ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;

Της Joni E. Johnston, Psy.D, κλινική/ιατροδικαστική ψυχολόγος, ιδιωτικός ερευνητής, συγγραφέας και ιδιοκτήτρια του καναλιού YouTube και podcast "Unmasking a Murderer"

Η πράξη της απόλαυσης από την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή ταπείνωσης στους άλλους εμπίπτει σε μια μια πιο λεπτή εκδοχή που συνήθως ονομάζεται «καθημερινός σαδισμός». Οι πιθανότητες είναι ότι το έχετε συναντήσει περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Και ενώ οι καθημερινοί σαδιστές δεν έχουν την ίδια θανατηφόρα ατζέντα με έναν σεξουαλικά σαδιστή κατά συρροή δολοφόνο, μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην ψυχή σας αν τους το επιτρέψετε.

Περισσότερο από μια κακή ιδιοσυγκρασία ή ένα κακό σερί

Φανταστείτε ένα σενάριο όπου έχετε έναν έντονο καυγά με κάποιον και εκείνος ανταποδίδει με βαθιά προσβλητικά σχόλια. Ίσως η σύζυγός σας να κοροϊδεύει με σαρκασμό ένα τραυματικό γεγονός που μοιραστήκατε εμπιστευτικά, ή ο φίλος σας να επικρίνει σκληρά αυτό που ξέρει ότι είναι η πιο βαθιά σας ευπάθεια. Είσαι συντετριμμένος από αυτή την προδοσία και φαίνεται στο πρόσωπό σου.

Αυτό είναι το γλυκό σημείο του καθημερινού σαδιστή. Ένα άτομο χωρίς σαδιστικές τάσεις μπορεί να αισθάνεται μια αίσθηση λύπης ή ενοχής ακόμα κι αν έχει «κερδίσει» το επιχείρημα. Η νίκη στον αγώνα ήταν ο στόχος, όχι η καταστροφή του ατόμου στη διαδικασία. Ο συναισθηματικός όλεθρος ήταν απλώς παράπλευρη ζημιά.

Για κάποιον με σαδιστικές τάσεις, όμως, ο στόχος είναι η πρόκληση πόνου. Οι άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας συχνά περιγράφουν ότι παίρνουν μια έκρηξη αδρεναλίνης όταν πληγώνουν κάποιον άλλο. αισθάνονται κυρίαρχοι, ισχυροί και έχουν τον έλεγχο.

Ένας που αυτοαποκαλείται καθημερινός σαδιστής είπε: "Όπως λένε, όλα είναι διασκεδαστικά και παιχνίδια μέχρι να πληγωθεί κάποιος. Και μετά είναι ακόμα πιο διασκεδαστικά και παιχνίδια! Σκεφτείτε το συναίσθημα που νιώθετε όταν κάνετε κάτι διασκεδαστικό ή συναρπαστικό (όπως ένα τρενάκι του λούνα παρκ ή σεξ ή οτιδήποτε άλλο), και μετά φανταστείτε ότι νιώθετε αυτό το συναίσθημα όταν πληγώνετε κάποιον. Αυτό είναι το να είσαι σαδιστής».

Πώς φαίνεται στην καθημερινή ζωή

Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τον σαδισμό όταν περιλαμβάνει σωματική βία προς έναν ενήλικα, μικρό παιδί ή ζώο που δεν συναινεί. Στην ιατροδικαστική εργασία μου, έχω δει περισσότερους από έναν γονείς που φαινόταν να αναζητούν τρόπους για να ταπεινώσουν ή να βλάψουν το παιδί του, μοιάζοντας να απολαμβάνουν διεστραμμένη ευχαρίστηση από το καταστροφικό αποτέλεσμα. Και λίγοι από εμάς θα υποστήριζαν ότι ένα παιδί άνω των έξι ή επτά που του αρέσει να βασανίζει ζώα δεν είναι ένα παιδί που στέλνει κόκκινες φωτοβολίδες που σηματοδοτούν τον κίνδυνο μπροστά.

Αλλά υπάρχουν πιο λεπτές, ψυχολογικές μορφές σαδισμού που μπορεί επίσης να είναι ύπουλες και επιζήμιες. Οι ερευνητές που ερευνούν τον σαδισμό σε φυσιολογικούς (μη κλινικούς) ενήλικες αναζητούν πράγματα όπως:

  • Άτομα που δημιουργούν «δράμα» μόνο και μόνο για να βλέπουν ανθρώπους να στρέφονται εναντίον των αθώων ανθρώπων.
  • Συχνό τρολάρισμα στο διαδίκτυο.
  • Εκφοβισμός ή γελοιοποίηση άλλων, ειδικά μπροστά σε μάρτυρες.
  • Άτομα που χλευάζουν τους άλλους που βιώνουν πόνο ή αποτυχία.
  • Άτομα που κάνοντας χλευαστικά αστεία ή παίζουν σκληρές «φάρσες».
  • Έλεγχος μέσω λεκτικού εκφοβισμού ή φόβου.
  • Παραπλανητικές πράξεις που αποσκοπούν στον εξευτελισμό (διασπορά ψευδών φημών, σαμποτάροντας τη δουλειά κάποιου, κ.λπ.).

Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέστε πόσο διαφορετικός είναι ο σαδισμός από την ψυχοπάθεια. Ενώ και τα δύο μπορεί να περιλαμβάνουν σκληρές πράξεις και έλλειψη ενσυναίσθησης, η κύρια διαφορά έγκειται στη στάση τους απέναντι στο κακό. Για έναν ψυχοπαθή χωρίς σαδιστικές τάσεις, ο πόνος ή η ταλαιπωρία του άλλου είναι ασήμαντοι, ούτε πηγή ευχαρίστησης ούτε δυσφορίας. Αν πληγωθείς στη διαδικασία να πάρουν αυτό που θέλουν, κρίμα. δεν είναι τίποτα προσωπικό. Στην ουσία είναι αδιάφοροι.

