Δεν υπάρχει αμφιβολία: όταν τελειώνει μία σοβαρή σχέση, δεν είναι εύκολη η επιστροφή στη single ζωή. Η επανασύνδεση με τους χαμένους φίλους, η αναζήτηση νέων ενασχολήσεων, η έναρξη βραδινών εξόδων και –πόσο μάλλον- η διασκέδαση είναι πράγμα που έρχονται σιγά-σιγά. Οι φίλες σας σάς λένε: “Βγές με καινούργια άτομα, πήγαινε σε μια σχολή χορού, διασκέδασε τη ζωή σου”. Κι εσείς ακολουθείτε τη συμβουλή τους: βγαίνετε, γνωρίζεστε με ένα σωρό κόσμο, γράφεστε σε ότι σχολή υπάρχει. Ο πρώην σας σάς έχει γίνει έμμονη ιδέα, ειδικά να ήταν εκείνος που σας παράτησε και αν η απόφαση του έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στη σχεδόν τέλεια σχέση σας!!!
Περίοδος περισυλλογής και απολογισμού
Γι’ αυτό λοιπόν, μία φάση περισυλλογής και απολογισμού είναι απαραίτητη μετά το χωρισμό, για να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τι ζητάτε. Ακόμα και οι γυναίκες που μοιάζουν να αλλάζουν τους άντρες σαν τα πουκάμισα και δείχνουν να βιώνουν επιφανειακά τους χωρισμούς, στην πραγματικότητα κρύβουν μία εύθραυστη προσωπικότητα, που δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και που φοβάται κατά βάθος μην πληγωθεί. Όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, οι γυναίκες που καταπιέζουν τα αρνητικά συναισθήματα, δεν έχουν συνηθίσει να λογαριάζονται με τον πόνο, τη μοναξιά, την απογοήτευση και την απελπισία. Είναι πιθανό να μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου η δυστυχία έμενε έξω από την πόρτα και φράσεις «Καλύτερα έτσι. Τώρα είσαι ελεύθερη δεν χρειάζεται να δίνει λογαριασμό σε κανέναν», ήταν τυπικές μετά από ένα χωρισμό. Όμως, αν δεν κλάψει κανείς για έναν έρωτα που τελείωσε, τότε γιατί άλλο να κλάψει;
«Θρηνήστε» με συνοπτικές διαδικασίες
Αναζητάτε τρόπους για να επιταχύνετε την περίοδο του «θρήνου»; Μην πιστέψετε ότι με το να αρχειοθετήσετε όλες τις φωτογραφίες και να εξαφανίσετε από το χώρο οτιδήποτε θυμίζει τον πρώην σας, θα καταφέρετε να τον ξεχάσετε: οι αναμνήσεις βρίσκονται μέσα σας. Είναι ωστόσο σημαντικό να προσπαθήσετε αλλάξετε συνήθειες, αν περνάτε κάθε μέρα έξω από το σπίτι του, τότε έχετε λίγες πιθανότητες να τον ξεπεράσετε. Αν αντιθέτως αρπάξετε την ευκαιρία και αρχίσετε να συχνάζετε σε νέα μέρη και να βγαίνετε με καινούργια άτομα, τότε θα καταφέρετε να γυρίσετε πιο γρήγορα σελίδα στη ζωή σας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιεστείτε να βγαίνετε με άτομα που δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου. Έτσι, θα αισθανθείτε άσχημα γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από να νιώθετε μόνη τη στιγμή που βρίσκεστε με παρέα. Προσπαθήστε αντιθέτως να επιλέξτε μερικές φιλές (λίγες και καλές) και καταπιαστείτε όλες μαζί με κάτι που σας αρέσει πραγματικά. Για παράδειγμα, ονειρευόσασταν πάντα να μάθετε φλαμένγκο, τένις ή μπόουλινγκ; Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσετε τέτοιου είδους επιθυμίες: έχτε όλο το χρόνο για να ασχοληθείτε με τα πάθη σας. Είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσετε λανθασμένα («τι πάω να κάνω εκεί, αφού ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να τον βγάλω από το μυαλό;), όμως στο τέλος θα δείτε ότι η ικανοποίηση από την ενασχόληση με κάτι που σας αρέσει, θα λειτουργήσει θεραπευτικά για τη ραγισμένη σας καρδιά.
