Η κλασική μουσική λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό

Η κλασική μουσική λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό

Η κλασική μουσική λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό

Η κλασική μουσική είναι γνωστό ότι έχει θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο — τώρα νέα έρευνα εξηγεί πώς.

Η μουσικοθεραπεία είναι ένας αποδεδειγμένος και καθιερωμένος τρόπος βελτίωσης της ψυχικής ευεξίας και η κλασική μουσική ειδικότερα έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη διάθεση. Μια νέα μελέτη εξηγεί ακριβώς πώς η κλασική μουσική προκαλεί αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ψυχικής υγείας ακόμη και σε άτομα με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.

Η μικρή μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες στην Κίνα και δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, ανέλυσε την επίδραση της κλασικής μουσικής στον εγκέφαλο 13 συμμετεχόντων με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.

Καθένας από τους συμμετέχοντες είχε εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους, τα οποία σχημάτισαν ένα κύκλωμα που συνδέει δύο μέρη του πρόσθιου εγκεφάλου: τον πυρήνα της κλίνης του τερματικού ραβδώσεων (BNST) και τον επικλινή πυρήνα (NAc).

Χρησιμοποιώντας αυτά τα εμφυτεύματα για βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μουσική δημιουργεί τα αντικαταθλιπτικά της αποτελέσματα συγχρονίζοντας τις νευρικές ταλαντώσεις μεταξύ του ακουστικού φλοιού, ενός τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών και του κυκλώματος ανταμοιβών, ενός μέρους που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των συναισθηματικών πληροφορίες.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει επίσης ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής μπορεί να βελτιώσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη γενική κατάσταση της διάθεσης.

Η δυτική κλασική μουσική επιλέχθηκε για αυτήν τη μελέτη επειδή ήταν ως επί το πλείστον άγνωστη στους συμμετέχοντες, αποδεικνύοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν οφείλονταν σε προσωπική μνήμη ή σημασία. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση το πόσο τους άρεσε η μουσική.

Εκείνοι που τοποθετήθηκαν στην ομάδα «υψηλής εκτίμησης μουσικής» είχαν πιο σημαντική επίδραση από τη μουσική και αντιμετώπισαν καλύτερα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα, ενώ η μουσική δεν ήταν τόσο αποτελεσματική για εκείνους στην ομάδα «χαμηλής μουσικής εκτίμησης».

Διαχωρίζοντας τους συμμετέχοντες σε αυτές τις ομάδες, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι διαφορετικές προσεγγίσεις λειτουργούν καλύτερα για διαφορετικούς ανθρώπους, τονίζοντας τη σημασία εξατομικευμένων σχεδίων μουσικοθεραπείας που θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη με στόχο να αναπτύξουν τελικά νέα προσβάσιμα εργαλεία μουσικοθεραπείας και τεχνολογία στο μέλλον.

«Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε μια σειρά ψηφιακών προϊόντων υγείας που θα βασίζονται στη μουσικοθεραπεία, όπως εφαρμογές smartphone και φορητές συσκευές», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Bomin Sun, διευθυντής και καθηγητής του Κέντρου Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong, σε δελτίο τύπου.

Αυτά τα προϊόντα θα ενσωματώσουν εξατομικευμένες μουσικές προτάσεις, συναισθηματική παρακολούθηση και ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο και πολυαισθητηριακές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας για να παρέχουν βολικά και αποτελεσματικά εργαλεία αυτοβοήθειας για τη διαχείριση των συναισθημάτων και τη βελτίωση των συμπτωμάτων στην καθημερινή ζωή.

Πηγήhttps://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(24)00803-9

Διαβάστε επίσης...

Η τηλεόραση επισπεύδει την εφηβεία των παιδιών;

Η τηλεόραση επισπεύδει την εφηβεία των παιδιών;

Η τηλεόραση επισπεύδει την εφηβεία των παιδιών;

Περισσότερα
Πώς Θα Χρησιμοποιήσετε Τα Βότανα; Όλοι Οι Τρόποι
6 Συμβουλές για την απώλεια βάρους ακολουθώντας Vegan δίαιτα

6 Συμβουλές για την απώλεια βάρους ακολουθώντας Vegan δίαιτα

Ακολουθήστε αυτές τις έξι συμβουλές για να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο και να σώσετε τα ζώα και τον πλανήτη ταυτόχρονα

Περισσότερα