Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα φάρμακα στο μπάνιο σύμφωνα με τους ειδικούς

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα φάρμακα στο μπάνιο σύμφωνα με τους ειδικούς

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα φάρμακα στο μπάνιο σύμφωνα με τους ειδικούς

Σε σύγκριση με άλλους χώρους του σπιτιού, τα μπάνια συχνά βιώνουν επιπλέον υγρασία. Αυτή η αυξημένη υγρασία δεν θολώνει μόνο τον καθρέφτη - μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε φάρμακο που είναι αποθηκευμένο στο δωμάτιο.

Τα φάρμακα δεν πρέπει να φυλάσσονται στο μπάνιο ή στο ντουλάπι του μπάνιου. Η υγρασία από το ντους μπορεί να εισχωρήσει, κάτι που μπορεί να διασπάσει τα φάρμακά σας. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η υγρασία και η υγρασία μπορεί να κάνουν τα φάρμακα λιγότερο ισχυρά ή να τα κάνουν να χαλάσουν πριν από την αρχική ημερομηνία λήξης.

Η ισχύς ενός φαρμάκου έχει σημασία—αν αλλάξει η ισχύς, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε τη σωστή δόση. Η θερμότητα και η υγρασία μπορεί να βλάψουν τα χάπια και τις κάψουλες. Για παράδειγμα, η αλλαγή στην ατμόσφαιρα μπορεί να διασπάσει την ασπιρίνη σε ξύδι και σαλικυλικό οξύ, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να ενοχλήσουν το στομάχι σας.

Όμως, μόνο και μόνο επειδή η υγρασία του μπάνιου έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά τα φάρμακα δεν σημαίνει ότι θα συμβαίνει πάντα. Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν αερισμό στο μπάνιο, ο οποίος μειώνει τον αντίκτυπο της υγρασίας.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει σημασία το πού αποθηκεύετε το φάρμακό σας, καθώς και γενικές συμβουλές ασφάλειας για να διασφαλίσετε ότι η λήξη και η ισχύς του φαρμάκου σας παραμένουν ανέπαφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποθηκεύουν σωστά τα φάρμακα

Μια μελέτη του 2021 ανέλυσε 154 νοικοκυριά στις ΗΠΑ—μόνο το 23,3% αυτών των νοικοκυριών αποθήκευσαν όλα τα φάρμακά τους κατάλληλα. Από τα 457 φάρμακα σε αυτούς τους χώρους, περίπου το 17% είχε προβλήματα θερμοκρασίας και το 11% είχε προβλήματα υγρασίας. Το 9% είχε και τα δύο.

Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι το 31,9% των ανθρώπων αποθήκευαν φάρμακα στην κουζίνα, το 28,9% τα φύλαγαν στα μπάνια και το 21,3% τα φύλαγαν στα υπνοδωμάτια. Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 31,7% κράτησε τα φάρμακα σε πάγκους σε αυτά τα δωμάτια.

Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας σχετικά με το πού να αποθηκεύονται τα φάρμακα - συχνά διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση και τη μορφή τους (υγρό, τζελ, χάπι κ.λπ.). Το πιο σημαντικό μέρος της επιλογής τοποθεσίας είναι να την εντάξετε σε μια ρουτίνα, όπως το να πιάσετε γάλα για πρωινό καφέ και να δείτε το φάρμακο μπροστά από το γάλα – διευκολύνει την προσκόλληση.

Ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση, είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην αποθήκευση του φαρμάκου σε ένα μέρος που μπορείτε εύκολα να θυμάστε. Η υγρασία και η θερμοκρασία έχουν μεγαλύτερη σημασία

Ενώ ο αερισμός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για σωστή αποθήκευση φαρμάκων, αξίζει να προσέχετε την υγρασία και τη θερμοκρασία του μπάνιου σας. Αν και η ιδανική υγρασία για την αποθήκευση φαρμάκων είναι κάτω από 60%, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υγρασία του μπάνιου στα νοικοκυριά που μελετήθηκαν κυμαινόταν από 33% έως 100%.

Εκτός από την υγρασία, η θερμοκρασία ενός χώρου μπορεί να δημιουργήσει ή να σπάσει το πρωτόκολλο αποθήκευσης φαρμάκων. Η ιδανική θερμοκρασία για τα περισσότερα φάρμακα είναι μεταξύ 59 και 86 βαθμών. τα μπάνια σε εκείνη τη μελέτη κυμαίνονταν από 56,8 έως 88,7 μοίρες.

Ορισμένα φάρμακα είναι πιο ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα σε θερμότερους χώρους, όπως και η ινσουλίνη. Ακόμη και η μεταφορά φαρμάκων σε ντουλάπια κουζίνας αντί για ντουλάπι φαρμάκων μπάνιου μπορεί να είναι μια αναβάθμιση, καθώς ο χώρος είναι σχετικά δροσερός και στεγνός. Και, υπάρχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα ύψους, το οποίο μπορεί να κρατήσει το φάρμακο μακριά από τα μικρά παιδιά.

