Τα εγκαύματα ανάλογα με τη βαρύτητά τους διακρίνονται σε 1ου, 2ου, 3ου ή 4ου βαθμού και ανάλογα με το είδος τους σε ηλιακά, χημικά και ηλεκτρικά. Τα εγκαύματα 1ου βαθμού προσβάλλουν την επιφάνεια του δέρματος, στην οποία προκαλούν μία κοκκινίλα και θεραπεύονται γρήγορα. Στα 2ου βαθμού εγκαύματα ανήκουν και τα ηλιακά, τα οποία επιδρούν στην επιδερμίδα σταδιακά, χαρακτηρίζονται από κοκκινίλα και τσούξιμο, φυσαλίδες από υγρό, τοπικό, δυνατό πόνο και σε σοβαρές περιπτώσεις υψηλή θερμοκρασία σώματος, ζαλάδα και αφυδάτωση. Τα 3ου και 4ου βαθμού χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο, δίνουν μία απανθρακωμένη όψη στην επιδερμίδα, θεωρούνται βαριά και επιδρούν αρνητικά στα νεύρα, τους μύες και τα οστά. Τα ηλεκτρικά εγκαύματα είναι περισσότερο επικίνδυνα απ’ όσο φαίνονται, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικές βλάβες που επεκτείνονται και στην καρδιά.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ελαφρά ως και έντονη ερυθρότητα στο δέρμα, τσούξιμο, πόνος στην περιοχή γύρω από τα μάτια.
Φυσαλίδες υγρού σε συνδυασμό με κνησμό και ξεφλούδισμα επιδερμίδας.
Έντονα κόκκινο δέρμα, υψηλή θερμοκρασία σώματος, ναυτία και αφυδάτωση.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
Δείτε φουσκάλες στο δέρμα σας και νιώσετε ναυτία, πυρετό ή ρίγη.
Πονάτε πολύ στα μάτια και νιώθετε τσούξιμο.
Το έγκαυμά σας είναι εκτεταμένο.
Νιώσετε ταχυπαλμία και διαπιστώσετε ότι έχετε χαμηλή πίεση.
Προσβληθείτε από χημικό έγκαυμα, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσετε τις αισθήσεις σας.
Προσβληθείτε από ηλεκτρικό έγκαυμα, διότι μπορεί να σας ξεγελάσει, προκαλώντας εσωτερικές σοβαρές κακώσεις.
ΑΙΤΙΕΣ
Μιλώντας για τις αιτίες μπορούμε να αναφερθούμε μόνο σ’ αυτές των ηλιακών εγκαυμάτων, που όπως προκύπτει από τον όρο, προέρχονται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, οι οποίες καθώς διαπερνούν τη γήινη ατμόσφαιρα, προσβάλλουν τον άνθρωπο, προκαλώντας του από ρυτίδες και πρόωρη γήρανση μέχρι εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτινοβολίες του ήλιου σε συνδυασμό με την άμμο, το νερό ή το χιόνι είναι εξίσου επικίνδυνες, ενώ η σκιά, τα γυαλιά ηλίου και τα αντηλιακά προσφέρουν σχετική προστασία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τις περισσότερες φορές ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή στο σπίτι του. Ωστόσο, οι βλάβες που προκαλούν κάποια εγκαύματα είναι μη αναστρέψιμες και γι’ αυτό συνιστάται άμεση επέμβαση γιατρού για μείωση του ενδεχομένου επέκτασής τους και συντόμευση της ανάρρωσης του ασθενή.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Για την επούλωση ελαφρών εγκαυμάτων και την αντιμετώπιση ενδεχόμενου πόνου συνιστάται η χορήγηση ασπιρίνης ή παρακεταμόλης. Καλό είναι επίσης τα εγκαύματα να μην καλύπτονται και να αποφεύγεται το σπάσιμο των φυσαλίδων, διότι μπορεί να προκληθεί μόλυνση της περιοχής. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί λοίμωξη, είναι πιθανό να χορηγηθεί αντιβίωση, ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις χρειάζεται ξεκούραση και ίσως εισαγωγή στο νοσοκομείο με παράλληλη ενδοφλέβια χορήγηση υγρών για αποφυγή αφυδάτωσης Σε βαριά τέλος εγκαύματα μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί για λόγους αισθητικούς σε πλαστική επέμβαση.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Βοτανοθεραπεία
Οι εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν χρήση καλέντουλας για μείωση του καψίματος, μέλι, γάλα πάνω στην πληγή για τα ελαφρά εγκαύματα, εχινάκεια για αποφυγή μόλυνσης.
Αγιουρβέδα
Η Αγιουρβέδα προτείνει προϊόντα με βασικό συστατικό την αλόη για επίσπευση της επούλωσης της πληγής, λεβάντα ή κορίανδρο για ανακούφιση από τον πόνο.
Ομοιοπαθητική
Συνιστά το φάρμακο Cantharis, καθώς και κρύο μπάνιο με χρήση λίγης σόδας, μηλόξιδου ή καλαμίνης για ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο. Απαραίτητη κρίνεται η κατανάλωση πολλών υγρών και η αποφυγή του αλκοόλ. Έχει τέλος διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη Ε σε μορφή υγρής κάψουλας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή δημιουργίας ουλών.