μέτρων σε ελεύθερο στυλ ή πρόσθιο και αυξάνουμε σιγά-σιγά την απόσταση ώσπου να φτάσουμε να διανύουμε την πισίνα 18 με 20 φορές.
Πατινάζ
Πολύ χρήσιμο, στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα σπορ. Απαιτεί κινήσεις με ομαλή αλληλουχία που δραστηριοποιούν κυρίως τους μηρούς και τους γλουτούς.
Παράμετροι μιας σωστής προπόνησης: φυσικά πρέπει να είστε γνώστες του συγκεκριμένου σπορ, διαφορετικά θα πρέπει να ακολουθήσετε μαθήματα. Για γνώστες του αθλήματος αρκεί αρχικά να πατινάρουν στο γήπεδο 20 λεπτά με στόχο να φτάσουν τα 40 με 50. Το ιδανικό είναι 2- φορές την εβδομάδα. Καρδιακή συχνότητα 60%.
Ισομετρική προπόνηση: χρήσιμη αλλά όχι ιδανική
Για να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα επιβάλλεται να μειώσουμε στο ελάχιστο τις ασκήσεις ισομετρικού τύπου, κατά τη διάρκεια των οποίων η μυϊκή μάζα παραμένει για αρκετή ώρα συρρικνωμένη. Ο μυς για να αντιμετωπίσει την συρρίκνωση ανατρέχει στις αποθήκες σακχάρου παραπέμποντας έτσι σε αναερόβια άσκηση, δηλαδή άσκηση που πραγματοποιείται χωρίς αρκετό οξυγόνο. Επίσης παράγεται γαλακτικό οξύ σε μεγάλες ποσότητες, το οποίο αποθηκεύεται στους μυς και στους ιστούς προκαλώντας προσωρινή τοξίνωση. Αυτό αντενδείκνυται όταν στοχεύουμε στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.
Διαβάστε επίσης...
ΛΙΠΟΣ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;
Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και μπορεί να συμβάλει σε πολλές χρόνιες παθήσεις
Περισσότερα