
Μήπως υπάρχουν φάρμακα που βλάπτουν την υγεία του παιδιού σας κι εσείς ακόμα δεν τα γνωρίζετε; Μήπως κάνετε λάθος χορήγηση φαρμάκων στο παιδί σας, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού; Για να μην παίζετε με την υγεία του παιδιού σας, ενημερωθείτε σωστά πριν ανοίξετε το «μαγικό» μπουκαλάκι!
Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και το δικό σας αρρώστησε! Πριν τρέξετε όμως στο φαρμακείο της γειτονιάς σας, καλό είναι να γνωρίζετε ποια φάρμακα δημιουργούν παρενέργειες και σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Επειδή, λοιπόν, πολλά από αυτά κρύβουν κινδύνους, δεν θα καταφεύγετε ούτε στο πιο «αθώο» παυσίπονο, αν προηγουμένως δεν συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Πολλοί γιατροί «κατηγορούν» τους γονείς για την αλόγιστη και επικίνδυνη χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά τους και για την έξαρση της πολυφαρμακίας. Τονίζουν ότι η χορήγηση φαρμάκων σε μικρά παιδιά πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες σοβαρές περιπτώσεις. Ο λόγος; Μα γιατί ο παιδικός οργανισμός είναι ακόμα ευάλωτος και θα συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι και τα 18 χρόνια του παιδιού.
Αντιβιοτικά
- Απαγορεύεται η χορήγηση τετρακυκλινών στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6-7 χρονών, γιατί προκαλούν προβλήματα στην ανάπτυξη των δοντιών τους.
- Απαγορεύεται η χορήγηση κινολονών σε παιδιά κάτω των 18 ετών. ευθύνονται για βλάβες στα οστά και σε όλη την διάρκεια ανάπτυξης του παιδιού.
Αντί για τις δυο παραπάνω κατηγορίες αντιβιοτικών, προτιμούνται οι πενικιλίνες, η κεφαλοσπορίνη και οι μακρολίδες. Βέβαια, ακόμα και αυτά θα πρέπει να χορηγούνται πάντα με τη συμβουλή του γιατρού και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο ίδιος. Εσείς θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού, όσον αφορά τη δοσολογία και τη διάρκεια της θεραπείας, και να μην διακόπτετε τη χορήγηση επειδή τα συμπτώματα υποχωρούν. Θα πρέπει επιπλέον να γνωρίζετε ότι τα αντιβιοτικά είναι δραστικά μόνο ενάντια στα μικρόβια και δεν έχουν αποτελεσματικότητα ενάντια στους ιούς.
Ασπιρίνη
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να αποφεύγουν τη χορήγηση της ασπιρίνης σε μικρά παιδιά, χωρίς να γνωρίζουν ότι το παιδί έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης ή της ανεμοβλογιάς. Παρά το γεγονός ότι η ασπιρίνη θεωρείται αποτελεσματικό αντιπυρετικό, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ηπατοεγκεφαλοπάθεια, το ονομαζόμενο σύνδρομο Reye, και γαστρικές αιμορραγίες.
Ακόμα, επειδή τα παιδιά τα οποία πάσχουν από άσθμα ή ρινικούς πολύποδες μπορεί να εκδηλώσουν, μετά από τη λήψη ασπιρίνης, ασθματική κρίση ή ρινίτιδα (μπούκωμα, καταρροή, φτερνίσματα) συνίσταται η αποφυγή των σκευασμάτων που περιέχουν ασπιρίνη αλλά και των μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων τα οποία εμφανίζουν διασταυρούμενη αντίδραση με την ασπιρίνη.
Αντιπυρετικά-Αναλγητικά
Ανήκουν στα φάρμακα που μπορούμε να χορηγήσουμε στο άρρωστο παιδί, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού. Καλό είναι, όμως, να τα χρησιμοποιούμε σε πυρετό μεγαλύτερο από 38,3 ή όταν το παιδί είναι ανήσυχο και πονάει. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη δοσολογία τους, αφού δεν πρέπει να ξεπερνάμε την συνιστώμενη δόση για το 24ωρο. Η σωστή δόση καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του παιδιού με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας. Για να ανακουφίσετε το παιδί σας χρησιμοποιήστε κομπρέσες και κάντε το μπάνιο με χλιαρό νερό.
Για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα:
- ετοιμάστε αφέψημα χαμομηλιού ή ζεστό γάλα με μέλι για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.
