Ποιες κατηγορίες βιταμινών υπάρχουν;
Ανάλογα με τη διαλυτότητά τους οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές. Η περίσσεια πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών αποθηκεύεται στους ιστούς, κυρίως στο ήπαρ και γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα, ενώ αντίθετα η πλεονάζουσα πρόσληψη των υδατοδιαλυτών αποβάλλεται από τον οργανισμό με τον ιδρώτα και τα ούρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αβιταμίνωση με κύρια συμπτώματα έλλειψης τους πονοκεφάλους, προβλήματα στο δέρμα, ανορεξία, καθώς και σοβαρότερες ασθένειες όπως το σκορβούτο και η ασθένεια μπέρι μπέρι.
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες αποτελούνται από τις βιταμίνες Β και C και το όνομά τους προέρχεται από τις ετικέτες των δοκιμαστικών σωλήνων που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι ο δοκιμαστικός σωλήνας που περιείχε τις βιταμίνες Β περιείχε κι άλλες βιταμίνες, οι οποίες ονομάστηκαν Β1, Β2 κ.ο.κ. Οι βιταμίνες Β βοηθούν τα ένζυμα στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και συμβάλλουν σημαντικά στον σχηματισμό του DNA και των καινούργιων κυττάρων.
Λιποδιαλυτές βιταμίνες
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποτελούνται από τις βιταμίνες Α, D, Ε και Κ και περιέχονται στις τροφές που έχουν λίπη και έλαια. Δε διαλύονται στο νερό και γι’ αυτό η χώνεψή τους εκτελείται μόνο στη χολή.
Πιο συγκεκριμένα…
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Eπίσημη ονομασία
Β1
θειαμίνη
Β2
ριβοφλαβίνη
Β3
νιασίνη
Β5
παντοθενικό οξύ
Β6
πυριδοξίνη
Β9
φολικό οξύ
Β12
κοβαλαμίνη, κυανοκοβαλαμίνη, χολίνη, ινοσιτόλη
C
ασκορβικό οξύ
Η
βιοτίνη
Λιποδιαλυτές βιταμίνες
Eπίσημη ονομασία
Α
ρετινόλη
D
καλσιφερόλη, βιοστερόλη, εργοστερόλη
Ε
τοκοφερόλη & τοκοτριενόλη
Κ
Phyllochinone, Menachinone, κινόνη
της Ταξιαρχούλας Λαδά, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου
Διαβάστε επίσης...
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ, ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
Μια εξαιρετικά ευεργετική ένωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο κανονικό σαπούνι
Περισσότερα