Αντίθετα, ο καθημερινός σαδιστής επιδιώκει ενεργά να προκαλέσει πόνο στους άλλους. Και όταν το κάνουν, το απολαμβάνουν. Τέτοιες συμπεριφορές αντικατοπτρίζουν άτομα που αναζητούν συνεχώς τρόπους να διεκδικήσουν την κυριαρχία τους και να επιδίδονται σε σκληρές πράξεις για να αισθάνονται ισχυροί και ανώτεροι.

Ωστόσο, είναι απίθανο να ενεργήσουν με τρόπο που θα ήταν εγκληματικό ή επικίνδυνο (τουλάχιστον σε περιβάλλοντα όπου μια τέτοια συμπεριφορά θα οδηγούσε σε κοινωνική αποδοκιμασία ή τιμωρία). Εξαρτάται από το πόσο διαδεδομένο είναι το σαδιστικό χαρακτηριστικό. Όταν μετράται μέσω ερευνών, έχει συνδεθεί με πιο σημαντικές συμπεριφορές όπως η κακοποίηση ζώων, ο εμπρησμός, ο βανδαλισμός και οι απειλές. Εξαρτάται επίσης από το αν συνοδεύει άλλα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι ασυνήθιστο, για παράδειγμα, ο σαδισμός και η ψυχοπάθεια να συνυπάρχουν.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Ο σαδισμός είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Το πώς εκφράζεται ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο σεξουαλικός σαδισμός και ο «καθημερινός» σαδισμός είναι διαφορετικοί. 

Τι κάνουν οι ψυχολόγοι με αυτό;

Ο υποκλινικός ή καθημερινός σαδισμός δεν είναι διαταραχή ψυχικής υγείας. Δεν συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη ή άγχος. Δεν είναι συνήθως κάτι για το οποίο οι άνθρωποι παλεύουν ή αναζητούν βοήθεια. Ο όλεθρος που προκαλεί τείνει να είναι σε άλλους ανθρώπους, όχι στον απλό σαδιστή. Από τη σκοπιά του καθημερινού σαδιστή, είναι δικό σας πρόβλημα, όχι δικό τους.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν από καιρό αναγνωρίσει και ανησυχούν για τις διαπροσωπικές επιπτώσεις αυτού του χαρακτηριστικού της προσωπικότητας. Στην πραγματικότητα, η έννοια του σαδισμού βρήκε τον δρόμο της στην τρίτη έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual το 1987, όταν κατηγοριοποιήθηκε ως διαταραχή προσωπικότητας.

Ο ορισμός του 1987 της σαδιστικής διαταραχής προσωπικότητας σκιαγράφησε μια σειρά συμπεριφορών που ξεκινούν από την εφηβεία. Μεταξύ των κριτηρίων ήταν:

  • Άσκηση σωματικής σκληρότητας για την διεκδίκηση της κυριαρχίας.
  • Εξευτελισμός των άλλων δημοσίως.
  • Αίσθημα ευχαρίστησης από τον πόνο των άλλων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου των ζώων.
  • Εξαπάτηση με σκοπό να βλάψουν.
  • Χρήση του φόβου και τον τρόμο ως μηχανισμό ελέγχου.
  • Υπερβολικός έλεγχος των κοντινών τους ατόμων.
  • Έντονο ενδιαφέρον για τη βία, τον οπλισμό και τα βασανιστήρια.

Αλλά μέχρι την τέταρτη έκδοση του DSM, παραλήφθηκε, κυρίως λόγω ανησυχιών για πιθανή κακή χρήση σε νομικά περιβάλλοντα. δηλ. «Ο κατηγορούμενος δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του επειδή έχει ψυχική ασθένεια». Παρά την αφαίρεσή του από τα επίσημα διαγνωστικά κριτήρια, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σαδισμός είναι ένα ξεχωριστό κατασκεύασμα διαφορετικό από άλλες μορφές επιθετικότητας, όπως αυτές που παρατηρούνται σε καταστάσεις όπως η ψυχοπάθεια, ο ναρκισσισμός και οι αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας.

Επειδή ο σαδισμός συνεπάγεται την πρόκληση πόνου παρά το βίωμα του πόνου, οι θεραπευτές συνήθως δεν έχουν πελάτες να μπαίνουν στα γραφεία τους που θέλουν να διορθώσουν αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Είναι πολύ πιο πιθανό να δουν τους συζύγους ή τους συντρόφους τους να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Συμπέρασμα 

Δεν ξέρουμε γιατί ορισμένα άτομα αντλούν μια διεστραμμένη ευχαρίστηση από το να πληγώνουν τους άλλους. Η διάσημη Ελβετίδα ψυχολόγος Άλις Μίλερ είπε σχετικά: "Ο σαδισμός δεν είναι μια μολυσματική ασθένεια που χτυπά έναν άνθρωπο ξαφνικά. Έχει μακρά προϊστορία στην παιδική ηλικία και πάντα πηγάζει από τις απελπισμένες φαντασιώσεις ενός παιδιού που αναζητά μια διέξοδο από μια απελπιστική κατάσταση».


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Τελικά με τις pilates χτίζουμε μυς;

Τελικά με τις pilates χτίζουμε μυς;

Ενώ το Pilates είναι ένα είδος προπόνησης με αντίσταση, αρκεί μόνο για να χτίσεις μυς;

Περισσότερα
5 Μεγάλα Λάθη Που Κάνουμε Στο Γυμναστήριο!
Έγκαυμα: Πότε Χρειάζεται Επέμβαση Γιατρού;