Τι και αν τα σημερινά παιδιά έχουν όλα τα παιχνίδια, πάντα θα ζητούν κι άλλα, αφού η βιομηχανία τα βομβαρδίζει με μηνύματα που το παιδικό μυαλό δε μπορεί να επεξεργαστεί σωστά και οι γονείς τρέχουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των μικρών, πολλές φορές πριν καν τις εκφράσουν! Έτσι, τα παιδιά πνίγονται σε δώρα «άχρηστα» που δεν βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους
Μπορεί για εσάς το παιχνίδι του παιδιού σας να είναι μια απλή απασχόληση όταν θέλετε να κάνετε κάποιες δουλείες ή όταν δεν έχετε χρόνο για του αφιερώσετε, αλλά δεν είναι έτσι! Για ένα μικρό παιδί το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό όσο και το φαγητό και ο ύπνος. Γιατί; Μα γιατί πρόκειται για την διαδικασία μέσω της οποίας αναπτύσσεται η προσωπικότητά του. Με το παιχνίδι αναπτύσσεται το μυαλό και η φαντασία του, ανακαλύπτει τον κόσμο και μαθαίνει το περιβάλλον. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο έχει τεραστία σημασία το είδος παιχνιδιού με το οποίο θα ασχοληθεί.
Ακριβώς επειδή ένα παιδί δεν έχει ολοκληρωμένη προσωπικότητα, και παρόλο που τα μηνύματα που δέχεται καθημερινά αυξάνουν την επιθυμία του για καταναλωτισμό, εντούτοις εσείς σαν γονείς έχετε την δυνατότητα να το «κατευθύνετε» προς το πιο κατάλληλο και δημιουργικό παιχνίδι. Και κατάλληλα είναι τα παιχνίδια που «τρέφουν» τα παιδικά μυαλά, δεν τα «κοιμίζουν» και τους δίνουν τη χαρά της δημιουργίας.
Παιχνίδι μπορεί να γίνει οτιδήποτε μπορεί να εξάψει τη φαντασία του παιδιού, όπως ένα χαρτί, ένα σκοινί κ.λ.π. Όταν το 90% ενός παιχνιδιού προέρχεται από το παιδί και μόλις το 10% από το ίδιο το παιχνίδι, τότε σίγουρα πρόκειται για δημιουργική απασχόληση.
Ποιο είναι όμως το δημιουργικό παιχνίδι;
Δημιουργικό είναι ένα παιχνίδι το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να χρησιμοποιήσει τη λογική του και να πειραματιστεί μαζί του. Τέτοια παιχνίδια μπορεί να είναι τα επιτραπέζια, τα παζλ, τα μουσικά όργανα, οι κατασκευές, οι χειροτεχνίες, η πλαστελίνη, η ζωγραφική, και γενικά όλα εκείνα τα παιχνίδια που θα δώσουν στο παιδί τη δυνατότητα να φτιάξει κάτι διαφορετικό κάθε φορά που ασχολείται με αυτό και θα του προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση. Αν για παράδειγμα, δωρίσετε σε ένα παιδί ένα παιχνίδι, στο οποίο πατάς ένα κουμπί και εμφανίζεται μια εικόνα, είναι σίγουρο ότι σε μερικές μέρες θα το παραμερίσει, καθώς δεν έχει κάτι άλλο να του προσφέρει.
Δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε το πιο εντυπωσιακό και πολύπλοκο παιχνίδι για να εντυπωσιάσετε ένα παιδί. Ίσα-ίσα που όσο πιο απλό είναι ένα παιχνίδι, τόσο πιο πολύ μπορεί να εξάψει τη φαντασία ενός παιδιού. Και αυτό είναι που πρέπει να αποζητήσουμε. Τα παιδιά την ώρα που παίζουν δημιουργούν μια φανταστική πραγματικότητα που τους επιτρέπει να επεξεργάζονται την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και πολλές φορές, αν παρατηρήσετε το παιχνίδι τους, θα δείτε ότι υιοθετούν συμπεριφορές από τα άτομα που τα περιβάλλουν στην καθημερινότητά τους, τη μαμά, το μπαμπά, τη δασκάλα κ.λ.π.
Μη χωρίζετε τα παιχνίδια σε αγορίστικα και κοριτσίστικα. Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν αυθόρμητα και να παίξουν με όλα τα παιχνίδια. Δεν είναι σωστό να βάζετε το παιχνίδι σε καλούπια, όπως π.χ. τα αγόρια δεν παίζουν με κούκλες και τα κορίτσια δεν παίζουν με αυτοκινητάκια, γιατί περιορίζουν τη φαντασία και δημιουργούν κόμπλεξ.
Τι παιχνίδια να αποφεύγετε
Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες παιχνιδιών που δημιουργούν στα παιδιά λάθος πρότυπα και τα ωθούν σε βίαιες συμπεριφορές. Τέτοια μπορεί να είναι:
·Κάθε είδους παιχνίδι που προωθεί τον πόλεμο και τα τερατόμορφα πλάσματα, με τις υπερφυσικές ικανότητες και τα όπλα, ωθώντας τα παιδιά σε βίαιες αντιδράσεις και συμπεριφορές.
·Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τύπου Playstation. Είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια όλων των παιδιών, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Αποτελούν παιχνίδια που μειώνουν την κοινωνικότητα και πολλές φορές προωθούν τη βία, και γι΄ αυτό οι γονείς θα πρέπει να βάζουν όριο, όσον αφορά τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και το είδος. Μια καλή λύση είναι να κατευθύνεστε τα παιδία προς «ειρηνικά» βιντεοπαιχνίδια, όπως με αθλήματα, στρατηγικής ή ακόμα και γνώσεων.
Αν παρόλα αυτά συναντήσετε την επιμονή του παιδιού σας για ένα τέτοιο παιχνίδι, μπορείτε να του το αγοράσετε αλλά επιλέξτε το σε μια άλλη μορφή του, όχι τόσο βίαια, π.χ. όχι τον στρατιώτη, αλλά τον αλεξιπτωτιστή.
Συζητήστε και διαπραγματευτείτε με τα παιδιά σας για το τι παιχνίδι θα αγοράσετε και γιατί δεν τους αγοράζετε όλα όσα βλέπουν στην τηλεόραση και στις βιτρίνες ή όλα όσα έχουν οι φίλοι τους.
Τα ασφαλέστερα παιχνίδια σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ
1. Να φέρουν το σήμα (CE), καθώς σημαίνει ότι στην κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους.
2. Να αποφεύγετε παιχνίδια που έχουν αιχμηρά σημεία, μακριά κορδόνια, ελατήρια που εκτοξεύονται, μικρά κομμάτια που εύκολα μπορούν να αποσπασθούν, γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάποσης, και μπορεί να είναι εύφλεκτα.
3. Να ελέγχετε την αντιστοιχία του παιχνιδιού με την ηλικία, ιδιαίτερα αν προορίζεται για το παιδί κάτω των 3 ετών.
4. Τα πάνινα και χνουδωτά παιχνίδια δεν πρέπει να αφήνουν χνούδι, που είναι ιδιαίτερα; Επικίνδυνο για τα βρέφη.
5. Μην αγοράζετε από πλανόδιους. Πολλά απ’ αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας, είναι και αυτός ένας λόγος που είναι φθηνότερα.
6. Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες για την προφύλαξη κατά τη χρήση του παιχνιδιού, που πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα
Βάλτε όρια σε εσάς και το παιδί σας
·Αν σας ζητήσει ένα παιχνίδι που είναι εντελώς αντίθετο στις αρχές σας, έχετε κάθε δικαίωμα να το απορρίψετε. Εξηγήστε του ότι δε μπορείτε να του αγοράσετε αυτό το παιχνίδι αναλύοντας τους λόγους, και υποσχεθείτε του ότι θα διαλέξετε κάποιο άλλο μαζί.
·Μπορεί να θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας από παιχνίδια που δημιουργούν λάθος πρότυπα αλλά μην του ζητάτε να διαφοροποιηθεί εντελώς από τον κοινωνικό του περίγυρο χαρίζοντας παιχνίδια που δεν το ευχαριστούν. Σε μικρή ηλικία έχουν απόλυτη ανάγκη την ομοιογένεια με τους συνομήλικους τους. Η λύση εδώ είναι η διαπραγμάτευση.
·Μην αγοράζετε περισσότερα παιχνίδια απ’ ότι χρειάζεται ένα παιδί μόνο και μόνο από τύψεις, επειδή δεν του αφιερώνετε πολύ χρόνο. Προσπαθήστε να περάσετε μαζί του δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο και θα το εκτιμήσει περισσότερο, να είστε σίγουροι.
·Θέστε οικονομικό όριο όσον αφορά το παιχνίδι που θα διαλέξει. Αν επιμένει σε ένα πιο ακριβό παιχνίδι μην υποχωρήσετε αλλά πιείτε του να μαζέψει χρήματα από το χαρτζιλίκι που του δίνετε καθημερινά για να συμπληρώσει το ποσό που απαιτείται, με αυτόν τον τρόπο του μαθαίνετε την αξία του χρήματος.
·Μην προσωποποιείτε τις δικές σας ανάγκες στα παιδιά. Αν θέλετε εσείς Playstation μη μετατοπίζετε τη δική σας ανάγκη στο παιδί σας. Μπορείτε να το αγοράσετε για εσάς.
·Μάθετε στο παιδί σας τη σημασία της άθλησης και της γυμναστικής. Αγοράστε του ένα ποδήλατο και πηγαίνετέ το στους ειδικούς χώρους, όπου τα παιδιά «οδηγούν» σε δρομάκια μαθαίνοντας τη σήμανση.
·Προσέξτε όταν αγοράζετε μαρκαδόρους, πλαστελίνη κ.λ.π. να μην περιέχουν τοξικές ουσίες. Δεν είναι και ότι ασφαλές για τα παιδιά. Προτιμήστε την πλαστελίνη από κερί μέλισσα.
της Αγγελικής Μπομπούλα
Διαβάστε επίσης...
Όλη Η Αλήθεια Για Τη Φροντίδα Του Δέρματος
Διαβάστε μύθους και αλήθειες για το δέρμα μας.
ΠερισσότεραΡόδι, Το Φρούτο Της Ευγονίας Και Της Αφθονίας
Ρόδι, Το Φρούτο Της Ευγονίας Και Της Αφθονίας
Περισσότερα