Πόσο διαρκεί ο πόνος και η νοσταλγία;
Και εύλογα τώρα αναρωτιέστε: ποιος είναι ο φυσιολογικός χρόνος «ανάρρωσης» μετά το τέλος μιας σχέσης; Πόσο διαρκεί ο πόνος και η νοσταλγία για μία σχέση που έφτασε στη γραμμή του τερματισμού; Όπως εξηγούν ειδικοί ψυχολόγοι, αυτό που έχει σημασία δεν είναι να προσπαθείτε να επιταχύνετε τους ρυθμούς «επούλωσης» των πληγών, αλλά να συνειδητοποιήσετε ότι το τέλος μιας σχέσης αντιστοιχεί με μία απώλεια, την οποία θα πρέπει να ξεπεράσετε αργά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός που αποφασίζει το χωρισμό, ξεχνάει πιο εύκολα, αφού πρόκειται για μία συνειδητοποιημένη επιλογή ή αφού υπάρχει ήδη στον ορίζοντα μία άλλη σχέση, όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση του χωρισμού, η διαδικασία του απολογισμού, η αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων. Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα εύκολο και ανώδυνο πέρασμα. Λίγοι είναι αυτοί που ζουν τις αισθηματικές σχέσεις με απίστευτη ελαφρότητα και παίρνουν από τη μία στην άλλη, χωρίς να σκέφτονται τι θέλουν πραγματικά, ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος ή τι δεν πήγε καλά στις προηγούμενες αποτυχημένες σχέσεις.
Αν η σκέψη του σας έχει γίνει έμμονη ιδέα
Τι κάνετε όμως αν η σκέψη του πρώην γυρίζει στο μυαλό σας πρωί-βράδυ; Υπάρχει τρόπος να τον ξεχάσετε έστω και λίγο; Ναι, υπάρχει. Όπως εξηγούν οι ειδικοί ψυχοθεραπευτές, ο εγκέφαλος λειτουργεί με έναν παράδοξο τρόπο: όσο προσπαθείτε να απομακρύνετε μία σκέψη, τόσο εκείνη επιστρέφει και σας στοιχειώνει, η καλύτερη άσκηση στην προκειμένη περίπτωση είναι να προσπαθήσετε να εξουσιάσετε τον εγκέφαλο σας, επιβάλλοντας του να καταφεύγει σε συγκεκριμένες αναμνήσεις μόνο όταν και όσο θέλετε εσείς. Για παράδειγμα, μπορείτε να τον προγραμματίσετε να σκέφτεται τον πρώην σας κάθε δύο ώρες, για πέντε λεπτά ακριβώς, και να υπολογίζετε με ακρίβεια το χρόνο. Μετά από κανά δύο μέρες, θα συνειδητοποιήσετε με έκπληξη ότι ο εγκέφαλος σας θα επαναστατήσει σε αυτό το πρόγραμμα και θα αρχίσει να ξεχνάει το χρονοδιάγραμμα των δύο ωρών. Έτσι, σιγά-σιγά θα βρεθείτε να σκέφτεστε τον πρώην σας με πιο ελεύθερο τρόπο, λιγότερο επίμονο, ειδικά αν τα διαστήματα σκέψης εναλλάσσονται με διαστήματα μη-σκέψης στα οποία ακολουθείτε ειδικές τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης (στις οποίες μπορείτε να μυηθείτε αν γραφτείτε σε ειδικές σχολές). Και ποιος ξέρει; Μπορεί η βασανιστική σκέψη του πρώην σας να εξαφανίζεται με μία βαθιά αναπνοή….
Θεραπευτείτε σε έξι μήνες!
Αφού δεχτείτε το γεγονός ότι δεν πρέπει να καταπιέζετε τα άσχημα συναισθήματα – γιατί όσο εσείς τα διώχνετε από την πόρτα, αυτά ξαναμπαίνουν από το παράθυρο – είναι λογικό να αναρωτιέστε πόσο καιρός πρέπει να περάσει για να φύγει αυτό το βάρος από την καρδιά και η περασμένη σχέση να μετατραπεί σε μία απλά και ανώδυνη ανάμνηση, σε γενικές γραμμές, όσο πιο μακροχρόνια και σημαντική ήταν μία σχέσης, τόσο περισσότεροι μήνες απαιτούνται για να περάσει ο πόνος του χωρισμού. Φυσικά, πολλές φορές δεν είναι τόσο η διάρκεια μιας σχέσης, όσο η ένταση της που την κάνει πιο δύσκολη να ξεπεραστεί, όμως, όπως εξηγούν έμπειροι ψυχαναλυτές, τα λαβστόρι τύπο «9 ½ βδομάδες» ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Στην πραγματικότητα, είναι παράλογο να χάνει κανείς το μυαλό του (και την αξιοπρέπεια του) για ένα φλερτ που κράτησε όσο και οι καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική των αιώνιων εφήβων που οραματίζονται έρωτες αδύναμους και άπιαστους.
