Τα ταμπόν και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσουν γυναικολογικές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας.
Μία γυναίκα με έμμηνο ρύση θα χρησιμοποιήσει κατά μέσο όρο 11.000 ταμπόν ή σερβιέτες στη διάρκεια της ζωής της. Ο κολπικός και ο αιδοίος ιστός που αγγίζει τα προϊόντα της περιόδου είναι εξαιρετικά διαπερατός, απορροφώντας χημικές ουσίες χωρίς να τις μεταβολίζει πρώτα.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Obstetrics and Gynecology δίνει νέες ιδέες για το ποιες χημικές ουσίες υπάρχουν στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται συνήθως.
Οι ερευνητές εξέτασαν 15 μελέτες από το 2013 για τη μέτρηση χημικών ουσιών σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένων των ταμπόν, σερβιέτες, καθώς και ανθρώπινων βιοδεικτών έκθεσης σε χημικά.
Διαπίστωσαν ότι τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως περιέχουν μια ποικιλία χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDC), συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων, των πτητικών οργανικών ενώσεων, των parabens, των περιβαλλοντικών φαινόλων, των χημικών αρωματικών ουσιών, των διοξινών και των ενώσεων που μοιάζουν με διοξίνες.
"Ο εντοπισμός χημικών ουσιών σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως που χρησιμοποιούν τακτικά οι εμμηνορροϊκοί είναι σημαντικός επειδή η έκθεση μέσω αυτών των προϊόντων μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία των εμμηνορροϊκών", δήλωσε η Joanna Marroquin, Mason Ph.D. φοιτητής Δημόσιας Υγείας, ο πρώτος συγγραφέας της εφημερίδας, σε δήλωση.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την έκθεση στο EDC;
Τα EDC είναι φυσικές ή ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που μπορεί να μιμούνται, να εμποδίζουν ή να παρεμβαίνουν στις ορμόνες του σώματος, οι οποίες αποτελούν μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην ποιότητα και τη γονιμότητα του σπέρματος, ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα και ενδομητρίωση. Τα EDC που μιμούνται τις ορμόνες οιστρογόνα ή ανδρογόνα μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Οι επιβλαβείς επιδράσεις των EDC ξεπερνούν την αναπαραγωγική υγεία, καθώς οι χημικές ουσίες μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος και να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Για παράδειγμα, οι επιβλαβείς επιδράσεις των parabens, EDC που εντοπίστηκαν στη μελέτη, ποικίλλουν από ερεθισμό του δέρματος έως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Εν τω μεταξύ, οι διοξίνες, άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα εμμήνου ρύσεως, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα αναπαραγωγής και υπογονιμότητας και να προκαλέσουν αποβολές.
Προσπάθειες για την προστασία των καταναλωτών
Μια παλαιότερη μελέτη του 2023 βρήκε υπερφθοριωμένες ουσίες (PFAS), επίσης γνωστές ως "για πάντα χημικές ουσίες", σε εσώρουχα της περιόδου, σε μερικά αναλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα μαξιλάρια, συσκευές εφαρμογής ταμπόν και πλαστικά περιτυλίγματα.
Το PFAS αναφέρεται σε περισσότερες από 12.000 ενώσεις που χρησιμοποιούνται για τις ιδιότητές τους ανθεκτικές στο κολλητικό και στο νερό. Καθώς δεν διασπώνται εύκολα, προκαλούν ανησυχίες για το περιβάλλον και την υγεία και συνδέονται με ορισμένους καρκίνους και την καταστολή του ανοσοποιητικού. Ως απόκριση στα αναδυόμενα στοιχεία για επιβλαβείς χημικές ουσίες σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως, ο νόμος 2023 για την ασφάλεια των προϊόντων εμμήνου ρύσεως Robin Danielson και των προϊόντων οικιακής φροντίδας εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο.
Η νομοθεσία στοχεύει στη θέσπιση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα επικεντρώνεται στους κινδύνους που συνδέονται με την παρουσία διοξινών, φθαλικών ενώσεων και άλλων χημικών ουσιών σε προϊόντα εμμηνόρροιας και προσωπικής φροντίδας. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια άτομα με εμμηνόρροια σε όλο τον κόσμο είναι ασφαλή.
Πηγές
- NewsWise. Endocrine-disrupting chemicals found in menstrual products including tampons, pads, and liners.
- National Library of Medicine. Chemicals in menstrual products: A systematic review.
- National Institute of Environmental Health Sciences. Endocrine Disruptors.
- Endocrine Society. Endocrine-Disrupting Chemicals (EDCs).
- University of Notre Dame. Scientists find PFAS in feminine hygiene products.
Διαβάστε επίσης...
Μερικά σημάδια που φανερώνουν ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά λαχανικά
Οι ειδικοί συστήνουν οι ενήλικες να προσθέτουμε λαχανικά σε κάθε γεύμα της ημέρας.
ΠερισσότεραΡίζα Αλθαία ή Δεντρομολόχα, όσα θέλετε να γνωρίζετε
Οι θεραπευτικές του δυνάμεις οφείλονται εν μέρει στη βλέννα που περιέχει
Περισσότερα