Αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν στους ανθρώπους να αλλάζουν το κανονικό αλάτι που χρησιμοποιούν στο σπίτι για υποκατάστατα που περιέχουν λιγότερο νάτριο.
Τι ακριβώς είναι όμως αυτές οι εναλλακτικές λύσεις αλατιού; Και γιατί το συνιστά αυτό ο ΠΟΥ; Ας ρίξουμε μια ματιά.
Μια νέα λύση σε ένα παλιό πρόβλημα
Η συμβουλή να τρώτε λιγότερο αλάτι (χλωριούχο νάτριο) δεν είναι καινούργια. Αποτελεί μέρος των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών εδώ και δεκαετίες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το νάτριο στο αλάτι μπορεί να βλάψει την υγεία μας όταν τρώμε πάρα πολύ από αυτό.
Η περίσσεια νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους (περίπου ένας στους τρεις ενήλικες). Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και νεφρικής νόσου, μεταξύ άλλων καταστάσεων.
Τρώτε πολύ αλάτι; Οι οδηγίες του ΠΟΥ αποκαλύπτουν τα νέα προτεινόμενα όρια.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 1,9 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο μπορούν να αποδοθούν στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Ο ΠΟΥ συνιστά να καταναλώνετε όχι περισσότερο από 2 γραμμάρια νατρίου ημερησίως. Ωστόσο, οι άνθρωποι τρώνε κατά μέσο όρο περισσότερο από το διπλάσιο, περίπου 4,3 γραμμάρια την ημέρα.
Το 2013, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ δεσμεύτηκαν να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου από τον πληθυσμό κατά 30% έως το 2025. Αλλά η μείωση της πρόσληψης αλατιού έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Οι περισσότερες χώρες, δεν θα επιτύχουν τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της πρόσληψης νατρίου έως το 2025. Έκτοτε, ο ΠΟΥ έχει θέσει τον ίδιο στόχο για το 2030.
Η δυσκολία είναι ότι τρώγοντας λιγότερο αλάτι σημαίνει αποδοχή μιας λιγότερο αλμυρής γεύσης. Απαιτεί επίσης αλλαγές στους καθιερωμένους τρόπους παρασκευής του φαγητού.
Αυτό έχει αποδειχτεί πάρα πολύ που ζητάμε από τους ανθρώπους που φτιάχνουν φαγητό στο σπίτι και πάρα πολλά για τη βιομηχανία τροφίμων.
#1 Εισαγάγετε αλάτι εμπλουτισμένο με κάλιο
Το κύριο υποκατάστατο άλατος χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο ονομάζεται αλάτι εμπλουτισμένο με κάλιο. Αυτό είναι το αλάτι όπου μέρος του χλωριούχου νατρίου έχει αντικατασταθεί με χλωριούχο κάλιο.
Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, που παίζει βασικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του σώματος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ένας από τους κύριους λόγους που είναι τόσο καλά για εσάς. Ενώ οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο νάτριο από όσο θα έπρεπε, πολλοί δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο.
Ο ΠΟΥ συνιστά ημερήσια πρόσληψη καλίου 3,5 γραμμάρια, αλλά συνολικά, οι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες καταναλώνουν πολύ λιγότερο από αυτό.
Το εμπλουτισμένο σε κάλιο αλάτι ωφελεί την υγεία μας μειώνοντας την ποσότητα νατρίου που καταναλώνουμε και αυξάνοντας την ποσότητα καλίου στη διατροφή μας. Και τα δύο βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η αλλαγή του κανονικού αλατιού με αλάτι εμπλουτισμένο με κάλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου σε μεγάλες δοκιμές σε όλο τον κόσμο.
Μελέτες μοντελοποίησης έχουν προβλέψει ότι η εναλλαγή σε όλο τον πληθυσμό στη χρήση αλατιού εμπλουτισμένου με κάλιο θα αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό) κάθε χρόνο μόνο στην Κίνα και την Ινδία.
