Ποια Είναι Τα Πιο “Επικίνδυνα” Ψάρια;

Ποια Είναι Τα Πιο “Επικίνδυνα” Ψάρια;

Ποια Είναι Τα Πιο “Επικίνδυνα” Ψάρια;

Τα τελευταία χρόνια , οι θάλασσες μολύνονται σε τέτοιο Βαθμό που τα ψάρια έχουν αρχίσει να αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις μολυσματικές ουσίες και τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα πολλοί να τα αποφεύγουν.

Σε ζυγαριά οι κίνδυνοι και τα οφέλη

Αν συγκρίνουμε τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών η ζυγαριά γέρνει προς τα οφέλη, κυρίως σε ό,τι αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα. Συμπερασματικά λοιπόν, η συμβουλή είναι μία: να καταναλώνετε 2-3 μερίδες ψάρι τη βδομάδα, επιδιώκοντας την ποικιλία. Να θυμάστε ότι τα πιο μολυσμένα ψάρια είναι αυτά μεγάλου μεγέθους, όπως ο ξιφίας ο τόνος και ο σολωμός. Μεγάλη προσοχή σε περίπτωση που είστε έγκυος ή θηλάζετε: έχει αποδειχτεί ότι ο μεθυλυδράργυρος διαπερνάει τον πλακούντα και μπορεί να φτάσει στο παιδί. Καλύτερα λοιπόν να ποντάρετε στα πιο μικρά ψάρια, όπως τον γαύρο,μαρίδα ή τις σαρδέλες.

Βιολογικά!

Τέλος, η WWF επισημαίνει ότι πέρα από τον υδράργυρο, τα ψάρια περιέχουν και άλλες μολυντικές ουσίες, όπως τις διοξίνες και τα πολυχλωροδιφαινύλια, που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία. Για αυτό , είναι καλύτερα να επιλέγετε ψάρια ανεπτυγμένα με βιολογικές μεθόδους ιχθυοκαλλιέργειας.

 

του Παρασκευά Παπαχρήστου

Διαιτολόγου- Διατροφολόγου