Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία σε 84 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Γιαπωνέζες μπορούν να αναμένουν να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 87 ετών — έξι χρόνια περισσότερο από τις αντίστοιχές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ιάπωνες άνδρες μπορούν να περιμένουν να ζήσουν μέχρι τα 81 - πέντε χρόνια περισσότερο από τους Αμερικανούς συνομηλίκους τους. Χρόνο με το χρόνο, η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή των διεθνών πινάκων πρωταθλήματος για το προσδόκιμο ζωής.
Γιατί οι Ιάπωνες ζουν τόσο πολύ;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την άνοιξη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τα υψηλά ποσοστά προσδόκιμου ζωής της χώρας. Το Εθνικό Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας και Ιατρικής στο Τόκιο παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες και την ευημερία σχεδόν 80.000 ανδρών και γυναικών κατά τη διάρκεια 15 ετών.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες διατροφής και διατροφής που δημοσιεύθηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση το 2005 έτειναν να έχουν καλύτερη υγεία από τους συνομηλίκους τους. Οι οδηγίες του 2005 συνιστούσαν τον αριθμό των «μερίδων ανά ημέρα» διαφορετικών τύπων τροφίμων:
- 5-7 μερίδες τροφών με βάση τα δημητριακά (ρύζι, ζυμαρικά, ζυμαρικά, ψωμί)
- 5-6 μερίδες λαχανικών
- 3-5 μερίδες κρέας και ψάρι
- 2 μερίδες φρούτων
- 2 μερίδες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Η κατανάλωση σνακ και γλυκών και η κατανάλωση αλκοόλ συνιστάται με μέτρο.
Το αποτέλεσμα ήταν μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και με λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά υψηλή σε υδατάνθρακες. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ισορροπημένη κατανάλωση ενέργειας, δημητριακών, λαχανικών, φρούτων, κρέατος, ψαριού, αυγών, προϊόντων σόγιας, γαλακτοκομικών προϊόντων, ζαχαροπλαστείων και αλκοολούχων ποτών μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου, κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα. τον ιαπωνικό πληθυσμό», κατέληξαν οι ερευνητές.
Παλαιότερες ιατρικές μελέτες έχουν προτείνει άλλους λόγους για τη μεγάλη διάρκεια ζωής των Ιαπώνων ανδρών και γυναικών. Οι εργασίες στο ιατρικό περιοδικό The Lancet πιστώνουν την επένδυση της ιαπωνικής κυβέρνησης στη δημόσια υγεία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 με τη δημιουργία μιας κουλτούρας με συνείδηση της υγείας και της υγιεινής στη χώρα.
Αυτό κυμαινόταν από τα προγράμματα εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας και την εισαγωγή της καθολικής ασφάλισης υγείας, έως τις εκστρατείες για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού και τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής που απολαμβάνει ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Ιαπωνίας. Οι συνταξιούχοι στην Ιαπωνία παραμένουν ενεργοί και πολλοί ηλικιωμένοι συνεχίζουν να εργάζονται από επιλογή και όχι από οικονομική ανάγκη.
Μελέτες σε περιοχές όπως ο νομός Kagoshima και τα νησιά Amami5, που είναι γνωστά για το προσδόκιμο ζωής ακόμη υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, διαπίστωσαν ότι η ζωή με σκοπό μπορεί επίσης να κρατήσει τους ανθρώπους στη ζωή περισσότερο. Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι αυτών των περιοχών συμμετείχαν περισσότερο στην τοπική κοινωνία και περνούσαν περισσότερο χρόνο γύρω από νεότερα μέλη της οικογένειας.
Ποιο είναι λοιπόν το κλειδί για τη μακροζωία; Καλή διατροφή, τακτική άσκηση και υγιεινή στάση απέναντι στη ζωή, την κοινότητα και την οικογένεια — ή έτσι, όπως φαίνεται, συμβαίνει στην Ιαπωνία.
Μελέτες
1 https://data.oecd.org/healthstat/life-expectancy-at-birth.htm
2 http://www.bmj.com/content/352/bmj.i1209
3 https://www.researchgate.net/profile/Kayoko-Hayakawa
4 http://www.thelancet.com/series/japan
5 http://web-japan.org/trends/lifestyle/lif031121.html
Διαβάστε επίσης...
Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η νέα ευεργετική ανακάλυψη
ΠερισσότεραΠώς να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την υπνηλία
Πώς μπορούμε να μείνουμε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας με πιο φυσικούς τρόπους;
ΠερισσότεραΓιατί δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ μπροστά στα παιδιά;
Αυτό το σενάριο δημιουργεί μια λανθασμένη εσωτερίκευση στο μυαλό των μικρών.
Περισσότερα