Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στον πλανήτη μας έχουν εντοπιστεί 30 δέντρα με ηλικία άνω των δύο χιλιετιών το καθένα, σχεδόν όλα -τα 27- σε μεγάλα υψόμετρα και μακριά από τα μάτια των ανθρώπων, συνήθως σε βραχώδεις πλαγιές ψηλών, ψυχρών και ξερών βουνών.
Αντίθετα, τα ψηλότερα δέντρα βρίσκονται σε μέρη πιο προσβάσιμα στους ανθρώπους.
Τα αρχαιότερα γνωστά δέντρα είναι δύο είδη πεύκου (Pinus longaeva) με ηλικία 4.900 και 4.850 ετών, αντίστοιχα, τα οποία βρίσκονται στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ σε υψόμετρο 3.277 μέτρων το ένα και 2.950 το δεύτερο. Ακολουθούν ένα κυπαρίσσι (Fitzroya cupressoides) ηλικίας 3.622 ετών στις δυτικές πλαγιές των Άνδεων της Χιλής σε υψόμετρο 890 μέτρων και μία γιγάντια σεκόγια ηλικίας 3.266 ετών στα όρη Σιέρα Νεβάδα των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζιάτζια Λίου του Ινστιτούτου Επιστήμης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Conservation Biology», σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 200.000 δέντρα και επεσήμαναν ότι τα γνωστά δέντρα που τα έχουν «χιλιάσει» είναι μόνο 620. Τα περισσότερα από τα δέντρα που έχουν ηλικία άνω των 1.000 ετών είναι γυμνόσπερμα, δηλαδή φυτά όπως τα κωνοφόρα που παράγουν κουκουνάρια και σπόρους αντί για λουλούδια.
Η μελέτη εκτιμά ότι από τα γνωστά δέντρα άνω των 500 ετών, τα οποία είναι 8.072, περίπου το 70%, δηλαδή επτά στα δέκα, απειλούνται από την ανθρώπινη υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, καθώς επίσης από την άνοδο των θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής. Γι' αυτό οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να προστατευθούν τα δέντρα-μαθουσάλες με νέες πολιτικές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης...
6 τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί στη ζέστη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι σε άνοδο, φέρνοντας περισσότερες περιπτώσεις καύσωνα
Περισσότερα