- κάντε στο παιδί σας πλύσεις της ρινικής κοιλότητας με αλατόνερο που επιταχύνει τη θεραπεία του κρυολογήματος, αποβάλλοντας τις παραγόμενες βλέννες.
- ανακαλύψτε την ευεργετική δράση των εισπνοών ατμού νερού με φύλλα ευκαλύπτου, που ανακουφίζουν το αναπνευστικό.
Αντιδιαρροϊκά
Απαγορεύεται η χορήγησή τους σε παιδιά μικρής ηλικίας, αφού παρεμποδίζουν την κινητικότητα του εντέρου. Συνεπώς, οι ιοί, τα μικρόβια και τα τοξικά υγρά δεν μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό τους και προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες, όπως η διάτρηση του εντέρου. Ακόμα, τα αντιδιαρροϊκά αντιβαίνουν στον κανόνα της παιδιατρικής, κατά τον οποίο δεν πρέπει να συγκαλύπτουμε την κλινική εικόνα του ασθενή με την χορήγηση διαφόρων φαρμάκων.
Αν το παιδί σας έχει διάρροια:
- μην του δίνετε καθόλου στερεές τροφές, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, που δεν απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό του.
- αν το βρέφος θηλάζει, συνεχίστε κανονικά το μητρικό θηλασμό.
- κάντε του νηστεία με βάση το νερό, το χυμό μήλου, καρότου, αχλαδιού και μπανάνας, το λαπά με ζουμί λαχανικών και άφθονο λεμόνι, το κοτόπουλο και τη βραστή πατάτα.
- περιορίστε την κατανάλωση του γάλατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ενυδάτωση του από το στόμα, τα τυποποιημένα διαλύματα Almora, Soparyx, Orisel και ORS, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας.
Αντιεμετικά
Με τη χορήγησή τους εμποδίζετε τον οργανισμό του παιδιού να απομακρύνει τις τοξικές ουσίες που τον «βασανίζουν». Επιπλέον, τα αντιεμετικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στη λειτουργία του νευρικού συστήματος του ασθενή.
Αντιμετωπίσετε τον εμετό με:
- τη στέρηση της τροφής και των υγρών, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
- στερείστε του τα υγρά μέχρι και 2 ώρες. Μετά, χορηγήστε του μικρή ποσότητα υγρών με το κουταλάκι.
Σπασμολυτικά
Σύμφωνα με γιατρούς, με τη χορήγηση σπασμολυτικών καλύπτουμε την πραγματική κλινική εικόνα του άρρωστου παιδιού και καθυστερούμε την ιατρική επέμβαση σε επείγουσα ανάγκη. Ακόμα, μπορεί να προκαλέσουν παραλυτικό ειλεό, καταργώντας τη λειτουργία του εντέρου.
Βιταμίνες
Καλύτερα να αποφεύγουμε τα βιταμινούχα σκευάσματα και να προσφέρουμε στο παιδί μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες. Ακόμα και αν ο γιατρός κρίνει ότι το παιδί έχει ανάγκη από χορήγηση βιταμινών, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερδοσολογία.
Κορτιζονούχες αλοιφές
Θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού, μιας και η κορτιζόνη διαπερνά το δέρμα και εισέρχεται στον οργανισμό. Μόνο ο γιατρός είναι κατάλληλος να αποφασίσει αν πρέπει να δοθεί κορτιζονούχα αλοιφή στο παιδί, σε ποια ποσότητα και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αντιβηχικά και Βλεννολυτικά
Τα αντιβηχικά χορηγούνται μόνο στον επίμονο ξηρό βήχα και μόνο με τις οδηγίες του γιατρού. Από την άλλη, τα βλεννολυτικά αποφεύγονται, μιας και τα παιδιά δεν μπορούν πάντα να αποβάλλουν τις εκκρίσεις μέσω του βήχα.
Αντιμετωπίστε τo βήχα των φλεγμάτων
- Με πολλά υγρά, νερό, ζεστά ροφήματα και σούπες.
- Φροντίστε για τον καλό αερισμό του δωματίου του παιδιού σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Με υδρατμούς και άφθονο φυσιολογικό ορό στη μύτη.
Tης Μαρίας Γκέκα,
Επιστημονικός συνεργάτης: Βάσω Ανέστη-Μπέλλου, παιδίατρος.
Διαβάστε επίσης...

Μασάζ για απώλεια βάρους. Όλα όσα θέλατε να ξέρετε.
Αν και το μασάζ δεν θα σας προκαλέσει άμεσα την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειές σας
Περισσότερα