Ανεξάρτητα από το πού αποθηκεύετε το φάρμακό σας, είναι σημαντικό να το διατηρείτε στο αρχικό του δοχείο, καθώς είναι ειδικά κατασκευασμένα για να προστατεύουν το φάρμακο από περιβαλλοντικά στοιχεία. Η συσκευασία υποτίθεται ότι ευθύνεται για την εύλογη υγρασία.

Είναι επίσης καλύτερο να αποθηκεύετε τα φάρμακα μακριά από φωτεινά παράθυρα ή αποθηκευτικούς χώρους που επηρεάζονται από τις υπαίθριες καιρικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για χώρους με κυμαινόμενες θερμοκρασίες, όπως κοντά στον φούρνο.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν τα αποθηκεύετε σε ένα ντουλάπι πάνω από μια σόμπα ή νεροχύτη. Και μην επιλέγετε το ψυγείο εκτός εάν ο φαρμακοποιός, η ετικέτα ή το ένθετο συσκευασίας σας συμβουλεύει να το ψύξετε μετά το άνοιγμα.

Άλλες ανησυχίες σχετικά με την αποθήκευση φαρμάκων που πρέπει να γνωρίζετε

Παρόλο που τα ντουλάπια φαρμάκων θέτουν μοναδικά ζητήματα, τι θα μπορούσε να συμβεί με τη φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της αποστολής - όπως οι αλλαγές θερμοκρασίας. Η ταχυδρομική παραγγελία είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη. Εάν λαμβάνετε ταχυδρομικά φάρμακα που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο ψυγείο, είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι είναι δροσερό όταν το ανοίγετε.

Μερικά φαρμακεία προσθέτουν μια κάρτα παρακολούθησης θερμοκρασίας στις συσκευασίες τους, η οποία θα ειδοποιήσει τον ασθενή εάν η θερμοκρασία εντός του διαμερίσματος ήταν εκτός εύρους. Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος που αντιμετωπίζετε όταν αποθηκεύετε φάρμακα είναι η αποθήκευση όλων των φαρμάκων της οικογένειας μαζί—αυξάνοντας σας στην πιθανότητα να πάρετε το φάρμακο κάποιου άλλου κατά λάθος.

Ασκώντας την Ασφαλή Αποθήκευση Φαρμάκων

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη κατά την αποθήκευση φαρμάκων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο καλύτερος τρόπος για την ασφαλή αποθήκευση του φαρμάκου είναι να διαβάσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που συνοδεύουν ή στη συσκευασία. Δώστε προσοχή στο μπουκάλι και σημειώστε την ημερομηνία λήξης..

Η σωστή αποσυσκευασία του φαρμάκου είναι επίσης σημαντική. Για παράδειγμα, εάν το φάρμακό σας συνοδεύεται από ένα βαμβάκι από πάνω, βγάλτε το—με αυτόν τον τρόπο, το βαμβάκι δεν απορροφά την υγρασία. Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσετε τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές στο φάρμακό σας. Μην πάρετε τίποτα που έχει αλλάξει χρώμα ή χάπια που είναι σκληρότερα/μαλακότερα από το κανονικό ή κολλάνε μεταξύ τους.

Εάν ταξιδεύετε, δώστε προτεραιότητα στη διατήρηση των χαπιών στην αρχική τους συσκευασία αντί να τα μεταφέρετε σε διαφορετική τσάντα. Το σκούρο χρώμα των φιαλών με συνταγή μπορεί να τα αποτρέψει από την έκθεση στο φως.

Όταν ταξιδεύετε με φάρμακα, είναι καλύτερο να τα φυλάτε στις χειραποσκευές σας και στο αρχικό του δοχείο, ώστε το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου να γνωρίζει ότι τα χάπια συνταγογραφήθηκαν από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Τέλος, μην φοβάστε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να επανεξετάσει τα φάρμακά σας. Μπορούν να εντοπίσουν τυχόν ανωμαλίες και να σας συμβουλεύσουν για τις βέλτιστες πρακτικές αποθήκευσης για τα συγκεκριμένα φάρμακά σας.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Ρόδι, Το Φρούτο Της Ευγονίας Και Της Αφθονίας

Ρόδι, Το Φρούτο Της Ευγονίας Και Της Αφθονίας

Ρόδι, Το Φρούτο Της Ευγονίας Και Της Αφθονίας

Περισσότερα
Βοήθεια! Οι γονείς μου γερνάνε…
Βιταμίνη D, Ο Σύμμαχος Κατά Του COVID-19

Βιταμίνη D, Ο Σύμμαχος Κατά Του COVID-19

Βιταμίνη D, Ο Σύμμαχος Κατά Του COVID-19

Περισσότερα