Συνήθως λοιπόν, ο χρόνος «ανάρρωσης» είναι ανάλογος της διάρκειας της σχέσης. Σε γενικές γραμμές, για μία σχέση δύο ή περισσότερων χρόνων, ο πόνος κρατάει έξι μήνες, ενώ για σχέσεις κάτω του χρόνου, η θλίψη πρέπει να ξεπερνιέται μέσα σε 6-8 βδομάδες το πολύ. Μετά, θα πρέπει να γυρίζετε σελίδα. Η προσκόλληση στο παρελθόν και η άρνηση του παρόντος και του μέλλοντος δεν έχουν νόημα. Το μόνο που κάνουν, είναι να τροφοδοτούν το αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αποτυχίας.
Ο έρωτας με έρωτα περνάει;
Πολλοί λένε ότι ο έρωτας με έρωτα περνάει. Όμως, όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, αυτή η τακτική δεν έχει αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές. Αν ο νέος παρτενέρ δεν σας προκαλεί πραγματικό ενδιαφέρον και να τον χρησιμοποιείτε μόνο και μόνο για να ξεχάσετε τον πρώην σας, τότε το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος θα νιώσετε ακόμα πιο μόνη. Μπορεί να περάσετε μία ωραία βραδιά μαζί του, όμως το επόμενο πρωί… Πως θα αισθανθείτε αν ξυπνήσετε δίπλα σε ένα άντρα που δεν τον αγαπάτε; Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, τα φαντάσματα του παρελθόντος θα επιστρέψουν για να σας στοιχειώσουν και το αίσθημα του κενού θα γίνει αβάσταχτο. Φυσικά, δεν αποκλείεται να γνωρίσετε σε ένα σύντονο χρονικό διάστημα ένα ενδιαφέρονται άντρα, στον οποίο να αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία., μία συμβουλή; Μην παραδοθείτε άνευ όρων στην αγκαλιά. Αφήστε τα ασυναίσθητα σας να αναπτυχθούν σιγά-σιγά και να ωριμάσουν. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε περίοδο «ανάρρωσης» και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «υποτροπής»!
«Θα μείνουμε φίλοι»
«Ας τελειώσουμε τη σχέση μας εδώ χωρίς φωνές και καυγάδες. Μπορούμε να συνεχίσουμε να βλεπόμαστε και να μείνουμε φίλοι». Μία φράση που λέγεται συχνά τη στιγμή του χωρισμού και ακούγεται πράγματι πολύ δελεαστική. Όμως, πόσο εύκολο είναι το πέρασμα από τον έρωτα στη φιλία; Εξαρτάται από το πώς έρχεται το τέλος της σχέσης. Αν αποφασίσετε από κοινού με το σύντροφό σας ότι η σχέση σας δεν έχει μέλλον, ότι τα συναισθήματα έχουν τελειώσει και τα προβλήματα είναι άλυτα, τότε με δεδομένο ότι κανείς από τους δύο σας δεν υποφέρει πολύ, μπορείτε κάλλιστα να συνεχίσετε να βλέπεστε. Όμως, είναι σημαντικό πίσω από αυτή την φιλία να μην κρύβεται η μία ανάγκη να είστε μαζί για να έχετε την ψευδαίσθηση ότι ανήκετε ακόμα ο ένας στον άλλον.
Διαβάστε επίσης...
Οι κατάλληλες διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο της εφηβείας
Κατά την εφηβεία το άτομο αποκτά την ευθύνη της υγείας του!
ΠερισσότεραΠοιες τροφές ενισχύουν και ποιες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας;
Μια διατροφή η οποία δεν περιέχει νερό και φυτικές ίνες θα αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης και πρόκλησης δυσκοιλιότητας.
ΠερισσότεραΚαλοκαιρινή ρουτίνα ομορφιάς: Μερικά δροσιστικά προϊόντα για το skincare σας
Η καλοκαιρινή ρουτίνα ομορφιάς θα πρέπει να είναι εύκολη και ενυδατική.
Περισσότερα