Η εφηβεία χωρίζεται σχηματικά σε στάδια, τα οποία περιγράφουν τους μηχανισμούς που την διέπουν.
11 έως τα 14 Το αρχικό στάδιο από τα 11 έως τα 14 χρόνια σηματοδοτεί αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού. Οι γονείς παύουν να αναγνωρίζουν το χαρακτήρα του παιδιού τους. Ο έφηβος παρουσιάζεται αινιγματικός, απαιτητικός ανυπόμονος και εριστικός. Όταν δεν ικανοποιούνται άμεσα οι ανάγκες του, γίνεται επιθετικός και οι αντιδράσεις του είναι απρόβλεπτες. Συχνά παρατηρείται παλινδρόμηση και ο έφηβος μιμείται τη συμπεριφορά μικρού παιδιού, γίνεται το μωρό της μαμάς του και να ζητεί τη φροντίδα της.
14 έως τα 17 Στο ενδιάμεσο στάδιο από τα 14 έως τα 17 χρόνια εμφανίζεται και ο ανταγωνισμός με τους γονείς, οι οποίοι παύουν να είναι αντικείμενα θαυμασμού, ενώ πολλές φορές η παρέα μαζί τους θεωρείται ανιαρή και τα αστεία τους άνοστα. Ο έφηβος αρνείται να τους συνοδεύσει σε εξόδους ή να συμμετάσχει σε οικογενειακές γιορτές και συγκεντρώσεις. Αντίθετα εκδηλώνεται ο θαυμασμός για κάποιον άλλον σημαντικό ενήλικο π.χ έναν καθηγητή ο οποίος χρησιμεύει ως γονεϊκό υποκατάστατο. Ο έφηβος μένει πολλές ώρες μόνος του στο δωμάτιο του ακούγοντας μουσική, γράφοντας τις κρυφές σου σκέψεις. Διανύει μία περίοδο μοναξιάς αλλά και δημιουργικότητας, κατά την οποία φιλοσοφικά ερωτήματα και υπαρξιακές αναζητήσεις απαιτούν την απάντησή τους.
17 έως τα 20 Στο τελικό στάδιο από τα 17 έως τα 20 χρόνια έχουμε τη σταθεροποίηση της ταυτότητας, οι έντονες συγκρούσεις παύουν, η ταυτότητα ολοκληρώνεται και συνήθως επέρχεται η συμφιλίωση με τους γονείς.
Διαβάστε επίσης...
Πόνος στο στομάχι: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και πώς να τον αντιμετωπίσετε;
Είτε ο πόνος είναι δυνατός είτε είναι ήπιος είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία
Περισσότερα«Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ
Ένα από τα πιο κοινά γλυκαντικά στον κόσμο αναμένεται να χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα
ΠερισσότεραΠρογονικό Σύστημα: Ποια Είναι Τα Οφέλη Της Προγονικής Θεραπείας
Τα Οφέλη Της Προγονικής Θεραπείας
Περισσότερα