Πότε πρέπει να πείτε "Σ 'αγαπώ";

Πότε πρέπει να πείτε "Σ 'αγαπώ";

Πότε πρέπει να πείτε "Σ 'αγαπώ";

Είναι ακατάλληλο να λες «σ’ αγαπώ» σε δύο σημαντικές περιπτώσεις: πολύ νωρίς και όταν δεν το εννοείς.

Οι άντρες τείνουν να ομολογούν αγάπη νωρίτερα από τις γυναίκες και είναι πιο χαρούμενοι όταν δέχονται ομολογίες αγάπης από έναν σύντροφο. Οι γυναίκες συχνά θέλουν να ακούν επανειλημμένα το «σ'αγαπώ», ενώ οι άντρες συχνά πιστεύουν ότι δεν πρέπει να το λένε συχνά.

Η δήλωση «σ’ αγαπώ» συνήθως εκφράζει μια γνήσια και βαθιά στάση. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό;

Ομολογώντας την αγάπη σου

«Απλώς τηλεφώνησα για να πω ότι σ’ αγαπώ και το εννοώ από τα βάθη της καρδιάς μου». —Στίβι Γουόντερ

Οι θρησκείες και οι ηθικές συμπεριφορές υμνούν την αγάπη. Ωστόσο, μια ρομαντική δήλωση αγάπης θα πρέπει να περιορίζεται στις κατάλληλες συνθήκες. Γι' αυτό έχουμε εντολή να αγαπάμε τον πλησίον μας, να μην ερωτευόμαστε τη γυναίκα του πλησίον. Το να εκφράσεις την αγάπη σου είναι πολύ επιθυμητό στις ρομαντικές σχέσεις, όπου η επιθυμία να αγαπήσεις και να αγαπηθείς είναι κεντρική.

Το να ομολογήσετε την αγάπη σας, που σηματοδοτεί μια μελλοντική δέσμευση, μπορεί να εκφραστεί προφορικά, αν και περισσότερο μέσω πραγματικής συμπεριφοράς, καθώς οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

Ένα σημαντικό πρόβλημα στο να λέμε «σ’ αγαπώ» είναι ο συγχρονισμός, ιδιαίτερα αν είναι πολύ νωρίς: αν δεν έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να αναπτυχθεί βαθιά αγάπη, μπορεί να συγχέεται με την έντονη λαγνεία. Η αγάπη αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικά άτομα. ως εκ τούτου ο σύντροφός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποδώσει την αγάπη σας. Μια πρόσθετη σκέψη είναι αυτή της ανειλικρίνειας όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια ομολογία αγάπης για να κερδίσουν άλλα, κυρίως σεξουαλικά, οφέλη (Ben-Ze’ev, 2019 και εδώ).

Ο κύριος ρόλος του χρόνου στη ρομαντική αγάπη εκφράζεται σε δύο κύριες συμπεριφορές σεξουαλικής χαλάρωσης: Η πρώτη προϋποθέτει ότι το να αντιλαμβάνεσαι ένα άτομο ως δύσκολο να το κατακτήσεις. Η ανάγκη να επενδύσετε περισσότερο χρόνο (και άλλους πόρους) είναι ένα καλό μέτρο ειλικρίνειας και σοβαρότητας. Η πολιτική «εν ευθέτω χρόνω» δεν αμφιβάλλει απαραίτητα για την ειλικρίνεια του εραστή, αλλά μάλλον υποθέτει ότι ο χρόνος είναι απαραίτητος για την καλλιέργεια της αγάπης και την καθιέρωση της αμοιβαίας καταλληλότητας. Και στις δύο περιπτώσεις, η αγάπη πρέπει να «κερδίζεται» και να «αποδεικνύεται», επενδύοντας χρόνο (δείτε εδώ).

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πείτε «σ’ αγαπώ» σε μια νέα σχέση;

«Όταν αφήσεις τη σύνδεση να χτιστεί σταδιακά, οι λέξεις «σ’ αγαπώ» αισθάνονται φυσιολογικές και ο χρόνος είναι ο βέλτιστος». —Ρενέ Γουέιντ

Ακολουθούν μερικές απαντήσεις (από το Reddit) στην ερώτηση: «Πότε είναι μια «αποδεκτή» στιγμή να πεις «σ’ αγαπώ»;

«Η καλύτερη στιγμή για να το πεις σε κάποιον είναι η στιγμή που εκφράζει τέλεια τα συναισθήματά σου. Δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Είναι καλύτερα να το πούμε νωρίτερα παρά αργότερα». -Ενας άντρας

