Πυρετός Στα Παιδιά. Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Πυρετός Στα Παιδιά. Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Πυρετός Στα Παιδιά. Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας και μάλιστα μέρος της άμυνάς μας.

  • Στο πρώτο 24ωρό πυρετού δύσκολα εντοπίζεται η αιτία του ακόμα και με εργαστηριακό έλεγχο. Εάν η γενική κατάσταση του παιδιού είναι καλή, περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν πάτε το παιδί στον ιατρό. Για βρέφος μικρότερο των τριών μηνών με πυρετό, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας!
  • Πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση, χορηγήστε στο παιδί όσο το δυνατό περισσότερα υγρά (νερό, γάλα, χυμό, σούπα ή ό,τι άλλο μας ζητήσει). Μην πιέζετε το παιδί, γιατί μπορεί από αντίδραση και μόνο να σταματήσει να πίνει ή ακόμα χειρότερα να κάνει εμετό ό,τι έχει πει. Αφήστε το να δείξει μόνο του ότι διψάει.
  • Εάν το παιδί σας φαίνεται άρρωστο, μετρήστε τη θερμοκρασία του. Κάτω από 38οC απλά το παρακολουθείτε. Μεταξύ 38οC με 39οC, εάν το παιδί είναι σε καλή γενική κατάσταση και παίζει, επαναλάβετε τη θερμομέτρηση μετά από 20’ με 30’. Εάν από την άλλη, δείχνει να πάσχει ή η θερμοκρασία του είναι μεγαλύτερη από 39οC, δώστε του αντιπυρετικό και ξαναμετρήστε τη θερμοκρασία μετά από μισή ώρα.
  • Τα πρώτα 30’ μετά τη λήψη του αντιπυρετικού το μόνο που προσπαθούμε είναι να κάνουμε το παιδί να αισθανθεί όσο πιο άνετα. Εάν μας πει ή δείχνει ότι κρυώνει, το σκεπάζουμε. Όσο ο θερμοστάτης στον εγκέφαλο του είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία, να αποφεύγουμε συνθήκες ή πρακτικές που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη προσπάθεια (ρίγος, αύξηση του μεταβολισμού) για να αυξήσει τη θερμοκρασία ο οργανισμός του, άρα καταπόνηση και σπατάλη ενέργειας και δυνάμεων.
  • Εάν περάσουν 30 με 40’ από όταν δώσαμε το αντιπυρετικό και ο πυρετός δεν έχει υποχωρήσει ικανοποιητικά, τότε δοκιμάζουμε να τον κατεβάσουμε μηχανικά. Αρχικά χρησιμοποιούμε δροσερές κομπρέσες με νερό ή ξυδόνερο (όχι αλκοόλ -οινόπνευμα ή ρακί!) στο μέτωπο και τις πτυχές –μασχαλιαίες και βουβωνικές (χαμηλά στην κοιλίτσα εκεί που αρχίζουν τα πόδια)
  • Εάν και πάλι, ο πυρετός συνεχίζεται με την ίδια ένταση, κάνουμε χλιαρό μπάνιο (29,4οC-32οC) στο παιδί, για 10 με 20 λεπτά κάτω από το ντους. Το νερό δεν πρέπει να είναι ούτε ζεστό. Αν παρά τα παραπάνω  ο πυρετός εξακολουθεί να είναι υψηλός (>40οC), γδύνουμε το παιδί και σκεπάζουμε τα πόδια του με μια βρεγμένη πετσέτα. Το παιδί πρέπει να είναι καθιστό ή ξαπλωμένο, και να έχει περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την έντονη δραστηριότητα (τρέξιμο, παιχνίδι, ανέβασμα σκάλας κλπ.)
  • Εάν χρησιμοποιείτε τα κλασσικά υδραργυρικά θερμόμετρα ή τα πιο μοντέρνα υγρών κρυστάλλων, φροντίστε η μασχάλη του παιδιού να είναι στεγνή, το θερμόμετρο να μπει στην πτυχή της μασχάλης και να παραμείνει για τουλάχιστον τρία λεπτά (ανάλογα τον κατασκευαστή).
  • Καλό είναι να κατεβάζουμε το θερμόμετρο όσο πιο χαμηλά γίνεται κάτω από τους 35οC, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε εάν δεν το έχουμε τοποθετήσει σωστά, μια που δεν θα ανέβει καθόλου.
  • Εάν το παιδί δε συνεργάζεται και «γίνεται μάχη για να βάλουμε θερμόμετρο» καλή εναλλακτική για τα μεγαλύτερα των 6 μηνών παιδιά, είναι τα θερμόμετρα αυτιού. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εντοπίζουν την υπέρυθρη ακτινοβολία της τυμπανικής μεμβράνης. Η ψευδής αύξηση της θερμοκρασίας στην οξεία μέση ωτίτιδα είναι ελάχιστη, ενώ η ύπαρξη κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο δεν επηρεάζει τις μετρήσεις.

 

Γενικές οδηγίες

Αποφύγετε να ξαναδώσετε αντιπυρετικό πριν να περάσουν τουλάχιστον 2-3 ώρες και φυσικά σε καμία περίπτωση το ίδιο φάρμακο τόσο σύντομα. Με το που αντιληφθούμε ότι αρχίζει η πτώση του πυρετού, βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση, βγάζοντας τα πολλά ρούχα και αλλάζοντας τα ιδρωμένα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πυρετών στα παιδιά, προκαλείται από ιώσεις και δεν διαρκούν συνήθως πάνω 3 ημέρες.

Η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί πυρετό πάνω από 38,4 οC.

Ο πυρετός μέχρι 41,7οC δεν είναι επικίνδυνος για τον εγκέφαλο. Ευτυχώς, ο θερμοστάτης μας κρατάει την θερμοκρασία κάτω από 41,1οC, ακόμα και όταν δεν έχουμε δώσει αντιπυρετικό σε κάποια λοίμωξη.