
ΓΕΝΙΚΑ
Πρόκειται για μία μεταδοτική πάθηση του αναπνευστικού συστήματος και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σοβαρών παιδικών ασθενειών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσβάλλει και ενήλικες. Ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, διότι διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες ή ακόμη και μοιραία βλάβη στον εγκέφαλο, εάν πρόκειται για βρέφη.
Τα συμπτώματα γίνονται αισθητά περίπου μία εβδομάδα μετά την έκθεση του ασθενούς στον ιό, ενώ η συνολική του διάρκεια είναι περίπου δύο μήνες. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο έντονος βήχας, που μερικές φορές ακολουθείται από τον αποκαλούμενο κοκιτικό παροξυσμό.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Σε αρχικό στάδιο καταρροή, βήχας και, ενδεχομένως, χαμηλός πυρετός.
- Μετά από δύο εβδομάδες, παρατεταμένα επεισόδια βήχα, που ακολουθούνται από αιφνίδια εισπνοή αέρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έναν ήχο με κραυγή ή συριγμό.
- Εμετός που προκαλείται από τον βήχα.
- Σπασμοί ορισμένες φορές.
- Διακοπή αναπνοής και μπλάβισμα των χειλιών, όταν πρόκειται για βρέφη μικρότερα των δύο μηνών.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ…
- Το παιδί σας έχει προσβληθεί από κοκίτη, ακόμη και αν έχει ήδη εμβολιαστεί.
- Το παιδί σας έχει επίμονο βήχα μεγάλης διάρκειας και πιστεύετε ότι έχει κοκίτη.
- Τα χείλη του παιδιού σας αποκτήσουν μπλε χρώμα και δυσκολεύεται ν’ αναπνεύσει.
- Το παιδί σας εξακολουθεί να μη νιώθει καλά και να υποφέρει από επίμονο βήχα, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει κρίση κοκίτη.
ΑΙΤΙΕΣ
Οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκίτη. Ο μικροοργανισμός αυτός εισχωρεί στον οργανισμό από τη μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα. Τα παιδιά και γενικά οι άνθρωποι μολύνονται από τα σταγονίδια που εκπέμπει ο ασθενής όταν μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται, ή από επαφή με μολυσμένα ρούχα και σκεπάσματα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο κοκίτης απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τις περισσότερες φορές χορηγείται ερυθρομυκίνη ή κωδεΐνη για την καταπολέμηση του βήχα. Αν η κατάσταση κριθεί σοβαρή, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εισαγωγής του παιδιού στο νοσοκομείο, προκειμένου ν’ αποτραπεί η αφυδάτωση ή η δυσκολία στην αναπνοή.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Οι εναλλακτικές μέθοδοι στοχεύουν συνήθως στην αντιμετώπιση του βήχα και πρέπει να συνδυάζονται με τις μεθόδους θεραπείας που προτείνει η συμβατική ιατρική. Οι κυριότερες εναλλακτικές μέθοδοι είναι οι ακόλουθες:
- Φυτοθεραπεία: Δοκιμάστε σιρόπι από μαύρη αγριοκερασιά, θυμάρι, δροσερά, ή φλώμο.
- Ομοιοπαθητική: Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου, χορηγείται και το κατάλληλο φάρμακο που μπορεί να είναι το Carbovegetabilis, το Drosera ή το Coccus cacti.
Πως μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε τον κοκίτη στο σπίτι σας
- Για την αντιμετώπιση του βήχα, μία καλή στάση είναι το κάθισμα και στο σκύψιμο προς τα εμπρός.
- Σε περίπτωση εμετού, καλό είναι να επιχειρήσετε να ταΐσετε το παιδί σας αμέσως μετά τον εμετό. Είναι μία καλή λύση για να διατηρηθεί τροφή στο στομάχι.
- Δίνετε στο παιδί σας πολλά υγρά, προκειμένου ν’ αποφύγει την αφυδάτωση και ν’ αποκτήσει πιο λεπτόρευστη βλέννα.
- Χρησιμοποιήστε συσκευή υγροποίησης με σταγονίδια κρύου νερού για να διευκολύνετε την αναπνοή του παιδιού σας.
- Φροντίστε έτσι ώστε το παιδί σας να βρίσκεται μακριά από καπνό τσιγάρου, διότι δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την αναπνευστική του λειτουργία.
ΠΡΟΛΗΨΗ
- Ενημερωθείτε σχετικά με το εμβόλιο DTP (διφθερίτιδας, τετάνου και κοκίτη), το οποίος θεωρείται άκρως αποτελεσματικό, χωρίς ωστόσο να συνιστάται δεύτερος εμβολιασμός, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
- Οι πιο συχνές παρενέργειες που μπορεί να έχει ο εμβολιασμός είναι ο χαμηλός πυρετός, η υπνηλία και ο εκνευρισμός. Εάν ωστόσο οι παρενέργειες παρουσιαστούν με πιο έντονη μορφή, όπως με πολύ υψηλό πυρετό, σπασμούς και επίμονο κλάμα, χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.
- Σε περίπτωση που κάποια μέλη της οικογένειας του ασθενούς δεν έχουν ανοσία, καλό είναι να πάρουν, για προληπτικούς λόγους, ερυθρομυκίνη για δέκα περίπου ημέρες.
Διαβάστε επίσης...

Υποθερμία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η υποθερμία είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει χαμηλή θερμοκρασία σώματος, συνήθως κάτω από 95°F (35°C)
Περισσότερα