Το βασικό πλεονέκτημα της αλλαγής αντί της μείωσης της πρόσληψης αλατιού είναι ότι το εμπλουτισμένο σε κάλιο αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άμεση εναλλαγή ένα προς ένα για το κανονικό αλάτι. Φαίνεται το ίδιο, λειτουργεί για καρυκεύματα και συνταγές, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν καμία σημαντική διαφορά στη γεύση.
Στη μεγαλύτερη δοκιμή αλατιού εμπλουτισμένου σε κάλιο μέχρι σήμερα, περισσότερο από το 90% των ανθρώπων εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το προϊόν μετά από πέντε χρόνια.
#2 Κάνοντας την αλλαγή: μερικές προκλήσεις
Εάν εφαρμοστεί πλήρως, αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές που έχει δώσει ποτέ ο ΠΟΥ. Εκατομμύρια εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια θα μπορούσαν να προληφθούν σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο με μια απλή αλλαγή στον τρόπο που προετοιμάζουμε τα τρόφιμα. Υπάρχουν όμως κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Πρώτον, θα είναι σημαντικό να εξισορροπηθούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι. Για παράδειγμα, τα άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο δεν διαχειρίζονται καλά το κάλιο και έτσι αυτά τα προϊόντα δεν είναι κατάλληλα για αυτούς. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα αλατιού εμπλουτισμένα με κάλιο φέρουν τις κατάλληλες προειδοποιήσεις.
Μια βασική πρόκληση θα είναι να γίνει το εμπλουτισμένο σε κάλιο αλάτι πιο προσιτό και προσβάσιμο. Το χλωριούχο κάλιο είναι πιο ακριβό στην παραγωγή του από το χλωριούχο νάτριο και επί του παρόντος, το εμπλουτισμένο με κάλιο αλάτι πωλείται ως επί το πλείστον ως εξειδικευμένο προϊόν υγείας σε εξαιρετική τιμή.
Εάν το αναζητάτε, τα υποκατάστατα αλατιού μπορεί επίσης να ονομάζονται αλάτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, άλας καλίου, αλάτι καρδιάς, ορυκτό αλάτι ή αλάτι με μειωμένο νάτριο.
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι τα άλατα με χαμηλά επίπεδα νατρίου κυκλοφορούσαν μόνο σε 47 χώρες, κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι τιμές κυμαίνονταν από το ίδιο με το κανονικό αλάτι έως σχεδόν 15 φορές υψηλότερες.
Θα χρειαστεί μια διευρυμένη αλυσίδα εφοδιασμού που παράγει πολύ περισσότερο χλωριούχο κάλιο για τρόφιμα για να καταστεί δυνατή η ευρύτερη διαθεσιμότητα του προϊόντος. Και θα χρειαστεί να δούμε αλάτι εμπλουτισμένο με κάλιο στα ράφια δίπλα σε κανονικό αλάτι, ώστε να είναι εύκολο για τους ανθρώπους να το βρουν.
Σε πολλές χώρες, περίπου το 80% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ υπολείπονται διότι δεν δίνουν ρητά προτεραιότητα σε μια αλλαγή για το αλάτι που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων.
Οι ενδιαφερόμενοι που συνεργάζονται με την κυβέρνηση για να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση της βιομηχανίας τροφίμων θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των οφελών για την υγεία.
Πηγή
https://theconversation.com/why-the-who-has-recommended-switching-to-a-h...
Διαβάστε επίσης...
Το χριστουγεννιάτικο δείπνο και οι… vegans
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ήδη αρχίζουμε να κάνουμε χώρο στο στομάχι μας για την μεγάλη μέρα!
ΠερισσότεραΠορτοκάλι : Το δώρο του ήλιου
Το πορτοκάλι συμβάλλει στην αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου
ΠερισσότεραΗ προσθήκη αυτού του συστατικού στο γιαούρτι σας μπορεί να δώσει στην υγεία του εντέρου μια επιπλέον ώθηση
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το μέλι βοηθά στη διατήρηση της περιεκτικότητας σε προβιοτικά στο γιαούρτι
Περισσότερα