Πόδι του Αθλητή : Τι είναι και πως θεραπεύεται

Πόδι του Αθλητή : Τι είναι και πως θεραπεύεται

Πόδι του Αθλητή : Τι είναι και πως θεραπεύεται

ΓΕΝΙΚΑ

Πρόκειται για μια λοίμωξη που οφείλεται σε μύκητες και προβάλλει εξίσου συχνά άτομα ανδρικού και γυναικείου φύλου. Η πιο πιθανή αιτία εμφάνισή της είναι το κλείσιμο των ποδιών μέσα στα παπούτσια.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

•  Εξάνθημα στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα δάχτυλα των κάτω άκρων σε συνδυασμό με φαγούρα, κοκκινίλα και απολέπιση. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και ρωγμές.

•  Ξηροδερμία των πελμάτων των ποδιών.

•  Κακοσμία των κάτω άκρων.

•  Κιτρίνισμα των νυχιών των κάτω άκρων σε συνδυασμό με ξεφλούδισμα και σπάσιμο.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•  Η θεραπεία με χρήση αντιμυκητιασικής κρέμας ή άλλης μεθόδου δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κατάσταση επιδεινωθεί. 

•  Παρουσιαστούν φουσκάλες, κοκκινίλα, οίδημα ή πύον.

•  Αναπτύξετε πυρετό.

•  Τα νύχια των κάτω άκρων σας αρχίσουν να σπάνε και να γίνονται πιο λευκά.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Για την εμφάνιση της συγκεκριμένης λοίμωξης ευθύνονται οι ίδιοι τύποι μυκήτων που προκαλούν μυκητιάσεις της βουβωνικής περιοχής. Πρόκειται για λοίμωξη μεταδοτική, η οποία ευνοείται από την υγρασία και τη θερμότητα. Οι μύκητες που την προκαλούν τρέφονται με κερατίνη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στις τρίχες, στα νύχια και στο δέρμα και για το λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση κοινόχρηστων ντους, παπουτσιών και ειδών υγιεινής. Πιο ευάλωτα φαίνεται να είναι τα άτομα που έχουν πάρει αντιβιοτικά για περισσότερες από 15 ημέρες, καθώς τα αντιβιοτικά αυτά έχουν την ιδιότητα εκτός από τη λοίμωξη, να καταπολεμούν και κάποια ωφέλιμα μικρόβια για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των μυκήτων.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η εφαρμογή κάποιας θεραπευτικής μεθόδου πρέπει να γίνεται άμεσα με την πρώτη διαπίστωση ερυθρότητας ή φαγούρας στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των κάτω άκρων. Τις περισσότερες φορές το «πόδι του αθλητή» αντιμετωπίζεται με τη χρήση κάποιου αντιμυκητιασικού σε μορφή σκόνης σε συνδυασμό με μια προσεγμένη υγιεινή, η οποία συνίσταται σε καλό πλύσιμο, στέγνωμα και αερισμό των ποδιών, σε καθημερινή αλλαγή των καλτσών ή του καλσόν, στην εναλλαγή των παπουτσιών και στο πασπάλισμα των ποδιών και των παπουτσιών με αντιμυκητιασική σκόνη. Σε περίπτωση που δε μπορείτε να περπατάτε ξυπόλυτοι ή να φοράτε ανοιχτά παπούτσια, όπως π.χ. σανδάλια, φροντίστε να φοράτε βαμβακερές κάλτσες και παπούτσια από δέρμα ή ύφασμα. 

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Τις περισσότερες φορές συνιστάται η τοπική εφαρμογή σκευασμάτων, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως τοξικότητα για το ήπαρ. Στην περίπτωση αυτή χορηγούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα, όπως κετοκοναζόλη και γκριζεοφουλβίνη. 

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Περιλαμβάνουν φυτοθεραπεία, αρωματοθεραπεία και ομοιοπαθητική. Πιο συγκεκριμένα:

•  Φυτοθεραπεία: δοκιμάστε να πλύνετε ή να ρίξετε στα πόδια σας σκόνη από ύδραστι. Μπορείτε επίσης να τα τρίβετε με έλαιο tea-tree ή να χρησιμοποιήσετε αλοιφές με βάση το μύρο, τη λεβάντα ή την καλέντουλα.

•  Αρωματοθεραπεία: κάντε μπάνιο προσθέτοντας στο νερό έλαιο tea-tree, μέντας ή χαμομηλιού.

•  Ομοιοπαθητική: μπορείτε να δοκιμάσετε αλοιφή από καλέντουλα, έτσι ώστε να καταπραΰνετε την φλεγμονή.

 

Αντιμετώπιση στο σπίτι

•  Πλύντε τα πόδια σας με αλατόνερο, στεγνώστε τα καλά και τοποθετήστε πολτό από μαγειρική σόδα στην περιοχή που πάσχει.

•  Πλύντε τα πόδια σας με διάλυμα χλωριούχου αργιλίου, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία ή χρησιμοποιήστε κάποια αντιμυκητιασική σκόνη, αλοιφή ή σπρέι που να περιέχει τερβιναφίνη ή ουνδεκυλενικό οξύ. Για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την καταπολέμηση των μυκήτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλοτριμαζόλη ή μικοναζόλη. Καλό είναι ωστόσο, πριν εφαρμόσετε κάποια αλοιφή, να έχετε απομακρύνει τα υπολείμματα του νεκρού δέρματος με μια βούρτσα.

•  Μην αγγίζετε το δέρμα που ξεφλουδίζει, διότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξαπλωθεί η λοίμωξη.

•  Σε περίπτωση που το «πόδι του αθλητή» έχει προσβάλει τα νύχια, ακολουθήστε την ίδια τοπική θεραπεία και προτιμήστε τη χρήση ξύλινης οδοντογλυφίδας ή σπιρτόξυλου αντί της λίμας, προκειμένου να καθορίζετε τα νύχια σας.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

•  Αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους και φροντίστε να διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά και καθαρά.

•  Προτιμήστε τις βαμβακερές κάλτσες και τα ανοιχτά παπούτσια.

•  Αποφύγετε τη χρήση πετσετών, καλτσών ή παπουτσιών που έχουν προηγουμένως χρησιμοποιήσει άλλα άτομα.

•  Στην περίπτωση που πάσχετε από το «πόδι του αθλητή» πλύντε καλά τις κάλτσες σας ή βράστε τις σε υψηλή θερμοκρασία.

•  Αποκαταστήστε τα ωφέλιμα βακτήρια που έχουν καταπολεμηθεί με τη λήψη αντιβιοτικών, παίρνοντας κάψουλες με Lactobacillus acidophilus.   

Διαβάστε επίσης...

Πώς Φτάσαμε Στο Τέλος Των Ζωολογικών Κήπων

Πώς Φτάσαμε Στο Τέλος Των Ζωολογικών Κήπων

Πώς Φτάσαμε Στο Τέλος Των Ζωολογικών Κήπων, άνθρωπος και φύση

Περισσότερα
Εύκολη Συνταγή Για Παραδοσιακή Πετιμεζόπιτα!

Εύκολη Συνταγή Για Παραδοσιακή Πετιμεζόπιτα!

Εύκολη Συνταγή Για Παραδοσιακή Πετιμεζόπιτα!, vegan συνταγές

Περισσότερα
Εμφύσημα : Όσα δεν ξέρατε

Εμφύσημα : Όσα δεν ξέρατε

Εμφύσημα : Όσα δεν ξέρατε

Περισσότερα