«Πες το όταν το εννοείς και το νιώθεις». -Μια γυναίκα

«Είπα στον άντρα που τον αγάπησα μετά από 2 εβδομάδες ραντεβού, στην πραγματικότητα το είπε επίσης. Ήμασταν μαζί 6 χρόνια και ακόμα τρελά ερωτευμένοι μαζί του». -Μια γυναίκα

«Ζήτησα από ένα κορίτσι να με παντρευτεί μετά από 2 εβδομάδες. Δεν την έχω δει από τότε.» -Ενας άντρας

«Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι ήμουν ερωτευμένος με τον τωρινό φίλο μου, αλλά δεν ήθελα να το πω «πολύ νωρίς» σε περίπτωση που ήταν απλώς μεταμφιεσμένος πόθος. Καταλήξαμε να περιμένουμε εννέα μήνες. αποδεικνύεται ότι φοβόταν να το πει κι αυτός». -Μια γυναίκα

«Θα ήθελα να το πω μόλις το ένιωσα πραγματικά. Σε αυτή την περίπτωση, 2,5 μήνες ήταν εντελώς καλά. Νομίζω ότι ήταν αρκετός χρόνος για να ερωτευτώ κάποιον». -Μια γυναίκα

Αυτές οι απαντήσεις δείχνουν την αξία του να εκφράσεις την αγάπη σου όταν τη νιώθεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος να το πεις νωρίτερα είναι μικρότερος από το να το πεις αργότερα. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν αισθάνεται ακόμα το ίδιο, μπορεί να πει κάτι σαν, «απλώς δεν είμαι ακόμα εκεί» ή απλώς να πει, «Σ’ αγαπώ», που είναι λιγότερο βαθύ από το «Σ’ αγαπώ».

Μια άλλη πιθανή απάντηση μπορεί να είναι, «Σε ερωτεύομαι», που καθορίζει την κατεύθυνση που πηγαίνεις και θέτει προσδοκίες. Αν και τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συμφωνούν σχετικά με το βλαβερό των μη αμοιβαίων απαντήσεων, υποδεικνύουν ότι πιθανότατα θα έλεγαν «σ'αγαπώ» ανεξάρτητα (Blomquist & Giuliano, 2012).

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι μη μητρικοί ομιλητές λένε «σ' αγαπώ», περισσότερο στα αγγλικά παρά στη μητρική τους γλώσσα. Αυτή η εναλλαγή κωδικών συμβαίνει ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου τα θέματα στην πρώτη γλώσσα είναι συναισθηματικά φορτισμένα και γίνονται πιο προσιτά σε μια δεύτερη γλώσσα (Wilkins & Gareis, 2006).

Ακολουθούν μερικές κοινές περιστάσεις στις οποίες συνήθως δεν πρέπει να πείτε «σ' αγαπώ»

Πολύ νωρίς σε μια σχέση είσαι πολύ συναισθηματικός και δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά. Όταν απλά το επαναλαμβάνεις από ευγένεια, όταν γεμίζετε τη σιωπή ή αποφεύγετε την αμηχανία, όταν περιμένεις κάτι σε αντάλλαγμα, πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του σεξ, όταν δεν είναι έτοιμος να δεσμευτείς, όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε.

Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων. Οι άντρες τείνουν να δηλώνουν την αγάπη τους νωρίτερα από τις γυναίκες και είναι πιο ευτυχισμένοι από τις γυναίκες να λαμβάνουν ομολογίες αγάπης από έναν σύντροφο (Ackerman, et al., 2011).

Σύμφωνα με μια έρευνα, οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 88 ημέρες για να πουν στον σύντροφό τους ότι τους αγαπούν σε σύγκριση με 134 μιας γυναίκας. Επιπλέον, το 39% των ανδρών λέει "σ'αγαπώ" μέσα στον πρώτο μήνα που βγαίνουν με κάποιον, σε σύγκριση με μόλις 23% των γυναικών.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι σε διαφορετικά έθνη, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να ομολογήσουν πρώτα τον έρωτά τους. Καθώς δεν είναι πρώτες, οι γυναίκες αποφεύγουν το μεγαλύτερο κόστος μιας δυνητικά φτωχής επιλογής συντρόφου θέτοντας ένα σχετικά υψηλότερο όριο από τους άνδρες. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ των αρχικών ομολογιών αγάπης και των συναισθηματικών απαντήσεων σε αυτές (Watkins, et al., 2022).

