ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ, ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ, ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ, ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και λειτουργεί ως δεξαμενή για την αποθήκευση της χολής. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και περιέχει χολικές χρωστικές, χολικά άλατα, λιπίδια και χοληστερόλη που απελευθερώνονται στο δωδεκαδάκτυλο (πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου) για να βοηθήσουν στην πέψη των λιπών.

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι αναπτύξεις που προεξέχουν από την επένδυση του εσωτερικού της χοληδόχου κύστης. Περίπου το 4-6% του πληθυσμού έχει πολύποδες της χοληδόχου κύστης και εντοπίζονται τυχαία κατά τη διερεύνηση άλλων παθήσεων. Οι πολύποδες μπορεί να είναι καρκινικοί, αλλά περίπου το 95% των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης είναι καλοήθεις. Το μέγεθος ενός πολύποδα της χοληδόχου κύστης μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη εάν είναι καρκινικός (κακοήθης) ή μη καρκινικός (καλοήθης). Οι μικροί πολύποδες της χοληδόχου κύστης που είναι μικρότεροι από 10 mm είναι απίθανο να είναι καρκινικοί και γενικά δεν χρειάζονται θεραπεία.

Ωστόσο, για αυτούς τους πολύποδες, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εξετάσεις παρακολούθησης για να αναζητήσει αλλαγές που μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τυπικό υπερηχογράφημα κοιλίας ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης που είναι 10 mm ή μεγαλύτεροι είναι πιο πιθανό να είναι καρκινικοί ή να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου και αυτοί που είναι μεγαλύτεροι από 18 mm μπορεί να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο κακοήθους. Η θεραπεία των μεγαλύτερων πολυπόδων της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χοληκυστεκτομή). Και πάλι, οι κακοήθεις πολύποδες είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει χολοκυστεκτομή εάν έχετε έναν πολύποδα της χοληδόχου κύστης οποιουδήποτε μεγέθους που συνοδεύεται από χολόλιθους.

Τι προκαλεί τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης, αλλά οι κακοήθεις πολύποδες σχετίζονται με ηλικία >60 ετών, πέτρες στη χολή και πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα.

Διάγνωση

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης διαγιγνώσκονται συχνότερα με υπερηχογράφημα της κοιλιάς. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτονται μόνο τυχαία κατά την εξέταση για άλλες καταστάσεις. Μερικές φορές, ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν κοιλιακό άλγος, ναυτία και μια σάρωση με υπερήχους μπορεί να εντοπίσει πολύποδες που είναι στην πραγματικότητα μικρές πέτρες στη χολή. Ο χειρουργός σας θα αποφασίσει εάν είναι πιο πιθανό να έχετε πέτρες στη χολή όταν πάρει το ιστορικό σας.

Θεραπεία

Η θεραπεία των πολύποδων της χοληδόχου κύστης γίνεται συνήθως με χειρουργική επέμβαση με κλειδαρότρυπα για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης όταν ο πολύποδας φτάσει τα 10 mm σε μέγεθος ή εάν έχετε πόνο.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η συνιστώμενη προσέγγιση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία χρησιμοποιώντας τέσσερις μικρές τομές. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται εντός της κοιλιάς με αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστης που περιέχει τον πολύποδα.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής προσέγγισης περιλαμβάνουν:

  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Ταχύτερη σωματική αποκατάσταση
  • Λιγότερες ουλές στο τραύμα

Περιστασιακά, όπως συμβαίνει στο 3-5% των ασθενών, μπορεί να μην είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της κλειδαρότρυπας. Συνεπώς, η πράξη θα μετατραπεί σε ανοιχτή διαδικασία. Ο χειρουργός σας θα το συζητήσει μαζί σας πριν από την επέμβαση.

Πηγές 

 

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Νιώθουν τα ζώα πόνο με τον ίδιο τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι;

Νιώθουν τα ζώα πόνο με τον ίδιο τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι;

Ακριβώς όπως εμείς, τα ζώα μπορεί να φωνάζουν όταν αισθάνονται πόνο

Περισσότερα
Άγριο ρύζι με πιπεριές
ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ, ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ, ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Μια νέα συστηματική ανασκόπηση δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις

Περισσότερα