Το να πεις «θέλω να κάνω σεξ μαζί σου» είναι, αναπάντεχα, πιο προβληματικό από το να λες «σ’ αγαπώ». Το πρώτο μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη απουσίας ρομαντισμού. Επιπλέον, σε αντίθεση με μια δήλωση αγάπης, το σεξ απαιτεί συναίνεση και αμοιβαιότητα. Συνεπώς, το να δηλώσετε την επιθυμία σας για σεξ μπορεί να είναι προσβλητικό. Ως εκ τούτου, το να πεις «θέλω να κάνω σεξ μαζί σου», συχνά δεν λέγεται ευθέως, ειδικά όχι στα πρώτα στάδια της σχέσης.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πείτε "σ'αγαπώ" σε συνεχείς σχέσεις;

Μια γυναίκα παραπονιέται στον άντρα της, "Γιατί δεν λες ποτέ ότι με αγαπάς;" Ο άντρας απαντά: "Μα σας το είπα ήδη μια φορά. Αν αλλάξει κάτι, θα σε ενημερώσω." —Γνωστό ανέκδοτο

Στις συνεχιζόμενες σχέσεις, ο συγχρονισμός είναι λιγότερο σημαντικός από ό,τι στην αρχή της σχέσης. Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για τη ρομαντική ένταση κατά την έναρξη της σχέσης, ενώ ο χρόνος, απαραίτητος για τη ρομαντική εμβάθυνση, είναι πιο σημαντικός στις συνεχείς σχέσεις, όπου η διάρκεια είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της ρομαντικής εμβάθυνσης και η συχνότητα για την αναζωογόνηση της ρομαντικής έντασης.

Ο Richard Wilkins και η Elisabeth Gareis ισχυρίζονται ότι στις συνεχείς σχέσεις, οι γυναίκες θέλουν να ακούνε επιβεβαιώσεις αγάπης από τους συντρόφους τους όσο πιο συχνά γίνεται. Ωστόσο, «οι άντρες πιστεύουν ότι η αγάπη πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύτιμο τρόπο, επομένως δεν το λένε συχνά. Αν οι άντρες δεν το λένε, τότε οι γυναίκες μπορεί να πιστεύουν ότι ο εραστής τους δεν τις αγαπά πια». Τέλος πάντων, τα παντρεμένα ζευγάρια εκφράζουν την αγάπη λεκτικά λιγότερο από τα νέα ζευγάρια (Wilkins & Gareis, 2006).

Για να συνοψίσουμε, εάν οι σύντροφοι είναι πραγματικά ερωτευμένοι μεταξύ τους, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή για να πείτε "σ' αγαπώ", αν και δεν σημαίνει ότι πρέπει να το λέτε ατελείωτα. Το πολύ καλό πράγμα μπορεί να το κάνει χωρίς νόημα.

Είναι συνήθως ακατάλληλο να λες «σ’ αγαπώ» σε δύο σημαντικές περιπτώσεις: (α) όταν λέγεται πολύ νωρίς στη σχέση, οπότε δεν αφήνεις τον χρόνο να κάνει τη στάση αγάπης πιο βαθιά και (β) όταν δεν νιώθεις έτσι και χρησιμοποιήστε το για άλλους σκοπούς, π.χ., σεξουαλικά οφέλη Γενικά, η αμοιβαία αποκάλυψη είναι προγνωστική για υγιή αποτελέσματα, όπως η εγγύτητα, η ικανοποίηση και η εμπιστοσύνη (Willems, et al., 2020).

Πηγές

  • Ackerman, J. M., Griskevicius, V. & Li, N. (2011). Let's get serious: Communicating commitment in romantic relationships. Journal of Personality and Social Psychology100, 1079-1094.
  • Ben-Ze’ev, A. (2019). The Arc of Love: How our romantic lives change over time. University of Chicago Press.
  • Blomquist, B. A., & Giuliano, T. A. (2012). Do you love me too? North American Journal of Psychology14(2).
  • Watkins, C. et. al (2022). Men say “I love you” before women do: Robust across several countries. Journal of Social and Personal Relationships39, 2134-2153.
  • Wilkins, R., & Gareis, E. (2006). Emotion expression and the locution “I love you”: A cross-cultural study. International Journal of Intercultural Relations30, 51-75.
  • Willems, Y. E., et al. (2020). The role of disclosure in relationships. Current opinion in psychology31, 33-37.‏

Διαβάστε επίσης...

Ποια φάρμακα ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στο παιδί σας!

Ποια φάρμακα ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στο παιδί σας!

Ποια φάρμακα ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στο παιδί σας!

Περισσότερα
Οι 10 Κανόνες Για Ασφαλές Ποδήλατο Στην Πόλη!

Οι 10 Κανόνες Για Ασφαλές Ποδήλατο Στην Πόλη!

Μερικοί Κανόνες Για Ασφαλές Ποδήλατο Στην Πόλη!

Περισσότερα
4 Tips Με Άργιλο Για Τέλεια Ομορφιά